Fitness sektöründe sıkça kullanılan fonksiyonel kelimesi işlevsel anlamına gelmektedir. Fonksiyonel antrenman kavramını ise günümüzde sıkça kullanmaya başladık. Fonksiyonel antrenmanların vücuda birçok faydası, işlevi ve etkisi vardır. Fonksiyonel antrenman özünde vücudun işlevsellik kazanmasını hedef alır. Fonksiyonel antrenmandaki temel amaç fiziksel ve fonksiyonel biçimiyle hedeflenen bir uygunluğa sahip olmaktır. Bahsedilen uygunluğu sağlayan bazı kavramlara esneklik, kuvvet, koordinasyon, mobilizasyon, kardiyorespiratuar uygunluk örnek gösterilebilir. Özetlemek gerekirse fonksiyonel antrenman; birden çok kas grubunu çalıştırabilen ve parametreye yarar sağlayabilen bir antrenman çeşididir.
Fonksiyonel kelimesini tanımlamak gerekirse; bir nesnenin varoluşunu sürdürebilmesi için bir canlının ise yaşamsal faaliyetlerini sürdürebilmesi için sorumluluklarını yapabilir olması demektir. Fonksiyonel antrenmanların özünde fonksiyonel egzersizler vardır. Fonksiyonel egzersizler ise birden çok kas hareketinin gerçekleştirilebildiği belirli hedeflere uygun olması beklenen egzersizlerdir.
Fonksiyonel Antrenman Eğitimi Nedir?
Fonksiyonel antrenmanlar, vücudun işlevsellik kazanmasını sağlayan antrenman disiplinlerinin toplamına verilen isimdir. Fonksiyonel antrenman alanında uzman spor eğitmenlerinden alabileceğiniz eğitimler sayesinde fonksiyonel antrenman konusunda uzman olabilir, yeterli bilgi birikimine sahip olabilirsiniz. Fonksiyonel antrenman eğitimleri online kurslar sayesinde veya dilerseniz yüz yüze eğitimler sayesinde tamamlayabilirsiniz. Fonksiyonel antrenman eğitimlerini tamamlamak için kurs tarafından belirlenen eğitimlere katılmanız beklenir. Eğitim sonunda ise kursun belirlediği kriterleri tamamlamanız doğrultusunda sertifika sahibi olabilirsiniz.
Fonksiyonel Antrenman Aletleri Nelerdir?
Fonksiyonel antrenmanı kasların belirli bir uyum içerisinde çalışmasını sağlar. Fonksiyonel antrenman yapan kişinin spor geçmişine ve kas gücüne göre farklı seviyelere uygun şekilde ayarlanabilir. Fonksiyonel antrenman grubuna dahil olan hareketleri yapabilmek ve çok daha iyi verim sağlayabilmek için sahip olmanız gereken bazı malzemeler mevcuttur. Bu malzemelere örnek olarak ip veya kum torbası örnek verilebilir.
Kum veya İp: Kasların içerisinde yer bulunan dokuyu güçlendirir.
Eğer sahip olursanız çok daha iyi verim alabileceğiniz diğer bir malzeme ise kettlebell ve dumbell'dır.
Kettlebell ve Dumbell: Bu ekipmanlarla yapılan hareketler ise güçlendirici egzersizler arasında yer alır.
Direnç Bandı: Direnç bandı ile yapılan egzersizlerin esneklik ve vücut koordinasyonu üzerinde etkisi çok büyüktür.
Herhangi bir malzemeye ihtiyaç duymadan sadece vücut ağırlığınız ile yapabileceğiniz egzersizler ise squat ve şınav egzersizleridir.
Fonksiyonel Antrenman Hareketleri Nelerdir?
Fonksiyonel antrenman, günümüzde daha da popülerleşen ve fonksiyonel hareketlerden oluşan bir antrenman biçimidir. Fonksiyonel antrenman vücut ağırlığı ve serbest ağırlıklar kullanılarak yapılır. Fonksiyonal antreman egzersizlerinde amaç birden çok kas grubunu çalıştırarak kısa sürede etkili sonuçlar elde etmektir. Fonksiyonal antreman sırasında yapmanız gereken egzersizleri yazımızda bulabilirsiniz.
Squat: Squat egzersizi karın, bacak, bel ve kalça kaslarını etkili şekilde çalıştırır. Bacaklarda ve karında bulunan pasif kasların da çalışmasını sağlayarak forma girmenize yardımcı olur.
