Son iki senedir dünyayı kasıp kavuran Korona, hayatımızdan çıkmak bilmedi ve bu salgın hastalık üzerine alınan önlemlere her geçen gün bir yenisi eklendi. Son olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın duyurusu ile Korona aşısı olmayanlar için yeni bir düzenleme getirildi. Bu düzenlemeye göre artık şehirlerarası yolculuklarda, okullarda, tiyatro, sinema ve konser gibi toplu alanlarda aşı olmayan insanlar için PCR testi istenecek. Zaten korona olup olmadığımızı anlamamızı sağlayan bu testin adına geçtiğimiz seneden beri aşina olsak da, aklınıza takılabilecek bazı soruların olabileceği sebebiyle; yapılan yeni düzenlemeden sonra PCR testi hakkında merak edilenleri sizler için bir araya getirdik.
PCR Testi Nedir?
Bir tanı testi kategorisine giren PCR Testikişilerin Koronavirüs taşıyıp taşımadığını araştırmak amacı ile yapılan testin adıdır. Herhangi bir tedavi işlevi yoktur, yalnızca kişilerin Korona olup olmadığını veya Korona’nın onları ne denli etkilediğini öğrenmek için yapılır. Basit, hızlı ve acısız bir testtir.
PCR Testi Nasıl Yapılır?
Korona şüphesi olan, Korona olan biri ile teması bulunan veya yalnızca Korona olup olmadığını raporlamak için yapılan PCR testi, birkaç saniye süren bir işlemdir. Uzun, ucu pamuk olan bir çubuk yardımı ile kişilerin burnundan ve boğazından numuneler alınır ve poşete konur. Daha sonra uzmanlar bu numuneleri inceleyerek kişilerin Covid Pozitif ya da Covid Negatif olduğuna karar verirler.
PCR Testi Ücretli Mi?
Artık aşı olmayan kişilere PCR testi zorunluluğu da getirildiği için, aşı olmama tercihi olan insanların sıklıkla PCR testi olmasının gerekeceği bir döneme girdik. Bu nedenle insanlar PCR testinin ücretli olup olmadığını veya ücretliyse bedelini merak edebiliyorlar. Şu bilinmelidir ki; devlet hastanelerinde yapılan PCR testi için hiçbir ücret istenmemektedir. Yalnızca özel hastanelerde yapılan PCR testleri ücretlidir ve ücreti de yaklaşık 250 Türk Lirası civarındadır.
PCR Testi Nerede Yapılır?
Eğer Korona şüpheniz varsa, Korona olan biri ile temasta bulunduysanız veya okul, iş yeri, yolculuk vb. yerler için PCR testi raporu almak istiyorsanız; PCR testinin yalnızca hastanelerde uygulandığını bilmelisiniz. İsterseniz hiçbir ücret ödemeden devlet hastanelerine başvurabilirsiniz, isterseniz de yaklaşık 250 TL civarı bir ücret karşılığında özel hastanelerde bu testi yaptırabilirsiniz. Kimi durumlarda eve gelen filyasyon ekiplerinin de PCR testi uyguladıkları doğrudur. Fakat bu tamamen filyasyon ekibinin kararına göre yapılır, kişilerin özel isteğine göre düzenlenemez.
PCR Testi Açılımı Nedir?
Sürekli kısaltılmış versiyonunu yani “PCR” adını duyduğumuz bu Korona testinin elbette bir açılımı vardır. PCR’ın açılımı “Polymerase Chain Reaction” isminden gelir ve bunun anlamı da “Polimeraz Zincir Reaksiyonu” dur. Testin bu adı almasının sebebi ise, DNA’daki virüslerin varlığını ve vücudun buna verdiği reaksiyonu izlemesidir.
PCR Testi Acıtıyor Mu?
Kişilerin PCR testi esnasında yüzlerini buruşturmaları veya bazı kişilerin “acıdığını” iddia etmesi doğrultusunda, henüz hiç PCR testi yaptırmamış bir insanın endişelenmesi normaldir. Fakat korkulacak bir şey yoktur, çünkü sanılanın aksine PCR testi acısız bir yöntemdir. Yalnızca bazı kişilerde, PCR çubuğu öğürme refleksi geliştirebilir. Bu da çok kısa bir süre için geçerlidir.
PCR Testi Barkod No Nedir?
Kişiler PCR testi yaptırdıktan sonra, test yaptırılan kurum tarafından verilen numaraya barkod numarası denir ve bu numaranın verilme amacı; sizin test sonucuna kolaylıkla bakmanızı sağlayabilmektir. E-Nabız üzerinden size verilen barkod numarası ile test sonucunuza bakabilir ve böylelikle Korona olup olmadığınızı anlayabilirsiniz.
PCR Testi Devlet Hastanesi Ücreti Nedir?
Özel hastanelerde PCR testi için yaklaşık 250 TL gibi bir ücretin alınmasının ardından, insanların kafasında devlet hastanelerinde böyle bir ücret talep edilip edilmediği soruları belirdi. Ama merak etmenize gerek yok, şuan yapılan uygulamaya göre devlet hastanelerinde yaptıracağınız PCR testleri için herhangi bir ücret istenmemektedir. Devlet hastanelerinde PCR testi ücretsizdir.
PCR Testi Geçerlilik Süresi Nedir?
Eğer bir zorunluluk olmadan PCR testi yaptırıyorsanız, bunun belirli bir geçerlilik süresi yoktur. Her korona şüphesinde, gerekirse iki gün üst üste olsa bile PCR testi yaptırabilirsiniz. Fakat getirilen yeni zorunluluk ile aşı olmamış öğretmen, personel ve öğrencilerden düzenli bir şekilde PCR testi isteneceği açıklanmıştır.
Aşı Olmayan Öğretmen ve Personel için PCR Testi Süreleri Nedir?
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaptığı açıklamaya göre, artık aşı olmayan öğrenci, öğretmen ve personelin düzenli olarak PCR testi yaptırması zorunlu hale geldi. Peki öğretmenler ve personeller için aşı zorunluluğu haftada kaç kez olacak?
Yapılan açıklamaya göre öğretmen ve personeller eğer aşı olmadılarsa haftada 2 kez PCR testi yaptırmak durumunda kalacaklar. Bu da iki haftada 4 kez PCR testini, bir ayda ise 8 PCR testini kapsıyor. Öğretmen ve personeller aşı olmamaya devam ettikleri takdirde bir senede toplam 96 PCR testi yaptırmak zorunda kalacaklar. Bunun dışında öğrencilerden de test istenecek.
PCR Testi Hangi Tarihte Zorunlu Olacak?
Okulların açılması ile birlikte aşı olmayan öğretmen ve personellerin haftada en az 2 kez PCR testi yaptırması zorunlu hale getirilecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan onun dışında sinema, tiyatro, konser ve şehirlerarası yolculuklarda PCR testi uygulamasını getireceklerini duyurdu.
PCR Testi için Randevu Gerekli Mi?
Devlet hastaneleri ve özel hastanelerde PCR testi hemen hemen günün her saatinde yapılabiliyor ve bunun için vatandaşlardan henüz bir randevu talep edilmiyor. Fakat zorunlu PCR testi uygulamasının gündeme gelmesi ile bu durumda değişiklikler söz konusu olabilir. Çünkü aşı yaptırmayan öğretmen, personel ve öğrencilerin, Korona şüphesi taşımaksızın PCR testleri yaptırması gerekecek ve bu durum bir randevu sistemine dönüşebilir.