Film Dağıtımı Nasıl Yapılır?

 Film Dağıtımı Nasıl Yapılır?
11.09.2021 18:30
Film yapımı 5 ayrı basamaktan oluşur. Bunlar sırasıyla senaryo hazırlığı, çekim öncesi, çekim, çekim sonrası ve dağıtımdır. Film dağıtım şirketleri ile nasıl temas kurulur, film dağıtım maliyeti ne kadardır, film dağıtım şirketleri ne iş yapar? Film dağıtım şirketleri ne kadar kazanır? Hangi aşamalardan oluşur, film dağıtım sözleşmesi nedir?

Film yapımı 5 ayrı basamaktan oluşur. Bunlar sırasıyla senaryo hazırlığı, çekim öncesi, çekim, çekim sonrası ve dağıtımdır. Senaryo hazırlığında, filme konu olacak bir hikaye bulunur, taslak haline getirilir. Daha sonra çekim öncesinde oyuncular seçilir, mekan seçilir, set kurulur. Ardından çekime başlanır. Çekimden sonra görüntü ve diyaloglar kurgulanır, müzikler kaydedilir, efektler hazırlanır. Kullanılması gerekiyorsa bilgisayar efektleri eklenerek sesler ayrı ayrı kodlanır. Sonunda görüntüler birleştirilir ve film tamamlanır. Dağıtım aşamasında ise film potansiyel dağıtıcılar tarafından izlenir. En son bir dağıtıcı filmi alır ve sinemada gösterir. Film dağıtımın gereklerine göre film için reklam materyalleri ve posterler basılır. Film ilan edilir. Filmin reklam edilmesi ve pazarlanması çok önemlidir. Çünkü ne kadar çok kişi duyarsa o kadar kişi izler ve o kadar kazanç elde edilir. Film dağıtım şirketleri çekilen bir sinema filminin sinemalarda gösterilmesi için tanıtım yapar, reklam yapar ve filmi pazarlarlar. Bir filmin nasıl dağıtım yapılacağı çok önemlidir. En iyi yöntem filmin yapımcı ve dağıtımcısının beraber dağıtım stratejisi oluşturmasıdır. Dağıtım sürecinde öncelikle filmin tanıtımı yapılır. Bunun için filmin afişi, posterleri, gazete ilanları, fragmanları, web sitesi ve basın dosyası oluşturulmalıdır. Ayrıca günümüzde sosyal medya içinde yapılan yeni pazarlama yöntemleri de film tanıtımı konusunda epey yardımcı olmaktadır. Yapımcı da dağıtım ve pazarlama süreçlerini iyi yönetmelidir.

Film Dağıtım Şirketleri İle Nasıl Temas Kurulur?

Birçok film dağıtım şirketleri vardır. Bunlar; Ae Film, Ares Film, Adam Film, Aksoy Film, Arzu Film Avşar Film, Chantıer Film, Böcek Film, Çamaşırhane Film, Denk Film, Duka Film, Düş Gezginleri Film, Eflatun Film, Erler Film, Fark Film, Eps Film, Erman Film, Fida Film, Gold Film, İpek Film, Koliba Film, Limon Productıon, Mfp Cınegroup, Pı Film, Pinema Film, Özen Film, Pastel Film, Süreç Film, TMC ve Yeni Güven Film’ dir. Bu dağıtım şirketleri ile temas kurmak için internette telefon numaralarını veya e mail adreslerini bulabilirsiniz.

Film Dağıtım Maliyeti Ne Kadardır?

Film çekimi ve dağıtımının ne kadar ücrete mal olacağı tam olarak söylenememektedir. Çünkü filmin yapım sürecindeki harcama plan programı, tecrübeler ve çalışma yöntemleri farklı olabilir. Senaryo, yapımcı, yönetmen, oyuncuya göre filmin maliyeti değişir. Bir film projesinin yatırımcılara sunulacak olan rakamsal değeri film bütçesi olarak adlandırılır. Film bütçesi filmin yapım şartlarına göre azalır veya artar. Film için ayrılan bütçe filmin perakende satışı olarak da düşünülebilir.

Film Dağıtım Şirketleri Ne İş Yapar?

Film dağıtım şirketleri filmin büyük gişe geliri getirmesini sağlarlar. Bir film yapıldığında Ares Film, Chantıer Film, Denk Film, Avşar film ve Pinema Film gibi şirketlerle temas kurulur. Bu şirketler filmin tanıtımını ve pazarlamasını yaparlar. Öncelikle filmin afişlerini, gazete ilanlarını, posterlerini, fragmanlarını yaparlar. Daha sonra da filmin web sitesi ve basın dosyasını oluştururlar. Böylece filmin herkes tarafından bilinmesini sağlarlar ve gişe gelirini artırırlar.

Film Dağıtım Şirketleri Ne Kadar Kazanır?

Film dağıtım şirketleri filmin reklamını, tanıtımını ve pazarlamasını yaparlar. Filmin afişleri, fragmanları, ilanları ve web siteleri yapılır. Böylece filmin çok kişi tarafından haberdar olunmasını ve fazla gişe geliri edilmesini sağlar. Film dağıtım şirketleri filmin gişe gelirine göre bir miktar kazanırlar. Ancak tam olarak bir filmden yüzde kaç kazandıkları bilinmemektedir.

Film Dağıtımı Hangi Aşamalardan Oluşur?

Film dağıtımı için dağıtım ekibi, sinema ekibi ve izleyiciler gereklidir. Film dağıtım şirketleri öncelikle yapılan bir filmin afişlerini, fragmanlarını ve ilanlarını yaparak filmi pazarlar. Daha sonra filmin hangi sinemalarda ve hangi tarihlerde gösterime gireceğini ayarlarlar. Bu sırada filmleri film festivaline gönderirler. Film sinema salonlarında gösterime girdikten sonra DVD, Bluray ve internette satışı başlar.

Film Dağıtımı Sözleşmesi Nedir?

Film dağıtım sözleşmesi yapımcı ve dağıtımcı arasında yapılan bir sözleşmedir. Bu sözleşmede filmin ne zaman gösterime gireceği gibi kararlar yazmaktadır. Bu sözleşmeler bir tür eser sipariş sözleşmesidir. Bir taraf siparişi veren tarafken diğer taraf, siparişi veren tarafın talimatlarına göre fikir ve sanat ürünü oluşturmaya çalışan sözleşmedir. Bu sözleşmeler Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’ nun Sinema Eserleri maddesine göre düzenlenir. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir