Mesleki yeterlilik belgesi bir meslekte belge verme yetkisine sahip kurumların belirli yöntemlerle yapılan değerlendirmeler sonucunda yeterli ölçme derecesine sahip olan kişilerin almaya hak kazandıkları uluslararası geçerli belgedir. Bazı mesleklerde yeterlilik belgesi zorunludur. Yapılan tüm değerlendirmeler adil bir şekilde bilgi ve beceri gerektiren testlerin sonucunda yapılır. Lisans mezuniyeti gerektiren meslekler dışındaki tüm meslekler mesleki yeterlilik belgesi alma hakkına sahiptir. Mesleki yeterlilik belgesi ile yapacağınız mesleği sertifika ile işe başlarsınız. Bu belge iş bulmanızı da kolaylaştıracak bir belgedir. Bu belgeyi alan bireyler iş hayatında mesleklerinde uzman kadrolarında yer alabilirler. Tabii ki bu da iş gücünü artıracaktır.
Mesleki Yeterlilik Belgesi Ne Kadar Sürede Alınır?
Türkiye Büyük Millet Meclisi İş sağlığı ve İş Güvenliği kapsamındaki yasa tasarısında sunulan mesleki yeterlilik belgesini onaylayarak kanunlaştırmıştır. Özellikle tehlike arz eden meslekler için bu belgenin alınması mecburiyet haline gelmiştir. İş Sağlığı ve İş Güvenliği yasası ülkemizde uygulanmaya başlamadan önce verilen kayıplar çok fazla sayıdadır. Özellikle mesainin başladığı ilk saatlerde ve mesai bitişi yorgunlukla oluşan dikkatsizliklerde oluşan kazaların önüne geçmek ve aynı zamanda çalışanın bilgi yetersizliğinden kaynaklanan kural dışı hareketlerle canını tehlikeye atmasını engellemek amacıyla yapılmıştır. İş güvenliği hali hazırda tüm şirketlerde uygulanması zorunlu olmasına rağmen işletme sahipleri henüz bunun önemini tam olarak kavramış sayılmazlar. Büyük ölçekli işletmelerde iş güvenliği kurallarına fazlasıyla uyum sağlandığı gözlemlenirken küçük işletmeler için maalesef aynısını söylemek imkânsızdır.
Mesleki Yeterlilik Belgesi Hangi Meslekler İçin Zorunludur?
Mesleki yeterlilik belgesi Doktorluk, Mühendislik, Hemşirelik gibi lisans mezuniyeti gerektiren konularda kullanılamayacak bir belgedir. Bu belgenin zorunluluğu lisans mezuniyeti gerektirmeyen mesleklerde özellikle İş Sağlığı ve İş Güvenliği kapsamına uyacak şekilde personelleri yetiştirmekten geçer. Mesleği yeterlilik belgesini alabilmek için başvurduğunuz kuruluşun da Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından onaylanmış olması gerekir. Başvuru sonrası mesleğin tüm inceliklerini ve risklerini belirleyen aynı zamanda bu konuda eksiksiz bilgilerle donatılmanızı sağlayan bir eğitim ile yola çıkılmış olacaktır. Mesleki yeterlilik belgesini almak için verilen eğitim sonrasında yapılan sınavda yeterli puan alınması gereklidir. Mesleki yeterlilik belgesi alındıktan sonra tüm meslek hayatınız boyunca geçerli olacak bir belge almış olmazsınız.
Gelişen teknoloji ile hayatımıza giren farklı materyallerin detaylarını öğrenebilmek bilgilerimizi güncel tutmak için her meslek dalına göre farklılık gösteren süreler bulunmaktadır. Bu süreler 2 ila 5 yıl arasında değişim göstermektedir. Belge e-Devlet üzerinden de sorgulanabilecek resmi bir belgedir. Bu kapsamda iş bulmayı da kolaylaştıracaktır. Belgenin eğitim içeriği de meslek dalına göre değişiklik göstermektedir. Bazı mesleklerde kısa süren eğitimler olurken bazı meslekler için uzun eğitimler sonrasında belgeyi almaya hak kazanılır. Bu da mesleğin tehlike seviyesine göre değişmektedir.