Şınav: Bacak ve karın bölgesindeki kasları çalıştıran şınav egzersizi çoklu vücut egzersizi grubunda yer alır. Şınav birden çok kas grubunu çalıştırmayı sağlar.
Yükseltiye Zıplamak: Yükseltiye zıplama egzersizi çalıştırdığı kas grupları nedeniyle çok sevilen bir egzersiz çeşididir. Alt bedeni aktif ve seri şekilde çalıştıran bu egzersiz, karın ve bel kaslarını etkili bir şekilde çalıştırmaktadır. Önünüzde bulunan yükseltinin üzerine çift ayak yardımıyla zıplayarak yapılır. Zıplama sırasında iki bacak aynı anda yerden kesilmemeli veya yükseltiye basmalıdır. Egzersiz sırasında yere inilirken bacaklar sırayla yere indirilmeli, ikisi de aynı anda yere indirilmemelidir.
Ağırlık ile Yukarı İtiş: Bu hareket sayesinde bacaklar, omuz ve karın kasları etkili bir şekilde çalışır. Ağırlık ile yukarı itiş hareketi bir dumbell ya da herhangi bir ağırlık kullanılarak yapılır. Kişi squat pozisyonunda olmalı ve kullanılan ağırlık diz seviyesinde tutulacak şekilde çömelerek başlanmalıdır. Dizler sandalyeye oturuyormuş pozisyonda olmalıdır. Vücut doğrultulurken kullanılan ağırlık öncelikle çene hizasına getirilmeli ve sonrasında yukarıya kaldırılmalıdır.
Fonksiyonel Antrenman Nasıl Yapılır?
Çömelme/Squat Egzersizi: Sadece vücut ağırlığınızı kullanarak yapabileceğiniz squat hareketini çok iyi yapmalısınız. Squat egzersizi karın, bacak, bel ve kalça kaslarını etkili şekilde çalıştırır. Bacaklarda ve karında bulunan pasif kasların da çalışmasını sağlayarak forma girmenize yardımcı olur. Egzersizi 5 set halinde yapabilirsiniz.
Burpees Egzersizi: Dik durmalı ve bacaklarınız kalçalardan açık pozisyonda olmalıdır. Sıçrama hareketi ile bacaklarınızı gerin. Bir sıçrama hareketi ile ve gövdeyi germeli, dikey bir sıçrama hareketi ile ise eski pozisyonunuza geri dönmelisiniz. Pozisyonu 3 set halinde yapabilirsiniz.
Abdominal Tahta Egzersizi: Kollarınızın ve ayaklarınızın toplarına yaslanarak, vücudunuza düz bir çizgi pozisyonu vermelisiniz. Pozisyonunu 3 set halinde yapabilirsiniz.
Fonksiyonel Antrenman Faydaları Nelerdir?
Fonksiyonel antrenman, birden çok kas yardımıyla yapılan egzersizlerden oluşur. Fonksiyonel antrenman yardımıyla vücut hareketlerinizi geliştirebilirsiniz. Fonksiyonel antrenmanın vücudumuza ve sağlığımıza sağladığı birçok fayda mevcuttur.
1) Yağ Yakılmasını Sağlar.
2) Vücut Duruşunu Düzeltir.
3) Stabiliteyi Arttırır.
4) Gövde Gücünü Arttırır.
5) Diyabet Riskini Azaltır.
6) Metabolizma Hızını Arttırır.
7) Dayanıklılık Kazandırır.
8) Denge ve istikrarı Geliştirir.
9) Obeziteyi Önler.
10) Vücut Ağrılarını Azaltır
Fonksiyonel Antrenman Kilo Verdirir Mi?
Fonksiyonel antrenmanlar ile egzersiz esnasında vücut kaslarınız birden çok mekanizma tarafından uyarılır. Bu uyarılar ile birlikte vücut kaslarınızın çevresinde bulunan hücreler çekirdek yapımını aktifleştirir. Bu aktifleştirme sırasında meydana gelen çekirdekler kaslarınızın daha güçlü olmasını sağlar. Fonksiyonel antrenmanlar; vücut kaslarının daha güçlü bir şekilde çalışması aynı zamanda yenilenmesiyle birlikte yağ yakılmasına ve kilo kaybına yardımcı olur. Fonksiyonel antrenmanlar kilo kaybına yardımcı olurken vücudun sağlıklı bir şekilde şekillenmesini de sağlar