2022 Emlak Vergisi Ne Kadar Oldu?

2022 Emlak Vergisi Ne Kadar Oldu?
22.12.2021 13:00
Yeni yılın geçmeye çok az kadı. Yeni yıl ile yeni umutlara yelken açarken aynı zaman da yeni zamlarla da karşılaşmaktayız. Milyonları ilgilendiren emlak vergisine yapılan 2022 yılı için zam oranları belli oldu. Arama motorunda fazlasıyla aratılan 2022 emlak vergisinde ki artış herkes tarafından merak edilmektedir. Emlak vergisi nedir, 2022 emlak vergisi borç sorgulama nasıl yapılır, emlak vergisi nasıl ödenir, ödenmezse ne olur konularını sizler için araştırdık.

Her yıl artan emlak vergisi giderlerine 2022 yılı için de uygulanacak vergi oranı belli oldu. Daha önceden yüzde 36,20 olarak belirlenen vergi, harç ve ceza oranları tekrar düzenlenmek için geri çekilmişti. Alınan son karar ile birlikte 2022 yılında emlak vergisine yüzde 18,10 oranında bir zam yapılmıştır. Alınan karar Resmi Gazete 'de de yayınlanarak uygulamaya girmiştir, böylece 2022 yılında emlak vergisi ödeyecek olanlar ücretlerde yüzde 18,1 oranında bir artış gözlemleyecekler. Ülkemizde değeri 6 milyon 173 bin liranın üzerinde olan yapılardan değerli konut vergisinin alınacağını da sizlere söyleyelim. Emlak vergisi konutun büyüklüğüne, merkeze uzaklığına, değerine göre değişimler göstermektedir. Bu nedenle herkesin ödeyeceği emlak vergisi aynı değildir.

Emlak Vergisi Nedir?

Kişilerin sahip olduğu arsa ya da binadan alınan vergi çeşidi ülkemizde emlak vergisi olarak nitelendirilmektedir. Emlak Vergisi Kanunu 1319 sayılı kanuna göre düzenlenmektedir ve ülkemiz sınırları içinde arsa, konut, bina sahiplerinin her yıl bu vergiyi ödemesi şarttır. Yapılar bina vergisine, arsalar ile arazi vergisine tabi tutulmaktadır. Kısaca emlak vergisi kişilerin sahip olduğu taşınmazlar için devlete ödediği vergi çeşidi olarak karşımıza çıkmaktadır.

2022 Emlak Vergisi Borç Sorgulaması Nasıl Yapılır?

2022 yılında ne kadar emlak vergisi ödeyeceğini öğrenmek isteyenler bu isteklerine kolaylıkla ulaşabilir. Bizlerin hizmetine birçok uygulama açan e-Devlet platformu üzerinden 2022 yılı emlak verginizi öğrenebilirsiniz. Ayrıca Gelir İdaresi Başkanlığı'nın İnternet Vergi Dairesi sitesinden de emlak verginiz sorgulatabilirsiniz. https://www.turkiye.gov.tr/gib-vergi-borcu-sorgu isimli web adresi üzerinden basit bir şekilde emlak verginizi sorgulatabilir ve 2022 yılında ne kadar emlak vergisi ödeyeceğinizi öğrenebilirsiniz.

Emlak Vergisi Nasıl Ödenir?

Emlak verginizi ödemek için belediyenize ait banka hesap numarasına havale yapabilirsiniz ve aynı şekilde EFT de yapma imkanınız vardır. Gelir İdaresi Başkanlığının web adresine girerek emlak vergisi seçeneğinden gayrimenkulünüze ait verginizi ödeyebilirsiniz. Ayrıca e-Devlet platformu üzerinden emlak verginizi ödeyebilme fırsatına sahipsiniz. Tüm bunlara ek olarak gayrimenkulünüze ait belediyeye giderek vergi işlemleri bölümünden de emlak verginizi kolaylıkla ödeyebileceğinizi unutmayın.

Emlak Vergisi Ödenmezse Ne Olur?

Emlak vergisi iki taksit şeklinde ödenmektedir ve ilk taksit Mayıs ayında ikinci taksit de Kasım ayında ödenmektedir. Emlak vergisini her konut sahibi ödemek zorundadır ve vergi zamanında ödenmezse aylık faiz uygulaması yapılır. Belediyeler emlak vergilerini alamazsa biriken vergiler nedeniyle haciz yetkisine sahiptir. Vergi borcu bulanan evler satılamaz, bu nedenle pek çok belediye evi haczetmeyi tercih etmemektedir. Tapunun satılması ya da devri gibi konular gündeme geldiğinde mutlaka alacak tahsili yapılır ve tapu o şekilde devredilir. 2022 yılında emlak vergisine uygulanacak gecikme zammı ise yüzde 1.6 olarak belirlenmiştir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

En Çok Okunan Haberler

GÜNDEM Kategorisinde Öne Çıkanlar

İlginizi Çekebilir