Bir Sinema Filmi Nasıl Çekilir?

Bir Sinema Filmi Nasıl Çekilir?
16.10.2021 20:59
Sinema sektörü içinde filmlerin dizilerin olduğu insanların veya objelerin kamera ile birlikte kayıt altına alınıp özel işlemlerden geçerek beyaz perdede bize oynatılmış hali olarak karşımıza çıkan büyük çaplı videolardır. Sinema filmi çekmek için gerekenler nelerdir ve maliyeti nedir? Tüm bu soruları sizler için cevapladık.

Bir sinema filmi yapmak oldukça uzun bir süreç içerisinde pek çok işlemlerin yapıldığı kademe kademe olayların geliştiği oldukça büyük çaplı bir iştir. Bir sinema filminin çekilebilmesi için öncelikle bir senaryonun yani bir hikayenin bulunması gerekiyor. Bunun için öncelikle ortaya bir fikrin atılması veya herhangi bir fikrin satın alınarak beyazperdeye uyarlanması gerekiyor. Bu uyarlamalar yapılan oyunculuk işleri verilen efektler düzenlemeler gibi pek çok olayı içinde barındıran sinema sektörü içinde birçok insanın da beraberinde çalıştığı bir sektördür. Bu filmlerin tamamlanabilmesi için birkaç ay ya da birkaç yıla kadar uzanan bir işçilik gerekebilmektedir. Bu filmin türüne filmde yapılan düzenlemelere ya da filmde oluşacak herhangi aksaklıklara göre süresinde pek çok değişiklik gözükebilir. Bu şekilde film yapılırken çeşitli oyunculuklar hikayeler ve teknolojik teknikler kullanılarak ortaya bir sinema filmi çıkarılır. Sinema filmi çekilirken 5 basamaktan oluşan bir film süreci ile birlikte sinema filmi ortaya çıkarılır.

·        Senaryo hazırlığı. Senaryo hazırlığı yapılırken öncelikle bir hikaye kurgulanır.  Bu herhangi bir kitaptan başka bir filmden ya da direkt senaristin kurguladığı bir fikirden türemiş olabilir. Yine senarist ile çalışılarak filmin öyküsü tasarlanır. Yaklaşık olarak 25-30 sayfalık bir hikaye ile birlikte bütün karakterler ve hikayenin genel hatları çizilmiş olur. Bununla birlikte genel düzenlemeler ve kurgular yapıldıktan sonra senaryo daha çok netleşir ve diyaloglar tam olarak belirginleşir. Filmin tam olarak sinema kısmına geçilmesi için öncelikle filmi yayınlayabilecek bir film dağıtımcısı ile sözleşme yapılarak çekim aşamasına geçilir.

·        Çekim öncesi. Çekim öncesinde film hakkındaki planlamalar ve tasarlamalar yapılarak prodüksiyon işlerine yavaş yavaş başlanır. Bu konuda çekimlerin yapılabilmesi için gerekli oyuncular ve set ekibinde çalışacak insanlar ayarlanarak sinema evresine hazırlık aşaması gerçekleştirilir. Ayrıca burada da bir yönetim söz konusu olduğunda her şeyin planını yapabilmesi için yönetmenler ve yardımcı yönetmenler seti genel olarak çekip çeviren insanlar olarak görevlendirilirler. Kast yönetmeni de senaryodaki diyalogları tam manada oynayabilecek iyi oyuncuları bularak set ekibine katmakla görevlendirilir. Bununla birlikte farklı farklı bölümlerde çalışan pek çok insan kendi bölümü ile alakalı düzenlemeleri yapmakla görevli olduğundan herkes kendi bölümünde en iyi işi ortaya koymaya çalışır.

·        Çekim süreci. Çekim aşamasına gelindiğinde ise bütün senaryo ve kast ekibi hazırdır. Set ekibinde çalışacak insanlar görevini bilerek çekim sürecine başlanır. Filmin çekileceği yer inşa edilir ve bütün sahne araç gereçleri hazırlanır. Senaryolar prova edilerek oyuncuların tam manada oyunlarını sergileyebilmesi amaçlanır. Bütün ayarlamalar yapıldıktan sonra film senaryosu oyuncular tarafından oynanarak bir çekim işlemi gerçekleştirilir ve bu çekilen görüntüler cihaza kaydedilerek senaryolar canlandırılmaya başlanır. Burada herkes kendi görevini icra ederken yapılan oyunculuklardaki eksiklikler ve hatalar tek tek düzeltilerek oyunlar tekrarlanır veya düzeltilir.

·         Çekim sonrası. Çekim sonrasına gelindiğinde ise filmin çekimleri artık tamamlamış olmakla beraber artık çekilen görüntüler birleştirilme ve düzenleme evresine girer. Burada oynanan sahneler tek tek düzenlenerek filmin etkileyiciliğini arttırmak adına pek çok işlem yapılmaktadır. Örneğin çekilen tüm videolarını birleştirilmesi belirli verilmesi sahne geçişleri filmin dışında kalan her şeyin filmden atılması, müzik efektleri gibi pek çok şey birbiriyle düzgün bir şekilde kombine edilerek büyük uğraşlar sonucu filmin kalıbı yavaş yavaş ortaya çıkar.

·        Son olarak dağıtım aşamasına gelindiğinde ise filmler sinema gösterimine girmesi için gerekli yerlere dağıtımı yapılarak bazı reklam işleri ile filmi izleyecek insanları bilgilendirmek için bazı reklam firmaları ile anlaşmalar yapılır. Daha sonra galalar ilk gösterimler yapılarak film artık beyazperde ile buluşarak insanların izlenimine sunulur.

Sinema Filmi Çekmek için Gerekenler Nelerdir?

Filmi oluşturan birçok ama etmen ve filmin çekiminde kullanılan pek çok ekipmanla birlikte film çekimleri yapılmaktadır. Çekilen filme göre pek çok özel kameralar, ışık sistemleri, özel ses alıcı sistemler ve filmin düzenlenebilmesi için pek çok bilgisayar ve yazılım gibi donanımlar edinilmesi gerekiyor. Ayrıca bu ekipmanlara hakim olabilen insanların bunları kullanması ve filmi bu şekilde dizayn edebilmesi gerekiyor. Bununla birlikte oyuncular, set ekibi, yönetmenler gibi pek çok insanın bulunduğu film ekibinde yine pek çok donanım aletleri ile filmler çekiliyor.

Sinema Filmi Çekmenin Maliyeti Nedir?

Film için gereken bütçe aslında filmin senaryosuna, film için yapılan işlemlere, oyuncu seçimlerine, kullanılan film araçlarına, filmin türüne göre pek çok şeyle  değişebilen bir maliyete sahiptir. Filmin bütçesi için oluşturulan parada, filme sponsor olan firmalar, yapılan devlet desteği, yurtdışı fon desteği, yurtiçi fon desteği, yapılan ortaklıklar gibi aslında paranın pek çok yardımla ve sponsorlukla tamamlandığını görmekteyiz. Bu yüzden öncelikle bir takım bütçe planlamaları yapıldıktan sonra filmler çekilmeye başlanarak gişeden kazanılan gelirler de yine filmin yapımında bütçe sağlayan insanlar arasında paylaşım yapılarak dağıtılır. Yani aslında filmin bütçesi tek elden değil de pek çok firmanın ve yardımların bir araya gelmesi ile toplanarak oluşturulur.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir