2022 yılına her anlamda zamlar ile başladık. Söz konusu zamlar, vatandaşların cebini ve ekonomik durumlarını hayli zorlamaya başladı. Bu durum karşısında vatandaşlar 2022 zamlarına gösterdikleri isyanı protestolar ve sosyal medya platformları üzerinden dile getirmeye başladılar. Zamlar yeterince bütçe zorlarken, marketlerde uygulanan yüksek fiyatlar vatandaşların çileden çıkmasına neden oldu. Marketlerin uygulamış olduğu yüksek fiyat uygulaması, şikâyet sebebi haline dönüştü. Bu durum karşısında marketlerdeki yüksek fiyatların nasıl şikâyet edileceği vatandaşlar tarafından araştırma konusu haline dönüştü. Marketlerdeki yüksek fiyatları şikâyet etmenin farklı yolları bulunuyor. Marketlerde bulunan yüksek fiyatları;
T.C. Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü’nün haksız fiyat artışı yapan marketleri bildirmek için açmış olduğu HFA Bildirimi mobil uygulama platformu üzerinden marketlerdeki yüksek fiyat artışını şikâyet edebilirsiniz. Bu uygulama ile şikâyete konu olan firmanın unvanını, şikâyet edeceğiniz ürün grubunu, şikâyet edeceğiniz marka bilgisini, şikâyet ile ilgili açıklamanızı, şikâyet konusu ürünün fotoğrafını da uygulamaya yükleyerek şikâyet bildirimi için gerekli işlemleri başlatabilirsiniz. Uygulamayı App Store ve Google Play Store üzerinden HFA Bildirim ya da Haksız Fiyat Artışı Şikâyet Bildirimi adı ile indirebilirsiniz. Ayrıca E-Devlet uygulaması üzerinden şikâyet oluşturabileceğiniz gibi, ALO 175 Tüketici Danışma Hattı üzerinden de marketlerdeki yüksek fiyatları ilgili kurumlara şikâyet edebilirsiniz.
Marketlerdeki Yüksek Fiyatlar Nereye Şikâyet Edilir?
Marketlerde uygulanan yüksek fiyat artışlarını birçok yere şikâyet edebiliyorsunuz. Marketlerdeki yüksek fiyatları HFA Bildirim mobil uygulaması üzerinden şikâyet edebileceğiniz gibi, E-Devlet aracılığı ile Ticaret Bakanlığı Reklam ve Haksız Ticari Uygulama Şikâyeti başvurusu yapabilirsiniz. Harici olarak ALO 175 Tüketici Danışma Hattı üzerinden marketlerde uygulanmakta olan haksız yüksek fiyatları Ticaret Bakanlığı bünyesine iletebilirsiniz. Her durumda şikâyetini hangi platform üzerinden oluşturursanız oluşturun, yüksek fiyatları Ticaret Bakanlığı bünyesine şikâyet etmiş oluyorsunuz.
Market Fiyatlarını Kim Belirler?
2022 yılında artan market fiyatları tartışma yarattı. Vatandaşların cebini ve ekonomisini son derece etkileyen market fiyatları, temel tüketim ürünlerinde dahi bir hayli artış gösterdi. Artışa geçen market fiyatları vatandaşların isyan etmelerine neden olmaya başladı. Marketlerdeki artan fiyatlar gerek sosyal medyada gerekse ilgili kurumlara yapılan şikâyetler ile sonuçlanmaya başladı. Marketlerdeki fiyatları kimin belirlediği ise vatandaşlar tarafından tartışma konusu oldu.
Marketlerdeki fiyatların kim tarafından belirlendiği özellikle internet platformları üzerinden araştırılmaya başlandı. AVM ve marketler genelde ürünler için tek bir aracı kullanıyorlar ve ürünler bu alıcı üzerinden satın alıyorlar. Bununla beraber hiçbir aracı kullanmamalarına rağmen meyve ve sebzeler dâhil olmak üzere gıdaları en az 3 ya da 4 kat fazla fiyat ile pazarlıyorlar. Bunun dışında et ve süt ürünleri de benzer bir satış politikası ile işliyor. Market aracıdan aldığı ürünleri 3-4 kat fazla fiyat belirleyerek alıcıya sunuyor. Bu bağlamda market fiyatlarını doğrudan marketlerin kendileri belirliyor. Gıda fiyatlarının izlenmesini ise Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasalarını İzleme Değerlendirme Komitesi izliyor.