E-Ticaret Nedir?

E-Ticaret Nedir?
23.08.2021 07:30
Mal veya hizmetlerin internet üzerinden alım satımına imkan veren piyasalara e-ticaret denmektedir. E-ticaret sitesinde olması gerekenler nelerdir? E-Ticaret sitesi nasıl kurulur, güvenilir mi, maliyeti ne kadar, şartlar nelerdir? Avantajları nelerdir, ne kadar kazandırır? E-ticaret ile para kazanılır mı, caiz mi?

Mal veya hizmetlerin internet üzerinden alım satımına imkan veren piyasalara e-ticaret denmektedir. İnternet kullanımın artmasıyla birlikte ticaretin elektronik ortamda yapılmasıyla bir elektronik ticaret ya da kısaca e-ticaret kavramı ortaya çıkmıştır. Ticari işlemlerinin bir kısmının veya tamamının elektronik ortam gerçekleştirilmesi sonucu tanıtım, üretim, satış, sigorta, dağıtım, sipariş, teslimat ve ödeme işlemleri bu sayede yapılabilmektedir. Özellikle günümüzde e-ticaret veya internet üzerinden sipariş verme son derece yaygınlaşmıştır. Pandemi nedeniyle yasaklar gelmesi ve internet kullanımının artmasına bağlı olarak son dönemlerde satış rekorları kırılmaya başlanmıştır. 1995-1997 yılları arasında ortaya çıkmış olan e-ticaret hayatı kolaylaştırmış ve zaman ilerledikçe gelişim göstermiştir. İnternet üzerinden bilgisayar ve iletişim teknolojisi kullanılarak kolayca alışveriş yapmak mümkün olabilmektedir. Bilgi, ürün veya hizmet satın alma ve satma faaliyetlerinin gerçekleştiği e-ticarette ürün için talep yaratma, müşteri desteği sağlama ve ticari kurum ile müşteri arasındaki lojistik ve ticari iletişimi bilgisayar ağlarıyla sağlama gibi durumları vardır. Bunların yanı sıra internet üzerinden sunulan bilgi, ürün ve hizmetlere erişim imkanı vermektedir.

Bir E-Ticaret Sitesinde Olması Gerekenler Nelerdir?

·        Tasarım Özellikleri: E-ticarette internet sitesini geleneksel ticaretteki mağaza kadar önemlidir. Sitenin tasarımı müşterinin tercihleri ve kolay kullanımları göz önüne alınarak yapılmalıdır.

·        Ürün Bilgileri: Satış yapmak için ziyaretçilere sunulan bilginin yeterli ve doğru olması gereklidir. Verdiğiniz ürün veya hizmetle ilgili açıklayıcı fotoğraf, ürün tanıtımı ve kullanım alanlarına geniş yer verin.

·        İletişim: Sizden ürün veya hizmet alan müşterilerin yaşayabileceği herhangi bir sorunda sizinle hızlıca iletişime geçebilecekleri veya ulaşabilecekleri iletişim sistemi kurun.

·        Ödeme Sistemi: Ürün özellikleri ve teslimat koşulları yalın ve detaylı bir dille anlatılmış olsa dahi müşteri ödeme yaparak ürünü satın almadıkça gerçek bir müşteri olmaz. Bu sebepten ötürü hızlı ve kolay işleyen ödeme sistemi oluşturmanız ve tek tıkla ödeme, kolay ödeme gibi afişe etmelerle müşteri dikkatini çekebilecek bir sistem kurgulanmalıdır.

·        Yorum ve Derecelendirme: Sizin sitenizden alışveriş yapacak yeni müşteriler öncelikle siteden alışveriş yapmış kişilerin yorum ve derecelendirmelerini dikkate almaktadır. Eğer yapabiliyorsanız ürün ve hizmet sayfasına yorum ve derecelendirme ekleyin. Müşterilerin yorumları herkes tarafından görülmektedir ve bir nevi kendi reklamınızı olanak sağlamaktadır.

E-Ticaret Sitesi Nasıl Kurulur?

  • E-ticaret platformu seçin
  • Hedef kitleyi belirleyin
  • Ne satacağınıza karar verin.
  • Dropshipping ve sipariş karşılamaya özen gösterin.
  • Ödeme sağlayıcısına sahip olun.
  • Domain alın ve markanıza isim verin.
  • Tasarımınızı satış odaklı oluşturun.
  • Güçlü bir strateji belirleyin.
  • İşletme yapısına karar verin.
  • Satış ve pazarlama kampanyaları başlatın.

E-Ticaret İçin Şartlar Nelerdir?

  • Fatura kesebilmek ve vergi mükellefi olmak
  • Satılabilir ürün konseptine sahip olmak
  • Sitede bulunması gereken sözleşme
  • Siteye yeterince zaman ayırmak
  • Profesyonel e-ticaret altyapısı
  • Sanal güvenlik ve POS işlemleri

E-Ticaret Avantajları Nelerdir?

v Dükkanınız kapanmaz ve 7/24 satış yapma imkanınız vardır.

v Düşük bütçe ile başlanarak hızlıca büyüme olanağı vardır.

v Konumlardan bağımsız olarak istenilen her yere satış yapılabilir.

v Tatil günleri ve mesai saatlerine bağımlı olunmadan satış yapılabilir.

v İnternete erişimi olan herkese ulaşabilmek imkanı vardır.

v Pazarlama çalışmalarıyla sitenizi geniş kitlelere ve milyonlarca kişiye ulaştırabilirsiniz.

v Online ödeme ve adrese teslim sisteminiz ile pek çok tüketicinin ilk tercihi olabilirsiniz.

v İşe başlama ve satış yapma süreçleri oldukça kolay ve hızlıdır.

E-Ticaret Ne Kadar Kazandırır?

E-ticaret sitesinin gelirleri yapılan işlerin kalitesine bağlı olarak artış gösterebilmektedir. Müşterinin okunması, hızlı davranılması ve yaratıcı olunması gereklidir ve bu durum sürekli devam etmelidir. Bu koşullar göz önünde bulundurulduğunda yapılan işlerin türüne göre yıllık brüt gelir 120.000-2.000.000 TL arasında değişkenlik gösterebilmektedir. İnterneti ve online platformları etkin kullanan mağazaların gelirleri çoğunlukla 6 hanelidir. Fakat bu seviye ulaşmak son derece zorludur.(2021 yılı fiyatlarıdır)

E-Ticaret ile Para Kazanılır Mı?

İnternet ve online platformlarda sistem oluşturulması ve etkin kullanılması sonucu e-ticaret yaparak para kazanmak mümkün olabilmektedir. Pek çok imkanı içerisinde barındıran e-ticarette küçük işletmeler ve büyük perakende zincirleri büyük kazançlar elde edebilmektedir. E-ticarette zengin olunmasa bile tam zamanlı gelire dönüştürülebilecek iş kurulabilmektedir.

E-Ticaret Caiz Mi?

Ülkemizde ticaret çeşitli yollar üzerinden yapılabilmektedir. Devletin vergiden muaf tuttuğu, izin verdiği veya bir şekilde vergisini aldığı ticaret yolunu kullanmakta herhangi bir sakınca yoktur. Fakat kazanç gizli ve vergi kaçırarak yapılıyorsa kul hakkına girmektedir. Elde olmayan malların satışını yasaklayan hadislerde mevcuttur. Bunun sebebi olarak taraflardan birine mağduriyet yaratabilmesidir. Bir takım suistimallere bağlı olarak satın alınan mal farklı olursa, teslim yapıldığı takdirde para geri ödenmezse veya olmayan malın dolandırıcılık yoluyla satılması gibi durumlar hadis kapsamında haram olmakta ve caiz olmayan durum olarak nitelendirilmektedir.

E-Ticaret Güvenilir Mi?

E-ticaret internet üzerinden yapılabilen bir ticarettir. Alışverişin güvenli olması için öncelikle alışveriş yapılan internet sitesinin güvenilir olması gereklidir. İnternet sitesini araştırarak güvenli olup olmadığı anlaşılabilmektedir. Bunun en kolay yolu SSL sertifikasının sorgulanmasıdır. Site ile alakalı daha önceden yorum ve derecelendirmelere dikkat alınmalıdır. Tarayıcı çubuğunda yer alan asma kilit simgesinin yeşil olmasın a dikkat gösterilmektedir. Son yıllarda faaliyet gösteren sitelerin artmasına bağlı olarak bir takım sahtekar olan veya dolandırıcılık yapan siteler ortaya çıksa da genel orana bakıldığında internet sitelerinin güvenli olduğu söylenebilir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir