Snowboard'un tarihi, yaklaşık 400 yıl öncesine, Kaçkar Dağları’na kadar uzanır. Türk köyleri, derin karda gezinmek için tahtaları kullandıkları bir alet icat ettiler. Kısa bir süre sonra, kimi gelişimler gösterip duruma uyum sağlayarak, Sherman Poppin adında bir adam iki kayağı birbirine yapıştırdı ve öne bir ip bağlayarak "SNURFER" Snow + Surfer'ı icat etti ve o dönemdeki çocuklara yönelik bir pazarlama yaptı. Snurfer, dünyanın her yerindeki yamaçlarda milyonlarca çocuğa kar ile başa çıkmayı öğretti. Şimdiki adıyla snowboard, snurfer'ın yeni ve iyileştirilmiş bir şekilde çeşitlendirilmiş hali olarak karşımıza çıkmaktadır.
1980'e kadar, özellikle Amerika'daki tesisler, snowboard sporuna, sahip oldukları sağlık sigortaları bu sporu karşılamayacağı için izin vermiyordu. Ta ki 1998 Kış Olimpiyatları’na kadar… 98 Kış Olimpiyatları’nda paralel slalom, snowboard cross, snowboard halfpipe ve snowboard slopestyle çeşitleri, 4 dalda dünya genelinde kabul görmüştür.
Snowboard Kuralları
Olimpik yarışlar içinde kurallar, yarışma türlerine ve oyunlara göre çeşitlilik göstermektedir.
· Slalom stilde 2şerli yarışmacılar olarak piste girilir ve her tur, yarışmacılar birbirleriyle yer değiştirir. Aynı pist üzerinde 2 zikzaklı parkurdan oluşan bu yarışmada, ilk turun ardından birinci bitiren yarışmacı, 2. turda iki yarışmacı arasındaki süre farkı kadar erken başlar.
· Cross yarışmalarında yarışmacılar, hazırlanan parkurlarda kendi gruplarıyla bitirdikleri yarışların ardından bir sonraki tura geçerek yarışmanın final aşamasına kadar ilerlerler.
· Halfpipe yarışmaların ise devasa bir yarı boru şeklindeki pistte gerçekleşir ve yarışmacılar bu pistte gerçekleştirdikleri akrobatik hareketlere göre puan alırlar.
· Slopestyle yarışmalarında ise devasa bir pistte akrobasi alanlarını kullanarak yaptıkları hareketlerle, 3 turda yarışı tamamlarlar ve aldıkları en yüksek puan baz alınarak skor tablosu oluşturulur.
Snowboard Nasıl Yapılır?
Snowboard, tahtası üzerinde sporcunun ayaklarının sabitlenerek bir yamaç ya da yükseltiden kar üstünde aşağı doğru kaymasıdır. Sporcu tahtaya verdiği hareketlerle hızını ve ivmelenmesini kontrol eder ve gideceği yönü belirler. Ayrıca beden hareketleri ile de artistik hareketler de gerçekleştirilebileceği için tüm vücudun kullanıldığı bir spordur.
Snowboard İçin Gerekli Malzemeler
Aşağıda snowboard sporuna başlamak isteyenler için gerekli malzemeler listelenmiştir:
· Bağlantıyı sağlayacak bağlama
· Snowboard çizmeleri,
· Snowboard çorapları,
· Snowboard kaskı,
· Snowboard ceketi ve pantolonu,
· Snowboard eldivenleri,
· Snowboard gözlükleri,
· Bel koruma aparatı.
Snowboard Tehlikeli Mi?
Tüm sporlar gibi snowboard da eğer bilinçsizce ve dikkat edilmeden yapılırsa oldukça tehlikeli olabilir. Snowboard, kapalı bir pistte gerçekleştirilmediği için hem açık çevrenin tehlikeleri hem de karlı dağların ortamsal sorunları sporcuları oldukça zor durumlara sokabilmektedirler. Ancak her sporda olduğu gibi, bu tehlikelerin yanında, eğer spor iyi bir şekilde öğrenilmişse, en çok keyif veren kış sporlarından biridir.