Ülkemizde okçuluk ile ilgili federasyonda vardır. Okçuluk yay ve ok ile belirlenen hedefi vurmaya çalışılan bir spordur. Okçuluğun kökeni ise çok eskilere dayanmaktadır. Eskiden okçuluk hayatını devam ettirmek için yapılırdı. Günümüzde ise okçuluk artık spor olmuştur. Olimpiyatlarda da okçuluk sporu yerini almıştır. Okçuluk içi iyi bir yayınız olması lazımdır ve okunuzun iyi gitmesini sağlar. Okçulukta en önemli şey ise okun ne kadar hızlı gittiğidir. Okçuluk sporunun da kuralları vardır bu kurallar: Ok mutlaka süzülerek belirlenen hedefe varmalıdır. Oku fırlatmak için belli bir süre belirlenir. Okçular için belirlenen çizgi dışına çıkamazlar. Hakemler okçular için bir hedef belirler ve hedefe numara koyarlar. Okçular ise müsabaka başlamadan önce birbirleri ile eşleşip talim yapabilirler.
Okçuluk İçin Gerekli Fiziksel Özellikler Nelerdir?
Okçuluk göze hareketsiz, durduğunuz yerden oynatılan bir spor gibi gözükse de sporcuların çok iyi bir performans göstermeleri için dayanıklı ve çok güçlü olmaları lazımdır. Konsantrasyon ve odak okçuluk sporunda çok önemlidir. Okçuluk için gerekli olan fiziksel özellikler ise şöyledir: vücut ve kollarınızın güçlü olması, güç olmasının sebebi de yayı kaldırma, hedefe kitlenme ve germedir. Aynı pozisyonda sürekli bekleyeceğiniz için güçlü olmak zorundasınız. Okçulukta dengeli bir duruşunuzun olması başarı için hayati önem arz etmektedir. Atışınız sırasında vücudunuzun sabit olması gereklidir. Okçular antrenmanların bazı bölümünde denge tahtası üzerinde çalışma yapabilirler. El göz koordinasyonu okçuluk sporu için en önemli yeteneklerden birisidir. Koordinasyonunuzu geliştirmek için de inanılmaz derecede antrenman yapmanız gerekmektedir. Odaklanma, okçu için en önemli şeylerden biride odaklanmadır. Gerekirse hobilerinizden ve sevdiğiniz insanlardan uzak durmalısınız.
Okçuluk İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?
Okçuluk için gerekli malzemeler: Yayınızın kesinlikle olmasıdır. Olimpik veya geleneksel yay listemizde birinci sırada yer alıyor. Oklar çok önemlidir, fiber, karbon, tahta ve alüminyum oklar sizin için daha iyi olabilir. Kesinlikle parmaklık olmalıdır. Parmaklık parmaklarınıza olası gelecek bir zarardan sizi en hafif şekilde kurtarmaya yarar. Sadak, oklarımızı ve yayımızı koyacağımız için en önemli parçalardan birisidir. Kolluk, yayı gerdiğiniz zaman kolunuza çarparsa bile kolluk taktığınız için zararı en hafif şekilde atlatabilirsiniz. Kolluk takmadan oku fırlattığınız zaman kolunuza çarpabilir ve kolunuzda morluk olmasına neden olabilir.
Okçuluk Ne Kadar Sürede Öğrenilir?
Okçuluk eski çağlardan günümüze gelmesine rağmen ilk kez 1904 yılında olimpiyat programına dâhil edilmiştir. Çocuklarda okçuluğa başlama yaşı ise 11-14 en uygun dönemdir. Çok iyi bir ok atıcısı olmak için ise 1 ila 5 yıl ya da azminize bağlı olarak 2 yıl gerektirmektedir. Günde 4-5 saat idman haftada en az ise 4-5 gün antrenman gerekmektedir.
Okçuluk dikkat gerektiren bir spor dalıdır, dikkatli olmaz iseniz kötü sonuçlar getiren bir spordur. Yayınızı hiçbir zaman boş gerip bırakmayınız, çünkü yayınızda oluşan enerji yaya veya size istemeyeceğiniz zararlar verebilir. Yayınızı kullanmadan önce kesinlikle çok dikkatli incelemelisiniz. Hedef aldığınız yerin sağlamlığından emin olmalısınız, kazayla birini vurmak istemezsiniz.