Halter Nasıl Yapılır? Gerekli Malzemeler Nelerdir?

Halter Nasıl Yapılır? Gerekli Malzemeler Nelerdir?
27.08.2021 17:30
Halter, tercih edilen en zor spor dallarından bir tanesidir. Halter adı verilen ve her iki tarafında da ağırlıklar bulunan çubuklarla icra edilen bir spordur. Halter nasıl yapılır, gerekli malzemeler nelerdir, kaç yaşına kadar yapılır? Halter zararlı mı, kas yapar mı, halter kaldırmadan önce ele ne sürülür?

Halter, tercih edilen en zor spor dallarından bir tanesidir. Halter adı verilen ve her iki tarafında da ağırlıklar bulunan çubuklarla icra edilen bir spordur. Sporcu bu ağırlığı dirseklerini hiç bükmeden başının üstüne çıkarmaya çalışır. Çok çok eski zamanlardan beri yapılagelen bu spor, günümüzde olimpiyat sporları arasında yer almaktadır. Ağır sıklet, horoz sıklet, tüy sıklet, yarı ağır sıklet gibi kaldırılan kilo ağırlığına göre adları belirlenir. Koparma ve silkme olarak iki aşamadan yapılan bu sporun belli başlı kuralları da bulunmaktadır. Sporcunun vücudunu doğru ve dengeli kullanması esasına dayanan bu sporda Türkiye’nin en başarılı ismi Naim Süleymanoğlu’dur. Halter sporu hakkında akıllara takılan sorular ve bu soruların yanıtları sizlerle…

Halter Nasıl Yapılır?

Halter sporunun iki farklı aşama ile yapıldığı bilinmektedir. Bu sporun ilk aşaması koparma, ikincisi ise silkmedir. Sporcu yerde bulunan halter aletini iki eliyle tutar. Kavranan bar gergin bir durumda önce makaslanarak ardından ise çömelerek yapılmaktadır. Buraya kadar olan kısım koparmadır. Sporcu bu durumun hemen akabinde ise gücünü toplayarak ve dirsek ile kollarını hiç kırmadan barı başının üst hizasına getirmek durumundadır. Bu pozisyonda ne kadar süre kalınacağı ise hakem tarafından belirlenmektedir.

Halter İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?

Halter sporunun rahatlıkla yapılabilmesi için bazı malzemelerin temin edilmesi gereklidir. Sporcunun rahat bir şekilde çalışabilmesi için temin etmesi gereken malzemelerden ilki kesinlikle bir halter mayosudur. Bu mayonun temini sporcuya oldukça konfor sağlayacaktır. Ayrıca ayak rahatlığı da oldukça önemlidir. Bunun için ise ana malzemesi tahtadan olma özel halter ayakkabısı tercih edilmesi önerilir. Buna ek olarak belin desteklenmesi için özel deri kemer, bileklik ve dizlik de gerekmektedir. Tüm bunların sağlanması sporun yapılabilmesi için gerekli olup son derece rahatlık sağlar. Ayrıca temin edilmesi gereken herhangi bir sporcu barına ihtiyaç yoktur. Halterci sporu yapacağı yerden ürün temininde bulunabilir.

Halter Kaç Yaşına Kadar Yapılır?

Halter sporu ağırlıkla çalışılan bir spor dalı olduğundan dolayı on iki yaşında evvel kesinlikle başlanmamalıdır. Temel ve destekleyici sporun yapılmaması için herhangi bir kıstas bulunmamakla birlikte on ili yaş sonrasına kadar oyuncu kendini ve vücudunu hazırlayabilir. Bu spor dalı için belirlenen bir süt yaş sınırı ise bulunmamaktadır.

Halter Zararlı Mı?

Halter, ağrılıkla çalışılan bir spor olduğu için pek çok kişi bu durumun uzun vadede çeşitli sağlık sorunlarına neden olabileceğine inanmaktadır. Fakat hem vücut geliştirme sporu olması hem de iç organları dahi çalıştırması dolayısı ile herhangi bir sağlık sorununa neden olmaz. Burada dikkat edilmesi gereken husus ise vücudu önceden hazırlamak ve kontrollü gitmektir.  İşte bu noktalar dikkat edildiği sürece halterden zararlı bir spor olarak bahsedilemez.

Halter Kas Yapar Mı?

Evet. Halter kas yapımını ve kas sıkılaşmasını destekleyen bir spordur. Fakat doğru çalışabilmenin önemi büyüktür. Buna ek olarak sporcu beslenmesine de son derece dikkat etmelidir. Karbonhidrat, yağ ve protein alımlarına dikkat etmelidir. Kas yapımı daha çok beslenmekle ilişkilendirilmektedir.

Halter Kaldırmadan Önce Ele Ne Sürülür?

Halter kaldırmadan evvel sporcular ellerine bir madde sürmektedirler. Bu durum pek çok kişi tarafından oldukça merak edilir ve ellerine sürdükleri malzemenin ne olduğu önemsenir. Haltercilerin barı kaldırmadan ellerine sürdükleri şeyin ise magnezyum olduğu bilinmekle birlikte bazen talk pudra da kullanırlar. Bunları kullanmalarının amacının ise barın terden kaymasını engellemektir. Olası düşme ve dengesizlik gibi sorunların meydana gelmesini engeller.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir