Özel Dedektif Neler Yapar?

Özel Dedektif Neler Yapar?
07.12.2021 14:30
Dedektifler birçok farklı konuda bilgi toplayarak gerçekleri gün yüzüne çıkarmak ile görevli kişiler olarak bilinir. Özel dedektifler de toplumda somut olarak ispatlanmamış tüm suçları teşkil edebilmek ve gerçeklerin ortaya çıkarılabilmesi adına araştırma yapan görevliler olarak bir vazifeye sahiptirler. Özel dedektiflik için aranan şartlar, özel dedektif ücretleri ne kadar, özel dedektif tutmak yasal mı? Konularını sizin için işledik.

Pek çok polisiye ve suç filmlerinde de gördüğümüz dedektifler güncel hayatta da etik ve ahlaki kuralları hiçe sayan ve toplumda yolunda gitmeyen konular ve problemler için ortada gizlenmiş olarak yapılan suçlara deşifre edebilen ve toplum düzenini sağlamak amacıyla kendini bunu görev edilen kişilerdir. Hayatın her yerinde duyduğumuz şüphe hissi dedektiflerde temel içgüdü olarak kullanılan ve birtakım yöntemlerle hadiseleri araştırmaya almakla görevlerini yerine getirirler. Bu yüzden tam olarak gerçekleri ortaya çıkarabilen ve profesyonel bir dedektif olabilmek için belirli nitelikleri taşımak önemlidir. Dedektifler yasal olmak da beraber yasalar çerçevesinde çalışarak görevlerini icra ederler. Fakat bazı durumlarda gereken iş yükü yasalarda oluşan boşluklardan dolayı göz ardı edilmek zorunda kalındığında dedektifler devreye girebilmektedir. Toplumun her kesiminde tüzel ya da özel kişilere hizmet verebilen dedektifler ortada olan bir suçun gerçeğini ortaya çıkarabilmek için zemini hazırlayan kişilerdir. Bu konuda mağdur olan tarafında araştırılması gereken konuların hukuki imkânlarından ve adli yönlerinden bahsederek bilgi vermekle de yükümlüdürler. Eğer ortada herhangi bir suç yoksa da insanı şüphelendiren herhangi konuların giderilmesinde de yine dedektifler yardımcı olabilmektedir.

Özel Dedektiflik İçin Aranan Şartlar Nelerdir?

Dedektif olabilmek için tıpkı diğer mesleklerdeki gibi belirli şartları sağlamanız gerekir. Taşıyacağınız şartlar gizli polislik kapsamına gireceğinden dolayı hukuksal araştırmalar ve asayişi sağlayabilmek adına donanımlı olmak gerekir. Bu noktada pek çok sorumluğu bulunan dedektiflik, sorun çözme becerisi, ipuçları en iyi şekilde değerlendirebilme ve sonuç odaklı olabilme niteliğini de gerektiren bir görevdir. Bu niteliklerin yanı sıra özel dedektif olabilmek için aranan temel şartlar:

·        Türkiye vatandaşı olmak

·        Lisans düzeyinde eğitimle mezun olmak

·        Yapacağı görevlerle çelişecek hukuksal engeli bulunmamak

·        Genel olarak siyasi bilimler, hukuk, kamu yönetimi, ve idari bilimler gibi bölümlerden mezun olmak

·        Dedektiflik sertifikası alacak niteliklere sahip olarak yeterliliği sağlamak

Gibi şartlar ile özel dedektif olabilmek için gerekli şart ve nitelikleri bulundurarak özel dedektiflik yapılabilir.

Özel Dedektif Tutmak Yasal Mı?

Dedektifler bilindiği üzere suç sayılan herhangi işlerin sorumlularını ve olayın genel olarak çözümlenebilmesi için görevlendirilirler. Fakat günümüzde özel dedektifler insanda şüphe uyandıran pek çok konuda faaliyet gösterebilmektedir. Bu noktada boşanma davalarında, adres tespiti yapma da, borç kaçıran şahısların bulunmasında da hizmet verebilmektedirler. Fakat yine de bazı durumlarda dedektif tutmanın yasal olup olmadığı merak edilebilir. Türk Ceza Kanunu'na göre dedektif tutmak ile ilgili bir ceza veya suç tanımı bulunmamaktadır. Bu yüzden dedektif tutmakta herhangi bir cezai yaptırım söz konusu olmaz. Fakat burada suç teşkil edebilecek tek durum dedektifin kanunlarla aykırı hareket etmesinden ileri gelmektedir.


Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir