Damga Vergisi Hakkında Merak Edilen Bilgiler

Damga Vergisi Hakkında Merak Edilen Bilgiler
23.08.2021 14:30
Hukuki ve resmi işlemlerin kişiler ile kişiler, kişiler ile kurumlar veya kurumlar ile kurumlar arasında yapıldığı belgeleyen kağıtlardan alınan vergilere damga vergisi denmektedir Damga vergisi nasıl bir vergidir? Damga vergisi kaç ayda bir ödenir, neye göre hesaplanır? Damga vergisine tabi olan sözleşmeler nelerdir? Damga vergisi ne kadar? Cezasına ne kadar, karşı tarafa fatura edilmesi nasıl olmalı? Damga vergisi gider olarak yazılır mı? Damga vergisi KDV dahil mi hesaplanır? Damga vergisi beyannamesi boş verilir mi?

Hukuki ve resmi işlemlerin kişiler ile kişiler, kişiler ile kurumlar veya kurumlar ile kurumlar arasında yapıldığı belgeleyen kağıtlardan alınan vergilere damga vergisi denmektedir. Genel olarak her türlü sözleşmeden doğan ve devlet tarafından alınan bir vergi çeşidi olarak bilinmektedir. Anlaşma ve işlemlerin geçerli olduğunu damga vergilerinden anlamak mümkündür. Günlük ve iş hayatlarında sıklıkla karşılaşılan damga vergisinin fiyatları dönem olarak her yıl güncellenmektedir. Kira sözleşmeleri, vergi beyannameleri gibi kişilerin karşısına çıkan vergi iş hayatında ise sözleşme, ihale, harcırah ve ücret ödemesi gibi durumlarda ortaya çıkmaktadır. Yapılan sözleşmelere bağlı olarak damga vergisinin mükellefi ve damga vergisini ödeyecek kişiler değişebilmektedir. Kağıt olarak bahsedilen bu terim herhangi bir hususu ispat veya ibraz etmek için oluşturulan belgelerdir. Bu belgeler genel olarak yazılıp imzalanır veya elektronik imza sayesinde manyetik ortama elektronik veri şeklinde girilir. Bu verginin alınabilir olabilmesi için kağıdın imzalanabilir, ibraz edilebilir veya imza yerine geçebilecek ibareleri ve hükümleri barındırması gerekmektedir.

Damga Vergisi Nasıl Bir Vergidir?

Devlet tarafından alınan bir vergi çeşididir. Özelliği ise yapılan anlaşma ve sözleşmelerin geçerliliğini belgeleyen kayıtlardan alınıyor olmasıdır. Günlük hayatta kişilerin sıklıkla karşılaştığı vergilerin başında gelmektedir. Kişiler arasında veya şirketler arasında çeşitli şekillerde yapılan tüm anlaşma veya sözleşmeler damga vergisine tabi olma özelliğini taşımaktadır.

Damga Vergisi Kaç Ayda Bir Ödenir?

Damga vergileri yapılan her anlaşma veya sözleşmeden alınan vergiler oldukları için ödenmeleri herhangi bir zamanda yapılabilmektedir. Mükellefleri tarafından yapılan sözleşme veya anlaşmaların ay içinde hazırlanan kağıtları genel olarak takip eden ayın 20’sinde vergi dairelerine denmesi gereken vergilerdir. Sonraki ayın 20.günü akşamına kadar vergi dairelerine beyan edilmelidir. Beyanı yapılan bu belgeler ayın 26.gününde de ödemesi yapılarak verilmektedir.

Damga Vergisi Neye Göre Hesaplanır?

Kanunda belirtilen oranlara göre hesaplanan damga vergileri genellikle bindelik olarak belirtilir fakat her sene yeniden hesaplanmaktadır. Düzenlenen oranlar Damga Vergisi Genel Tebliği üzerinden kamuoyuna duyurulur. Yapılan anlaşma veya sözleşmelerin tutarlarına göre miktarı değişebilmektedir. Vergiyi hesaplayabilmek için belirli olan tutarın vergi oranı ile çarpılmasıyla elde edilir. Kazanılan veya anlaşılan tüm para esas alınarak brüt kazanç işleme konulur. Kazanılan toplam kazanç ile damga vergisi oranı çarpılarak damga vergisi hesaplanabilir. Bu hesabı yapmakta zorlanan kişiler için otomatik hesap yapan siteler mevcuttur.

Damga Vergisine Tabi Olan Sözleşmeler Nelerdir?

·        Kira sözleşmesi, taksitli satış sözleşmesi, taahhütnameler

·        Mazbata, hakem kararları ve ilamlar

·        Borç senetleri, rehin senetleri, ordinolar

·        Makbuzlar, sigorta işlemi, KDV beyannamesi

Damga Vergisinin Karşı Tarafa Fatura Edilmesi Nasıl Olmalı?

Genel olarak şirketler arasında yapılan anlaşmalara görülen masraf yansıtılma durumu sözleşmeden kaynaklanan hizmet veya mal bedelini muhatap kişiye intikali şeklinde yapılır. Yansıtan tarafından diğer tarafa yapılan masraf yansıtılması fatura olarak düzenlenmektedir. Bu faturalarda genel olarak KDV uygulanıp uygulanmayacağı sorgulansa da mal ve hizmet üzerinden KDV hesaplanmışsa faturalarda KDV hesaplanmasında bir sorun bulunmamaktadır.

Damga Vergisi Gider Olarak Yazılır Mı?

Bu verginin gider yazılması konusundan herhangi özel bir düzenleme mevcut değildir. Ticari kazançların tespitinde uygulanan kurallar ile giderlerin tahakkuk edildiği gibi sözleşme veya anlaşma tarihi itibarıyla gider olarak kaydedilebilir. Gider olarak kaydetmek için herhangi bir ödeme yapılmasına gerek duyulmamaktadır. Gelir Vergisi Kanunu kapsamına göre gider olarak kaydedilmektedir.

Damga Vergisi KDV Dahil Mi Hesaplanır?

Damga vergileri resmi gazetede yayımlanan genel tebliğe göre sadece işin bedeli üzerinden hesaplanmaktadır. Katma değer vergisinin dahil edilmesi ise bazı özel durumlar yoluyla olmaktadır. Özel durumların oluşması durumlarında damga vergisi KDV ile düzenlenen kağıtlardan alınabilmektedir.

Damga Vergisi Beyannamesi Boş Verilir Mi?

Mükellef olan kişiler tarafından tesis ettirilen damga vergisinin beyannamesinin verilmesine gerek bulunmamaktadır. Kanuni süre içerisinde beyan edilmesi gereken durumlarda damga vergisi bulunmuyorsa kişiler beyanname vermeyebilir. Bulunmayan vergilerin yazı ve ibraz ile vergi dairelerine bildirilme zorunluluğu olmasa da sürekli olarak yapılan beyanname verilmesi mükelleflerin lehine olan bir işlemdir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir