Üzerinde düzenleme yapılan yeniden kullanılabilir ambalajlar için depozito sistemi uygulamalarına ilişkin usul ve esaslar yayınlanmış bulunuyor. Bakanlık getireceği yeni düzenlemeler ile bir sistem oluşturup bu sistem dahilinde ülke çapında depozitolu ürünleri izleyip kontrol edebilmeyi kolaylaştırmayı, depozitolu ambalajların yeniden kullanımını arttırmayı, kaynakları korumayı ve israfın önüne geçmeyi hedefliyor. Marketlerde ücretli poşet uygulamasından sonra hayatımıza 1 Ocak 2022 tarihi ile yeni bir düzenleme giriyor. Poşet uygulamasından sonra kağıt, plastik ve metal kullanılarak yapılan ambalajlarda depozito sisteminin uygulanacağı Bakanlıkça yayınlanan yeni düzenleme ile kesinleşti. Söz konusu ambalajlar iade edildiği takdirde belirtilen ücretin vatandaşa geri iade edileceği belirtildi. Bakanlık bu düzenleme ile yeniden kullanımı arttırmayı ve israfın önüne geçmeyi amaçladığını açıkça belirtti. PAGEV’den gelen açıklamaya göre geri iade edilen bu ambalajlı ürünler çöpe değil, geri dönüşüme gidecek. Böylece çevresel sorunları da bir nebze azaltmak amaçlanacak.
Depozitolu Ambalaj Uygulaması Nasıl Olacak?
Bu düzenleme ile ambalaj etiketlerinde açık bir şekilde görünür, kolayca silinmeyen depozitoludur ibaresi yer alacak ve bu ürünlerde sisteme özgü özel barkotlar yer alacak. Ambalajlı ürünlerin depozito bedelinin satış ve teslim belgesinde ürünün fiyatından ayrı bir şekilde gösterilecek. Bakkal, market ve hatta büfe gibi yerlerde satışa sunulan depozitolu ve ambalajlı ürünlerin geri iadesi de satın alınan noktalara yapılabilecek.
İade edilen ambalajlı ürünlerin depozito bedellerinin, ambalajı iade edene geri ödenmesi veyahut aynı nitelikte yeni bir ambalajlı ve depozitolu yeni bir ürün ile takas edilmesi sağlanacak. Geri iadesi sağlanan boş ambalajların, piyasa sürülen tarafından kurulacak yeni sistem ile satış noktaları ya da bayilerden teslim alınıp toplanması sağlanması hedefleniyor. Bakanlık tarafından ortaya sürülen ve yayınlanan usul ve esaslarda yer alan maddelere göre piyasaya yeniden kullanılabilir ambalaj olarak sunulan ve depozito sistemini başarılı bir şekilde yürüten firmalar geri kazanım ve katılım payı ödemeyecekler.
Hangi Ürünler Depozitolu?
1 Ocak 2022 tarihi ile yürürlüğe girmesi amaçlanan ve planlanan depozitolu ambalaj uygulamasına ilişkin marketlerde, bakkallarda ve büfelerde satılan ürünler içerisinde hangilerinin geri dönüşümlü depozitolu ambalaj uygulamasını kapsayacağı ise merak konusu halini aldı. Vatandaşlar tarafından sorgulanan sorulardan biri de bu ürünlerin hangi ürünleri kapsayacağı oldu.
1 Ocak 2022 tarihi ile hayatımıza girmesi planlanan bu uygulama ile lpg tüpü, su damacanası, ahşap ya da plastik palet ürünlerin içerisindeyken otel restoran ve kafeler gibi yerleri de kapsayan bu uygulama çerçevesinde şişe ve fıçıların depozitolu ambalaj uygulaması ile birlikte satışa sunulması bekleniyor. Yeniden kullanımı arttırmayı hedefleyen bu uygulama kapsamında ambalajın, ambalajlı atığın geri dönüşümü, pazarlama ve de dağıtımı söz konusu dönüşüm süreci içerisinde temiz ürün ve teknoloji kullanılacak. 1 Ocak 2022’den itibaren uygulama başta tüm şişe içecekler dahil olmak üzere ambalajlı satılan ürünler üzerinde depozito sistemi ile birlikte uygulanmaya başlanacak.