Sosyal Medya Nedir?

Sosyal Medya Nedir?
18.12.2021 13:00
İnternet çağının hızlı bir şekilde ilerleyişi ile pek çok yeni kavram edinmiş durumdayız. Sosyal medya bu kavramların başında yer almaktadır. Hepimizin dilinde hatta yaşamında olan sosyal medya artık vazgeçilmez bir yaşam felsefesi haline gelmiştir. Birçok insanda bağımlılık etkisi yaratan sosyal medya doğru kullanılmadığı takdirde çeşitli sorunlara neden olabilir. Sosyal medyanın zararları nelerdir, sosyal medya ajansı ne yapar, sosyal medya bağımlılığından nasıl kurtulunur? Sosyal medya okuryazarlığı nedir? Tüm bu soruları sizin için derledik.

Günlük yaşantımızda dilimizden düşmeyen bir terim olan sosyal medyanın anlamı neredeyse kimse tarafından bilinmemektedir. Kullanıcıların kendi ürettiği içerikleri yayınladığı ve dünya ile paylaştığı online ağa sosyal medya adı verilmektedir. Sosyal medya dünya üzerinde pek çok kişi ve kurumun aktif olarak kullandığı bir mecradır. Kişiler ya da kurumlar makaleleri, haberleri, düşünceleri, günlük yaşanan olayları hızlı bir şekilde herkesle paylaşabilmektedir. Ayrıca paylaşımlarına yorum alma imkanı da sunan sosyal medya günümüz insanların en gözde kavramlarındandır. Diğer medya platformlarından daha fazla tercih edilen sosyal medya her yıl hızla büyümektedir. Herhangi bir eğitim gerektirmeyen sosyal medyada yayın yaparak kendi işinizin sahibi olabilirsiniz. Facebook, Twitter, Google Plus, YouTube, Pinterest, Instagram en çok tercih edilen sosyal medya araçlarıdır. Dünya çağında iletişimi sağlayan sosyal medya herkesin söz sahibi olduğu bir platformdur ve doğru kullanıldığında etkili bir konuma sahip olur.

Sosyal Medyanın Zararları Nelerdir ?

Günlük yaşantımızın içinde yer alan sosyal medya ile pek çok doğru bilgiye ulaşabilir hatta eğitim kanalları ile kendimizi geliştirme fırsatı bulabiliriz. Ancak küçük yaşlardan itibaren kullanılmaya başlayan ve hayatın büyük bir bölümünü kapsayan sosyal medya pek çok risk barındırmaktadır. Uzmanlara göre sosyal medya kişilerin kendini özgür hissettiği bir ortamdır. Kendini gerçek dünyadan soyutlayan insanların çıkış noktası olarak belirtilmektedir. İnsanların mantıklı düşünme ve akıl yürütme yönünden zayıflamasına neden sosyal medya özellikle sosyal ilişkilere zarar vermektedir. Sosyal medya uygulamalarında yer alan takipçi ve beğeni ifadeleri insanlar arasındaki rekabetin artmasına neden olmaktadır. Gerçek dünyadan yavaş yavaş uzaklaşan insanlar üzerinde depresyona neden olur. Asosyal bir yaşamın başlamasına yol açarken bağımlılık yapar. Kişilerin kendi bedensel ve ruhsal benliğine karşı duyduğu hayranlık ile bağlılığın artmasına yol açar ya da tam tersi sosyal medya üzerinden tanınan kişilerin yaşamlarına özenti durumu ortaya çıkar. Bu da insanlarda özgüven eksikliğine yol açar ve özellikle çocuklar için yanlış hayat şekillerine özenme durumları oluşur.

Sosyal Medya Ajansı Ne Yapar?

Sosyal medya uygulamalarının ve sosyal medya kullanımının artması ile yeni iş yerleri kurulmaya, yeni meslek grupları oluşmaya başlamıştır. Sosyal medya ajansı da sosyal medyanın insan hayatında ki yeri artması ile ortaya çıkmıştır. Firmaların sosyal medya platformlarında tanıtılmasını amaçlayan sosyal medya ajansı sunulan ürün ve hizmetin markalaşması ve işletmelerin büyümesini sağlamaktadır. Markalara özel olarak açılan sosyal medya hesapları üzerinden güncel paylaşımlar yapan sosyal medya ajansları firma adına sağlıklı ilişkiler kurar. Hesaplar üzerinde kampanyalar ve ödüller düzenleyerek müşterilerin kalıcı olmasını sağlar.

Sosyal Medya Bağımlılığından Nasıl Kurtulunur?

Çağımızın en büyük sorunlarından biri olan sosyal medya bağımlılığı çevremizde ki pek çok kişinin yaşadığı durumdur. Ancak kişiler bunu kabullenmek istemezler ve kendilerinin bağımlığı olmadığını ifade etmeye çalışır. Sosyal medya üzerinde geçirilen vakitlerin çok olması özellikle evlilik ilişkilerini etkilemektedir ve pek çok kişinin boşanmasına neden olduğu araştırmalarda ortaya çıkmıştır. Kişilerin asosyal bir yaşam içine girmesine neden olan sosyal medya bağımlılığından basit yöntemlerle kurtulabilirsiniz. Öncelikle zamanınızı yönetmeyi bilmelisiniz ve sosyal medya hesaplarınızı yönetmek için gününüzün 2-3 saatini harcamalısınız. Sosyal medya hesaplarınızdan gelen bildirimleri kapatarak dikkatinizin dağılmasını engelleyebilirsiniz. Özellikle gece saatlerinde telefon, tablet bilgisayar gibi sosyal medyaya ulaşım sağlayacağınız elektronik aletleri başka bir odaya koymalısınız. En büyük hatalardan biri olan güne sosyal medya ile başlama işine son vermelisiniz. Arkadaşlarınızla dışarı çıktığınızda telefonunuza ihtiyacınız yoksa sessize alın ve kullandığınız sosyal medya uygulamalarının sayısını azaltın. Yeni hobiler edinin ve kitap okumayı tercih edin. Ayrıca bir uzmandan yardım da alabileceğinizi unutmayın.

Sosyal Medya Okuryazarlığı Nedir?

Sosyal medya uygulamalarının 2020 verilerine göre 3,8 milyar kişi tarafından aktif olarak kullanıldığı bilgisine ulaşılmıştır. E-ticaretten, internet haberciliğine, marka yönetimine kadar geniş bir kullanıma hitap eden sosyal medya kuralları bilinmesi gerekir. Sosyal medya okuryazarlığı, sosyal medya mecralarındaki içerikleri ve bilgileri analiz etme, değerlendirme ya da anlayabilme becerilerini kapsar ve ayrıca sosyal medyaya erişme ve kullanma yeterliliklerini içerir. Her sosyal medya uygulaması farklı bir özelliğe sahiptir ve bu uygulamaları etkili kullanmak için bazı bilgilere sahip olmak gerekir. Sosyal medya okuryazarlığı da bizlerin doğru bilgiye ulaşmasını sağlayan ve son dönemlerde ortaya çıkan bir meslek dalı olarak ifade edilebilir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir