İstanbul Teknik Üniversitesi'nden (İTÜ) Prof. Dr. Tuncay Taymaz ve ekibi, Türkiye'deki kırılmayan fay hattının 7 büyüklüğünde depreme neden olabilecek potansiyele sahip olduğu konusunda ciddi uyarılarda bulundu. Özellikle 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinin yıl dönümü öncesinde yapılan çalışmalarda, kritik fay hatları ve bu hatların oluşturabileceği riskler detaylı bir şekilde ele alındı.
Prof. Dr. Taymaz, yaptıkları araştırmalara dayanarak, "Asrın felaketi" olarak adlandırılan Kahramanmaraş depremlerinin büyüklüğünü vurgulayarak, bu tür depremlerin Türkiye için potansiyel bir tehdit oluşturduğunu belirtti. 7.96 ve 7.8 büyüklüğündeki depremlerin ardından bölgede devam eden artçı sarsıntılara da dikkat çeken uzmanlar, 1-2 yıl boyunca 5.5'ten büyük depremlerin yaşanabileceği uyarısında bulundu.
Prof. Dr. Taymaz, ayrıca Türkiye genelinde kırılmayan fay hatlarına odaklanarak, Doğanyol-Sivrice depreminin ardından Karlıova'ya kadar uzanan bölgede 6.5 ila 7 büyüklüğünde depremlerin oluşabilecek potansiyele sahip olduğunu ifade etti. Özellikle Kuzey Anadolu Fayı'nın etkisiyle Ladik, Havza, Tokat, Yozgat, Çankırı, Bolu, Düzce'ye kadar olan bölgede kırılmayan kesimlerin bulunduğunu belirten Taymaz, bu bölgelerde 30-40 yıl önce kırılan döngülerin tamamlanmış olabileceğine dikkat çekti.
Ayrıca, Lübnan, Filistin ve İsrail gibi bölgelerdeki kırılmayan fayın 7 büyüklüğündeki depremlere neden olabileceğini ifade eden uzmanlar, bu durumun Kıbrıs üzerinden büyük tsunamilere yol açabileceği uyarısında bulundu.
Uzmanlar, bu kritik bilgiler ışığında, deprem hazırlıklarının ve risk yönetiminin büyük bir önem taşıdığını vurgulayarak toplumu bilinçlendirmeye devam ediyor.