Kuvvet Antrenmanı Nasıl Yapılır?

Kuvvet Antrenmanı Nasıl Yapılır?
02.11.2021 14:30
Her insan kuvvetli bir vücudu olsun isterken, bunu birçok antrenman ile gerçekleştirmeye çalışır. Kuvvet antrenmanı çeşitleri nelerdir, yöntemleri nelerdir, beslenme nasıl olmalı? Kuvvet antrenmanı faydaları nelerdir? Tüm bu soruların cevaplarını sizler için derledik.

Kuvveti en çok artıran egzersizler ise kuvvet antrenmanlarında yapılanlar olurken, bu insan vücudu içinde çok faydalıdır. Antrenmanları yapacak bireyler öncelikle beslenmeye çok dikkat etmeli olup, bu antrenmanlarda çok yoğun efor sarf edilir. Buda kaslarınızı yoracağı için beslenme ile bu sorunu çözmek gerekir. Bundan sonra dikkat edilmesi gereken diğer konu ise dinlenme olmaktadır. Yıpranan kasların onarımı için iyi dinlenme, bu işin gerekliliği içinde önemli bir yere sahiptir. Antrenman programlarınıza bu kuvvet egzersizlerini ekleyip, yola devam edebilirsiniz. Bu antrenmanlarda önemli olan hareketleri doğru formda yapmak çok önemliyken, öncelikle az ağırlıklarla bunu halletmek gerekir. Aksi halde sakatlıklar kaçınılmaz olup, sağlığınız tehlikeye girebilir. Doğru formu yakaladıktan sonra bu antrenmanlara düzenli şekilde ağrılık artımı yapılmalıdır. Bu ağrılık artırımları artıkça, kuvvetiniz artığına delil olmaktadır. Bu yüzden göz ardı edilmemesi gereken bir onu olarak önemlidir. Kuvvet antrenmanları yapılırken, patlayıcı güç ile yapılması daha hızlı gelişim sağlamaktadır. Yani hareketler yapılırken, patlayıcı bir tempo ile bu hareketleri yapmak kas gelişimi için önemlidir.

Kuvvet Antrenmanı Çeşitleri Nelerdir?

Bu antrenmanın birçok şekli olurken, hedefe göre yapılması şekillenir. Bilinen 6 çeşit kuvvet antrenmanı ise şu şekilde bilinmektedir:

Desmodromik kuvvet antrenmanı: bu sistemde kasların gevşemesine izin verilmezken, negatif ve pozitif güçleri içermektedir. Kasların enerji yenilenmesi önlenirken, aynı zamanda ATP depolarının yıpranmasına yol açar. Yoğun efor sarf edilen bu kuvvet egzersizleri, iyi bir gelişim sağlar.

Çabuk kuvvet antrenmanı: Bu gibi idmanlarda birçok bileşen yer alırken, başlangıç, hareket hızı, reaksiyon kuvveti gibi durumlar bir arada yapılır. Bu antrenmanlar ile kuvvet artarken, aynı zamanda vücut çabukluk kazanmaktadır.

Maksimal Kuvvet Antrenmanı: vücutta kuvvet ve devamlılığı açısında çok önemli olan bu idman, yüksek kas gerilimi sağlar.

Kuvvette Devamlılık Antrenmanı: az yükleme ve çok tekrar prensibi ile yapılan bu egzersiz, kuvvetin uzun süre dayanması için iyi bir alternatif olarak bilinir.

İzokinetik kuvvet antrenmanı: hareket yapılırken, hız sabit ve dış direnç değiştirilir. Tamamlayıcı bir çalışma olan bu antrenman, kaslar için güzel sonuçlar vermektedir.

Elektrouyarım kuvvet antrenmanı: elektro kas çalışması olarak da bilinen bu antrenman, istemli şekilde olmayıp, elektrikli uyarımlar ile yapılır.

Kuvvet Antrenmanı Prensipleri Hangileri?

Birçok kişi tarafından yapılan kuvvet antrenmanları, 4 temel prensibe sahip olmakta olup, bu çalışmalarının rutinidir. Bu prensipler bir bütün çalışmayı hedeflerken, birçok kas sistemini birlikte çalıştırır. Bu prensipler, kuvvet egzersiz seçimi, kuvvet antrenman sıklığı, bir set birden çok versiyon gibi isimlerle isimlendirilir. Bu prensipler daha iyi kuvvet artırımı yapmak adına, dikkat edilmesi gerekenler durumlardır.

Kuvvet Antrenmanı Yöntemleri Nelerdir?

Kuvvet antrenmanlarında yapılan hareketler birçok yönteme göre çeşitlendirile bilmekte olup, daha iyi sonuçlar almak istenir. Bazı sporcular pramidal yöntemi denerken, bazıları ise istasyon çalışmalarına yer vermektedir. Başka bir yöntem ise süre yönetimi olurken, süreye karşı hareketler en çabuk şekilde yapılmaya çalışılır. Bunun yanında tekrar, dalgasal, seri, derinlik sıçraması gibi yöntemler yine kuvvet antrenmanları içinde yer almaktadır.

Kuvvet Antrenmanı Beslenme Nasıl Olmalı?

Çok yoğun antrenmanlar olarak bilinen kuvvet antrenmanları, çok enerji gerekmektedir. Bu yüzden bunu yapan bireylerin beslenmelerine çok dikkat etmektedir. Enerji çok önemli olduğu için bu bireylerin karbonhidrat alımına özen göstermeleri gerekir. Karbonhidrat tüketimi sağlıklı besinlerle vücuda alınıp, bunun yanında kilo başına 2 gram protein tüketilmesi gerekir. Yine bu antrenman ile uğraşanların, A,B,C,E gibi vitaminler ve demir, kalsiyum, potasyum ve sodyum gibi minerallerin tüketilmesine özen göstermesi gerekir.

Kuvvet Antrenmanı Faydaları Nelerdir?

Vücut açısında sayılamayacak kadar faydası olan kuvvet antrenmanları, yapılması gereken hareketlerden oluşur. Bu idmanların bazı faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz:

. Kas gücünü artırırken, vücudun dinç ve dayanıklı hale gelmesinde rol oynar.

. Metabolizmayı hızlandırıp, yaşlanma etkilerini geciktirir.

. Hızlı bir şekilde yağ yakar.

. Kilo vermeyi kolaylaştırıp, bu konuda çok yardımcı olur.

. Düzgün ve fit bir vücut sağlar.

. Uyku kalitesi ve uykuya dalma konusunda çok yararlıdır.

. Kemik sağlığını korur.

. Birçok fiziksel ve psikolojik rahatsızlıktan uzak tutar. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir