Son günlerde yoğun bir ilgi görmeye başlayan ve vatandaşların sıklıkla merak ettiği konulardan biri de emeklilikte yaşa takılan durumunun kimlerin kapsadığı. Eyt şayet bir yasa olarak meclis tarafından onaylanırsa, bu yasadan kimlerin faydalanabileceği vatandaşlar tarafından en çok merak edilen konulardan biri halini almıştır. Uzun çalışma hayatının sonunda prim gününü dolduranlar yaş şartının kalkmasını bekliyor ve emeklilik hayali kuruyorlar. 8 Eylül 1999’da yürürlüğe konulan 4447 sayılı yasayla birlikte emekli olmak için gereken sigorta süresi, erkekler için 25 kadınlar için 20 yıl olup prim ödeme süreleri ise, 5000 gün olarak yaş şartı da kadınlar için 58 erkekler için 60 yıl gibi bir yaş sınırlaması getirildi. Şayet Eyt bir yasa olarak çıkarsa kadınlarda 1969 ve öncesinde doğan yani 50 yaşını doldurmuş, erkeklerde 1964 ve öncesi soğan yani 55 yaşını dolduranlar 3600 gün primleri ödenmişse birinci yöntem yasası kapsamında emekli olabilecekler. Eyt kapsamında ikinci yöntem ise yaş şartının kaldırılması. Yani çalışma günü ve prim sayısı esas alınarak emekli olabilmek mümkün hale gelecek. 20 yıl aktif olarak çalışmış bir kadın ile 25 yıl aktif olarak çalışmış bir erkek ikinci yöntem yasası kapsamında erken emekli olabilecekler. Fakat bu yöntemle 1994 sonrasında işe başlayanlar için emeklilik fırsatı yok olacak. Eyt kapsamında üçüncü yöntem 1999 öncesi işe başlayanların 5 bin gün aktif çalışmış olmaları halinde yaşa takılmaksızın emekli olabilmeleri yönünde.
EYT Nedir?
Yapılan değişiklikler ile birlikte 8 Eylül 1999 ve sonrasında sigortalı olanların emekli olma süreleri neredeyse 15 yıla kadar uzamış durumda. Sonuçta emekli olmak için sigorta prim ve yaş şartı ile birlikte üç farklı şart aranmaya başlandı. Eyt yani Emeklilikte Yaşa Takılanlar yasasıyla birlikte 8 Eylül 1999’da sigortalı olup getirilen yaş sınırlaması şartından dolayı emekli olmak için yaş sınırlamasına takılanları sigortalılık süresi ve prim sayısı şartını sağlayarak yaş sınırının dolmasını beklemeden emekli edilmeyi amaçlıyor. Eyt bu yüzden bugün uzun bir çalışma hayatının sonunda emeklilik hayali kuran ve mağdur olan pek çok vatandaşın çıkmasını beklediği bir yasa olmuş durumda.
EYT Bekleyen Kaç Kişi Var?
8 Eylül 1999’da hayatımıza giren değişiklikler ile emekli olma hayali uzun yıllar ertelenmek zorunda kalan pek çok vatandaş mağduriyet ile çalışma hayatlarına devam etmek zorunda kaldılar. 8 Eylül 1999 ve sonrasında sigortalı olan emeklilik şartları arasında yaş sınırlamasına takılan binlerce kişi Eyt yasasının çıkması için gün sayıyor ve her gün farklı bir kaynaktan yeni bir haber çıkıp çıkmadığını kontrol ediyor. Dolayısıyla 8 Eylül 1999 sonrasında sigortalı olup yaş sınırlaması kapsamında yaşını henüz doldurmamış olan tüm vatandaşlar Eyt’nin çıkmasını dört gözle bekliyorlar.
EYT Çıkacak Mı?
Eyt yasasının çıkması ve yürürlüğe girmesi uzun zamandır gündemde, çıkması için ise pek çok vatandaşın beklediği bir yasa. Eyt konusunda ilk ön çalışmaların Çalışma Bakanlığı tarafından yapılacağı konuşuluyor. Bu çalışmanın bir tür ara formül olarak öne sürüleceği ve mağduriyetleri belli oranda gidereceği söyleniyor. Buna bağlı olarak yalnızca bir kereye mahsus olmak üzere sigorta ve prim süresini dolduranlar ve yaş sınırlamasına katılanlar için bu ön çalışma bekleme süresini 2 ya da 3 yıla kadar indirmeyi amaçlıyor. Çalışmayla ilgili bir ön maliyet analizi yapılacağı, kaç kişinin yararlanabileceği ve sonuçlarıyla alakalı bir değerlendirme hazırlandığı ise konuşulanlar arasında. Ancak kesin ve net bir tarih hala belirtilmiş değil.