Dolar Neden Yükselir?

Dolar Neden Yükselir?
18.12.2021 18:37
Ülke gündeminden neredeyse hiç düşmeyen dolar kuru yükselişi uzun süre boyunca bu yükselişine devam ederken bu yükselişin sebebi de merak edilmeye başlanmıştır. Türk lirasının düzenli olarak değer kaybetmesindeki sebep olarak da ekonomik politikamızın yol açtığı değişkenler gösterilmektedir. Bankalarda dolar neden pahalı, dolar nasıl düşer sorularını sizin için yanıtladık.

Türkiye’de Türk lirasının günden güne ucuzlamaya başlaması bizim dilimizde doların pahalanması anlamlarında kullanılıyor. Üstünde gittiğimiz para politikamız faizi enflasyonun altında tutmaya çalışarak TL ile yaptığımız yatırımların getirisini maalesef ki enflasyonun altında ezmeye sebep olmaktadır. Bu yüzden bir ortamda döviz kurunu tutabilmek çok da olası bir durum olmamaktadır. Bu noktada Merkez Bankası’nın neden faizleri indirdiği ve Türk lirası neden değer kaybettiği soruları aslında dolar kurunu yükselişine bir cevabı niteliğinde olabilir. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Para Politikası Kurulu politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 15’ten yüzde 14’e indirmesi ile birlikte son 4 ay içerisinde 500 baz puan faiz indirimi yapmış oldular. Bu sebepten dolayı da karar öncesinde Dolar 15 seviyesini aşarak dolar TL karşısında değer kaybetmeye devam etti. Bu da şu an doların 16.84 TL civarlarında oynamasına sebep oldu. Aslında dolar kurunun yükselmesi ya YTL nin değer kaybetmesi genel olarak Türkiye’de yabancı yatırımcıların kalmamasından bu yükselişin sebebi olmaktadır . Ayrıca Türkiye’deki mevduat da yarıdan fazlası döviz cinsini dönmeye başlamasıyla döviz tutuyor olmak aslında enflasyona karşı koruyor. Çünkü enflasyonla beraber kurda yükselişe geçiyor. Bununla birlikte dolar kurunun ABD Merkez Bankası’nın sıkı para politikasına geçme kararı ile en az 3 kere faiz arttırma sinyali de doların güçlenmesinde bir sebep olarak görülüyor. Doların güçlenmesi ve Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası politikasındaki faizlerinde 100 baz puan şeklinde indirilmesi de TL’nin değer kaybedip doların güçlenmesi ile arada büyük bir farka sebep olmaktadır. Yani kısaca TL’nin değer kaybetmesinde Merkez Bankası’nın uyguladığı para politikası yüksek enflasyon değeri ve ABD Merkez Bankası'nın sıkılaştırılmış para politikası uygulamasının sebep olduğunu söyleyebiliriz.

Bankalarda Dolar Neden Pahalı?

Döviz fiyatları Türkiye cumhuriyeti merkez Bankası tarafından belirlenmektedir. Fakat bankalarda bu fiyat baz alınarak kendi kurlarını belirledikleri için döviz alım satımı sırasındaki farklardan bankalar kazanç elde edebilmektedirler. Bu sebepten dolayı eğer döviz almak veya satmak isterseniz bu konuda döviz piyasasına yakın takibe alarak bankaların web sitelerinde ya da Forex piyasası sitelerinden döviz fiyatlarını anlık olarak takip etmeniz buradan da sizin için en uygun olan ve en ucuz döviz alabileceğiniz bankalarda döviz alımı yapabilirsiniz. Çünkü dövizlerde yaşanan alım pahalılığı bankaların Merkez Bankası’nın yayınladığı döviz fiyatlarını baz alarak kendi kurlarını belirlemesi bu pahalılığa sebebi olmaktadır.

Dolar Nasıl Düşer?

Dolar kurunu düşürebilmek aslında ülkedeki dolar miktarının fazlalığına sebebiyet verecek alanlarla ilgilenme çalışmakla kurulabilir. Çünkü ülkenin piyasasında bir para birimi ne kadar azsa o para birimi o kadar değer kazanmaktadır. Bu sebepten dolayı dolar kurunu düşürebilmek adına serbest piyasada dolaşan dolar miktarını da arttırmak gerekir. Bu da ülkemizde dolar talebini azaltmak demektir. Çünkü bir para birimi çok talep gördüğü zaman değer kazanır. Bunun içinde Türkiye'ye dolar getirebilecek ihracat ülkemizi yabancı yatırımcılar çekmek veya teknolojik alanda gelişim sağlamaktır. Bu noktada ihracat yapmak en güvenli ve en çözümlü yol olmaktadır. İhracat yapmak içinde sürekli olarak bir şeyler üretmek ve bunlara yurt dışına satmak yurtdışından bize dolar kuru ve euro akışını sağlayacağından buna serbest piyasadaki dolar miktarını arttıracaktır. Ya da bunun yanı sıra yabancı yatırımcılar çekmek de ülkemiz için dolar kurunun düşmesini katkı sağlar. Bu noktada yabancı yatırımcıların ülkemize çekebilmek adına bankalardaki faiz oranını düşürmeden yatırımcıların banka hesaplarında faizi bıraktıkları dolar miktarını kur karşısında değer kaybettirmeden yatırımcıya kâr elde ettirebilmek bu yatırımcıları ülkemizde tutabilmek için önemlidir. Yoksa yatırdıkları dolarların faiz karşısında değer kaybetmesi bu yatırımcıların daha fazla bu ülkede kalmamalarına sebep olur. Bu sebepten dolayı yatırımcıların yatırımlarını fabrikalar, teknolojik gelişmeler ve tarım için faydalı bir şekilde kullanmak gerekir. Bu sebepten aslında yatırımcılara ülkede tutabilmek adına bankaların faiz oranlarını da düşürmemek gerekir. Son olarak ise dolaşımdaki dolar miktarını arttırabilmek için dış borç almak en kazançsız ama piyasadaki dolar miktarını arttırabilecek bir yöntemdir. Fakat bu noktada dış borç almak da aslında doların yükselişi ile birlikte borcumuzun da yükselmesi anlamına gelmektedir. Bunun içinde yurt dışındaki özel bankalar, IMF veya Swap anlaşmalarıyla bu borçlar alınabilir fakat bu bankalarda belirli şartlandırmalar ve kâr edebilecekleri maddeler koyarak da aslında bize çok da kârlı bir döviz alımını sunmamaktadır. Bu noktada Merkez Bankası'nın doğru olan para politikasını uygulaması bu yöntemle de bize en çok kar ettirecek uygulamanın ekonomiye kazandırılması gerekmektedir.


Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

En Çok Okunan Haberler

GÜNDEM Kategorisinde Öne Çıkanlar

İlginizi Çekebilir