Faiz Nedir?

Faiz Nedir?
27.11.2021 22:02
Faiz, ekonomik anlamda içeriğinde farklı detaylar bulunduran düşmesi ve yükselmesinin hayatımıza farklı etkileri olan ve aynı zamanda hem ülke ekonomisini hem de bireylerin ekonomisini etkileyen bir uygulama şeklidir. Faiz içeren bir yatırım yapacak tasarruf sahibi işin uzmanları tarafından destek alarak işlem yapmalıdır. Faiz artarsa ne olur, düşerse ne olur? Faiz indirimi neden yapılır? gibi merak edilenleri sizler için araştırdık.

Faiz bir ihtiyaç doğrultusunda tasarruf sahibinin bir malı ya da nakit desteğini sınırlı bir süre içinde kullanmasından sonra verilen bu hizmetin karşılığı olan bedeldir. Faizin temeli İslamiyet öncesine kadar dayanmaktadır. Paranın dahi icat edilmediği dönemlerde takas yöntemi ile alınan mallarda faiz uygulandığı görülmüştür. Borç olarak verdiği teneke unun karşılığında arada zaman farkı olduğu için bu borcu 3 teneke un olarak alması da temelinde faizin olduğu bir alış veriş şeklidir. Faiz günümüzde resmi olarak bankalar aracılığı ile yapılmaktadır fakat bunun dışında elektrik, su ya da doğalgaz gibi faturaları ödeme tarihlerinde ödenmemiş ise faizli bir şekilde karşımıza çıkarak fatura miktarından çok daha fazla olan bir rakam ödemiş oluruz. Bunların dışında Bankaları Düzenleme ve Denetleme Kurumuna bağlı çalışan alışveriş merkezleri de müşterilerine geciken ödemelerinde faiz uygulaması yapmaktadır. Faiz günümüzde hayatımızın her yerinde mevcut olmakla beraber buna maruz kalmak da can sıkıcı sonuçlar doğuracaktır. 

Faiz Artarsa Ne Olur?

Bir ülkede para politikasını belirlemek tamamen Merkez Bankasına aittir. Merkez bankası para politikalarını belirlerken ne kadar para basılacağına basılacak olan paranın borç verileceği bankalara ve bu bankalara ne kadar faiz uygulanacağına karar verir. Faizler yükseldiğinde alım gücü düşer ve yavaş yavaş ekonomi hızını kaybeder. Ev almayı düşünen bir kişi hesaplattığı faiz miktarından bir hafta sonrasına resmi olarak işlemlere başlama tarihi kararı almış ve o hafta içerisinde faizlerde yükselme gerçekleşmişse ev alma fikri sadece hayal olarak kalacak ve faaliyete geçilemeyecektir. Aylık ödenecek olan miktar yükselmiş olacak bu da ev sahibi olmak isteyen kişilerin bütçelerini yüksek ihtimalle aşacaktır. Bütçeyi aşmasa dahi tasarruf sahibi yüklü bir faiz ödemesi altına girmek istemeyecektir.

Faiz artırımı aynı zamanda yükselen enflasyon miktarını sakinleştirmek amacıyla da yapılmaktadır. Artan faiz oranı piyasadaki satın alma gücünü düşürmektedir. Tüm bunların sebebi Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankasının bankalardan para istemesiyle başlar. Bankalarda Merkez bankasına ödemelerini yapabilmek için faiz artırımına gider. Bankaların faizi arttırmalarının sebebi daha fazla para toparlayabilmektir. Faizler arttığında şirketler borçlarını ödeyebilmek için yatırım oranlarını düşürürler. Halk yatırım yerine bireysel tasarrufu tercih eder. Borcu olan daha çok borçlanarak ekonomik anlamda daha büyük güçlükler yaşar.

Yeni bir iş yeri açmak isteyen açmaktan vazgeçip elindeki parayı faize yatırıp faiz ile geçim sağlamayı tercih ederler.

Faiz Düşerse Ne Olur?

Banka faizleri düşerse faiz artırımının tam tersini yaşamaya başlarız. Halkın alım gücü artacağından yastık altı birikimler piyasaya akmaya başlar. Ekonomi canlanır. Borcu olanlar borçlarını daha kolay öderler. İş kurmak isteyen girişimciler rahatlıkla yatırımlarını yaparlar. Kredi çekecek ya da borçlanacak olanlar daha düşük bir maliyetle borçlanmış olacaklardır. Bu da bir ülkede ekonominin olumlu olarak etkileneceği anlamına gelmektedir.

Faiz İndirimi Neden Yapılır?

Türkiye’nin gündemini de fazlasıyla etkileyen faiz konusu şu anda en ilgimizi çeken konulardan. Doların yükselmesinin durdurulamadığı şu dönemlerde faizleri düşürerek dengelemeye çalışan dolar miktarı tabiri caizse aldı başını gidiyor diyebiliriz. Doların artması ile Türk Lirasının para kaybetmesi ve aynı zamanda ekonominin inanılmaz derecede negatif etkilenmesi sonucu hükümet Dolar kurunu dengelemek için çare arayışlarına devam etmektedir. Doları dengelemek amacıyla yapılan faiz indirimi bankaların kazancını düşürmekle birlikte içinde yaşadığımız son dönemlerde çok etkisinin de olmadığı görülmektedir.  

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir