İş Sağlığı ve İş Güvenliği Nedir?

İş Sağlığı ve İş Güvenliği Nedir?
18.11.2021 14:15
İş Sağlığı ve İş Güvenliği Nedir? İş sağlığı ve iş güvenliği konusunda devletin görevleri nelerdir, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili risk faktörleri nelerdir, iş sağlığı ve güvenliği çeşitleri nelerdir? Konularını sizler için derledik.

İş ortamları bizim evimiz gibidir. Günlük yaşantımızın büyük bir bölümünü iş yerlerinde geçiririz. İş yerlerimizin güvenilir ve sağlıklı ortamlar olması hepimizin hakkıdır. İş yerinde işlerin yürütülmesi esnasında çeşitli nedenlerden dolayı sağlığa zarar verebilecek koşullardan korunmak amacıyla düzenlenen sistemli ve bilimsel çalışmalara iş sağlığı ve iş güvenliği denir. Kısaca İSG şeklinde belirtilir. İş sağlığı ve iş güvenliği, Avrupa Birliği içerisinde 1980'li yıllardan itibaren ağırlıkla yer almıştır. İlk iş sağlığı ve güvenliği bildirisi 1989 yılında çıkarılmıştır. Ülkemizde ise 2012 yılında İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu yürürlüğe girmiştir. Bu kanun Avrupa Birliği ile uyum çerçevesinde oluşturulmuştur. İş sağlığı ve iş güvenliğinin ilk amacı çalışan personelin mesai saatleri süresince güvenliğini sağlamaktır. Üretim güvenliğini sağlayan iş sağlığı ve iş güvenliği verimin artmasına katkıda bulunur. İşletmeyi yangın, patlama gibi tehlikelerden korumayı da amaç edinen iş sağlığı ve iş güvenliği İSG uzmanları tarafından yapılmaktadır. İş sağlığı ve güvenliği meslek hastalıklarının önüne geçmeye çalışmaktadır. İş sağlığı ve güvenliği insan merkezli bir yaklaşım olarak ifade edilebilir.

İş Sağlığı ve İş Güvenliği Konusunda Devletin Görevleri Nelerdir?

Devlet bizlerin her alanda güvenliğini ve refahını sağlamakla görevlidir. İş sağlığı ve güvenliği konusunda da üzerine pek çok görev düşmekte ayrıca iş ortamlarında oluşacak riskleri en aza indirmek için kurallar koymaktadır. Mevzuatlarla, çalışan kişilerin sağlığı ve güvenliği kontrol altına alınmıştır. İlgili kuruluşlarca belirli aralıklarda denetim yaparak işletmelerin belirtilen kurallara uyup uymadığını değerlendirmektedir. Mevzuat sistemine uymayan iş veren ve işletmelere belirli para cezaları uygulamaktadır. Fabrika ortamlarında İSG uzmanlarının bulunmasını zorunlu kılan devlet teşkilatlanmayı sağlamaktadır.

İş Sağlığı ve Güvenliği İle İlgili Risk Faktörleri Nelerdir?

İş yerlerinde pek çok etmen çalışanlar için risk oluşturmaktadır. Bu riskler çalışma ortamı ve şartlarına göre değişim gösterse de genelde aynı şeylerden oluşmaktadır. Makine ve ekipmanlar bizler için en fazla risk içeren gruptur. Kimyasal faktörler, sıcaklık, ışık, gürültü düzeyi çalışanlar için risk faktörleri arasındadır. Özellikle iş yerlerinde işçilerin birbirlerine yaptığı şakalar çalışma şartlarını güvensizleştirmektedir. Çalışma sürelerinin artması ve hızlı iş akışı da risk içermektedir. Tüm bunlara ek olarak iş verenin işletmede yeterli güvenlik önlemlerini almaması nedeniyle de iş sağlığı ve güvenliği için risk faktörü oluşturmaktadır.

İş Sağlığı ve Güvenliği Çeşitleri Nelerdir?

İş sağlığı ve güvenliği mesleği pek çok meslekten farklı olarak kendi içerisinde bazı bölümlere ayrılmaktadır. İş sağlığı ve güvenliği 3 çeşittir. Bu çeşitler hem kişinin aldığı belgeyi hem de iş yerinin tehlike durumunu ortaya koymaktadır. İş sağlığı ve güvenliğinde iş yerleri az tehlikeli, tehlikeli ve çok tehlikeli olarak ayrılmaktadır. İş yerlerinin tehlike sınıfını öğrenmesi için NACE kodunu bilmesi gerekir. Az tehlikeli kuruluşlarda 3 ayda, tehlikeli işletmelerde 2 ayda ve çok tehlikeli firmalarda ise ayda 1 İSG kurulu toplanması gerekir. Kurulda işletmenin İSG ihtiyaçları ve uygunsuzlukları tartışılır. Kurula iş yeri hekimi, İSG uzmanı, iş veren vekili ve çalışan temsilcileri katılır.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir