E-devlet, devlet tarafından vatandaşlarına vermiş olduğu hizmetlere, internet üzerinden ulaşabilmelerini sağlayan elektronik bir ortamdır. Teknolojinin de gelişmesi, iş hayatının yorucu temposu ve hayatın karmaşası gibi sebeplerden dolayı hepimiz devlet hizmetlerinden evimizde, internet üzerinden kolaylıkla faydalanmak isteriz. Bu isteklerimize ise farklı devlet kurumlarının farklı kanallar aracılığıyla hizmetlerini tek bir noktadan güvenli ve kesintisiz bir şekilde sunabildiği elektronik bir platforma ihtiyacımız vardır. Bu platform ise e-Devlet kapısı olarak adlandırılır.
E-Devlet Telefona Nasıl İndirilir?
E-devlet kapısına, mobil ağ bağlantısı kurabileceğiniz, bilgisayar ve telefon gibi teknolojik aletlerden ulaşmak oldukça basittir. Telefonumuza, e-devlet uygulamasını indirmek için, yapmamız gereken şey eğer Android kullanıcısıysak Google Play’den, Apple kullanıcısıysak da Apple Store’dan uygulamayı telefonumuza indirebilir ve indirdikten sonra şifremizle sisteme giriş yapabiliriz.
E-Devlet Seyahat İzin Belgesi Nasıl Alınır?
Covid-19 salgını sebebiyle, tüm dünya tarafından ilan edilen pandemi süresinde, hastalığın yayılımı ve azalması için ülkemizce de bazı kısıtlamalar ve kurallar getirildi. Bu kurallardan birisi ise seyahat kısıtlaması oldu. Sokağa çıkma yasağının olduğu günlerde şahsi araç ve şehirler arası otobüs kullanımı belirli izinlere tabi tutuldu. Belirli istisnalar dahilinde ise şehirler arası yolculuk yapmak isteyen vatandaşlar, e-devlet kapısına kendi kimlik ve şifrelerini kullanarak giriş yaptıktan sonra arama butonuna, İçişleri Bakanlığı ya da e-başvuru yazarak karşılarına çıkan formu doldurarak başvuruda bulanabilirler. Başvuruları onaylanan kişiler şehirler arası seyahat yasaklarından muaf olacaktır.
E-Devlet Şifresi Nasıl Alınır?
E-Devlet şifresi almak için gerekli şartları taşıyan vatandaşlar, PTT şubelerine giderek şifrelerini temin edebilirler. Yurtdışında olan vatandaşlar ise Dışişleri Başkanlığı’na bağlı elçilik ve konsolosluklardan şifrelerini alabilirler. E-devlet şifresi almak için aranan şartlar ise 15 yaşını doldurmuş ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaktır. Türkiye Cumhuriyeti tarafından, kimlik numarası verilmiş olan yabancılar da e-Devlet şifresi alabilirler. Gerekli birimlerden şifrenizi edindikten sonra ise sisteme ilk girişinizde güvenlik sebebiyle şifre değiştirmeniz gerekmektedir. Mobil imza, elektronik imza veya internet bankacılığı kullanıyorsanız da e-Devlet kapısına bunlardan birisi ile giriş yaptığınızda da e-Devlet şifresi alabilirsiniz.
E-Devlet Adres Değişikliği Nasıl Yapılır?
E-devlet kapısında, bireylerin Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi’nde, adres bilgileri yer almaktadır. Bireyler adreslerinde değişiklik yaptıklarında, yeni adreslerini e-Devlet kapısı üzerinden bildirebilirler. Değişiklik sonucunda ise e-Devletinizde yeni adresiniz görüntülenmektedir. Eğer yeni adresinizi göremiyor iseniz Profilim ve Ayarlarım kısmından Adres Bilgilerim kısmını seçip Bilgilerimi Yenile butonuna basarak adresinizi yenileyebilirsiniz. Bu işlemi gerçekleştirdikten sonra yeni adresinizi hala göremiyorsanız da yapmanız gereken şey, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüne başvurmanız olacaktır.
E-Devlet Askerlik Erteleme Nasıl Yapılır?
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan her erkek birey, akli bir sorunu veya önemli bir sağlık problemi olmadığı sürece 21 yaşına geldiğinde askerlik yapmak zorundadır. Askerlikten muaf olmak için ise kişinin eğitim hayatının devam ediyor olması şartı aranır. Eğer hala lise, ön lisans, lisans, yüksek lisans ya da doktora gibi devam eden bir eğitim hayatınız varsa askerliğinizi tecil ettirme hakkına sahipsiniz. Askerlik tecil ettirme işlemini ise e-Devlet kapısı üzerinden yapabilirsiniz. E-devlete giriş yaptıktan sonra Milli Savunma Bakanlığı Asal Yoklama Başvuru sayfasından tecil işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.
E-Devlet Borç Sorgulama Nasıl Yapılır?
Kredi borcu, vergi borcu ve ödenmemiş faiz borcu gibi borçlarınızın olup olmadığını e-Devlet kapısı üzerinden kolaylıkla öğrenebilirsiniz. Vatandaşların kullanımına açılan, Risk Merkezi Raporu Başvurusu sayesinde, e-Devlet üzerinden kolaylıkla bu bilgilere ulaşabilirsiniz. Ulaşabileceğiniz bu bilgiler için T.C kimlik numaranız ve şifreniz ile e-devlet kapısına giriş yapmanız gerekmektedir. Daha sonra ise arama butonuna, Risk Merkezi Raporu Başvurusu yazdıktan sonra önünüze çıkan Kredi Limit ve Borç Bilgileri veya Çek Bilgileri raporlarından birisini seçerek talepte bulunabilirsiniz. Türkiye Bankalar Birliğine yapılan bu talep doğrultusunda ise telefonunuza 2 saat ya da bir gün içerisinde rapor için hazırlanan şifre SMS ile tarafınıza iletilecektir. E-devlete tekrar giriş yaptıktan sonra ise Risk Merkezi Raporu Başvurusu hizmetine tekrar giriş yaparak, sistemin sizi yönlendirdiği Türkiye Bankalar Birliği’ne SMS ile gelen şifreyi girdiğiniz zaman talep ettiğiniz borç bilgileri ile alakalı hazırlanmış olan rapora ulaşabileceksiniz.
E-Devlet Boş Plaka Sorgulama Nasıl Yapılır?
Yeni araç alan ya da mevcut aracına özel plaka almak isteyen vatandaşlar, almak istedikleri plakanın bir başkası tarafından kullanılıp kullanılmadığını öğrenmek istiyor. Bunun için ise önceden SMS, EGM ve e-Devlet üzerinden vatandaşlar sorgulama yapabiliyorlardı. Fakat yapılan bazı düzenlemelerle birlikte, e-Devlet üzerinden boş plaka sorgulama hizmeti kaldırıldı. Vatandaşlar, artık almak istediği plakanın boş plaka olup olmadığı bilgisini, sadece SMS ve EGM tarafından öğrenebiliyorlar.
Bireysel Emeklilik Sorgulama Nasıl Yapılır?
Özel emeklilik sistemi olan Bireysel Emeklilik Sigortası sorgulaması yapmak isteyen vatandaş, e-Devlet üzerinden işlemini kolayca gerçekleştirebiliyor. E-devlet kapısına giriş yaptıktan sonra e-Hizmetler bölümünden Emeklilik Gözetim sekmesine girdikten sonra, Bireysel Emeklilik Sistemi Devlet Katkısı Kullanım ve Limit Bilgileri Sorgulama butonuna seçtiklerinde, Bireysel Emeklilik Sigortası sözleşme detaylarına ulaşabiliyorlar.
E-Devlet Çeyiz Parası Başvurusu Nasıl Yapılır?
ALO 170 hattını arama yaparak da öğrenebileceğiniz çeyiz parası, anne ya da babasını kaybetmiş ve bu nedenle yetim aylığı alan kız çocuklarına verilen bir yardımdır. Eğer çeyiz parası alma hakkına sahipseniz, e-Devlet üzerinden sorgulama yapabilirsiniz. Şifreniz ile e-Devlet kapısına giriş yaptıktan sonra arama butonuna çeyiz parası yazarak arama yapabileceğiniz gibi Şahıs Ödeme durumları başlığı altında da arama yapabilirsiniz. Yalnız e-Devlet üzerinden çeyiz parası başvurusu yapılamamaktadır. E-devlet üzerinden sadece çeyiz parası alıp alamayacağınızın sorgulamasını yapabilirsiniz. Eğer alabiliyorsanız da Sosyal Güvenlik Kurumu birimlerine yüz yüze başvuruda bulunmanız gerekmektedir.
E-Devlet Güvenli Çıkış Nasıl Yapılır?
Tek noktadan pek çok kamu hizmetine kolay, hızlı ve güvenli bir şekilde ulaşmanıza olanak sağlayan e-Devlet kapısı, kişisel bilgilerinize erişmenizi, çeşitli başvuru ve işlemlerinizi yapabilmenize olanak sağlar. Bu kadar önemli bilgilerinizi ve sizin hemen hemen her işleminizi yapmanıza sağlayan bu platformun ise güvenlik önlemlerine dikkat etmelisiniz. E-devlet şifrenizi kimseyle paylaşmamalı ve belirli aralıklarla değiştirmelisiniz. E-devlete, güvenli giriş yapmanız kadar önemli olan bir diğer nokta ise işlemlerinizi bitirdikten sonra sistemden güvenli bir şekilde çıkış yapmaktır. Bunun için ise yapmanız gereken şey oldukça basittir. Sistemden çıkış yapmak istediğinizde sağ üstte sizin profil seçeneklerinize ulaşabileceğiniz, isminizin yazılı olduğu, kullanıcı menüsü butona tıkladıktan sonra ise en altta bulunan güvenli çıkış butonunu basmak olacaktır.
E-Devlet Şifresi Değiştirme Nasıl Yapılır?
PTT şubelerinden aldığımız ya da e-imza, mobil imza ya da internet bankacılığı gibi uygulamalar vasıtası ile edindiğimiz e-Devlet şifremizi, güvenlik sebebiyle sık sık değiştirmemiz gerekir. E-devlet sistemi güvenliğimiz için bize her üç ayda bir şifre değiştirme uyarısında bulunur. Bu uyarı ile beraber şifre değiştirebileceğimiz gibi e-Devlet şifremizle sisteme giriş yaptıktan sonra kullanıcı menüsünden Şifremi Değiştir, düğmesine tıklayarak yeni bir şifre edinebiliriz.