Tai Chi Felsefesi

Tai Chi Felsefesi
31.05.2022 14:14
Tai chi, dövüş sanatları ile Çin tıbbının enerjisini harmanlayan bir spor sanatı ve felsefe disiplinidir. Tai chi felsefesinin ne olduğu, tai chi tarihçesi, tai chi hareketleri ve tai chi faydaları gibi konular başta olmak üzere bu spor sanatıyla ilgili tüm merak edilenleri sizin için bu yazıda derledik.

Tai chi, Çin tıbbının enerji egzersizlerini ve dövüş sanatlarını içinde barındıran fiziksel ve felsefi bir disiplindir. Sıraları önceden belirlenmiş, süreklilik arz eden, olabildiğince yavaş şekilde icra edilen ve dairesel hareketlerden oluşan tai chi, chigong ile bir bütündür. Tai chi, esasında geleneksel Çin tıbbında önemli bir yer edinen chigong ile meydana gelmektedir. Her ikisinin ortak özellikleri; yavaşlığı, akışta olmayı ve anı hissetmeyi ön planda tutmalarıdır. Tai chi ve chigong, zihnin ve bedenin uyumlaşmasını sağlamaktadır.

Günümüzde bu Çin felsefesinin giderek yaygınlaşmasıyla; parklarda, bahçelerde ve pek çok açık alanda tai chi uygulandığı gözlenmektedir. Tai chi, dövüş sanatlarından ziyade daha çok içe yönelmeyi amaçlar. Dolayısıyla zihinsel, ruhsal ve enerjisel taraflara odaklanan, karate gibi daha fiziksel disiplinlerden ayrılan bir Çin dövüş sanatı haline gelmektedir.

Tai Chi Tarihçesi

Tai chi chuan, yüzyıllar önce Çin’de ortaya çıkan bir sağlık sistemidir. Tai chi chuan üzerine yapılan araştırmalara göre bu uygulama; solunum yolları, kan dolaşımı, kemik ve eklem rahatsızlıkları gibi pek çok hastalığın tedavisinde son derece etkili olmaktadır. Aerobik egzersizlerdeki gibi kişinin fiziksel kapasitesini zorlamayan bu spor, günümüzde bazı üniversite kliniklerinde pek çok rahatsızlığın tedavisinde başarı sağlamaktadır.

Tai Chi Hareketleri

Tai chi için dik bir duruş en önemli ilkelerdendir. Tai chi uygulamak isteyen bir kişi, en az 24 ila 48 hareket sayısına ulaşmalıdır. Bu diziler sırasında hareketlerin akmasını sağlayan, enerjiyi bulan ve ileten daima ellerdir. Karnın altındaki ağırlık merkezi, bedenin desteğini bulduğu noktadır. Dolayısıyla tai chi, aslında yin ve yangın evrendeki dengesi ile uyumlanmaya çalışma çalışmasıdır.

Tek ayak üstünde durularak ve destek alınarak yapılan bu hareketler, aynı anda birden çok bacak kasını çalıştırmaktadır. Bunun için yapılması gereken hareketler aşağıda sıralanmaktadır:

·        Bir sandalyenin arkasına tutunulur ve yana dönülür.

·        30 saniye boyunca sağ ayak, dizden itibaren geriye doğru kırılarak beklenir.

·        Sonra sol ayağa geçilir ve düzenli olarak sırayla her iki ayağa da uygulanır.

·        Bu hareketler neticesinde bir süre sonra kişinin dengesi gelişmektedir.

Tai Chi Faydaları

Tai chi, beden ve zihni yavaşlatarak organizmalardaki blokajları/tıkanmaları tespit etmeyi ve enerji akımının farkına varmayı kolaylaştırmaktadır. Yapılan araştırmalar, tai chi alıştırmaları yapan 60 yaş üstü kişilerin düşme risklerinin azaldığını ve günlük rutin işlerini yapabilmelerinde sıkıntı oluşturan rahatsızlıklarının düzelmeye başladığını ortaya koymaktadır. Tai chi, kişilerin beden dengesini geliştirerek kişilere güven aşılamakta ve bu sayede yürüme hızlarını ve konforlarını arttırmaktadır. Tai chi özellikle yaşlı ve güçsüz kişilerde; hipertansiyonu, kalp yetmezliğini ve felç gibi rahatsızlıkların görülme sıklığını düşürmede oldukça etkilidir. Tüm bunlara ek olarak tai chi tekniklerinin psikolojik bakımdan benlik saygısına katkıda bulunduğu da söylenmektedir.

Tai Chi Savunma Teknikleri

Tai chi savunma sanatının kendine özgü teknikleri bulunmaktadır. İlk olarak vücut dik konumda, rahatlamış ve gevşemiş halde olmalıdır. Eller, bacakların iki yanına serbest bırakılmalı ve baş karşı tarafa bakacak şekilde dik durmalıdır. Son olarak zihinden bütün düşüncelerden boşaltılarak gözler, göz kapakların yarısına kadar yarı kapanır konuma gelmelidir. Kişi aynı zamanda istekli olmalıdır ve daima burundan güçlü nefesler alınmalıdır.

Tai Chi Nasıl Yapılır?

Tai chi hareketlerinin temelini nefes egzersizleri oluşturmaktadır. Tai chi yapan kişi, karın boşluğuna havayı sıkıştırarak hareketleri sırasıyla uygulamaya başlamalıdır. Bu hareketler; kollar dışarı- kollar yukarı ya da kollar içeri-kollar aşağı yönde bir usul izlemektedir. Kişi, diğer hareketler için ihtiyacı olan gücü bu yöntem ile sağlayacağından oldukça önem taşıyan bir hareket olduğu söylenebilir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir