İflas Nedir?

İflas Nedir?
19.08.2021 15:27
Son yıllarda sıklıkla duyulan iflas kavramı borçlu durumdaki kişinin alacaklı olan kişilere borçlarını geri ödeyememesi durumu ile karşılaşılan süreci ifade etmek için kullanılır. İflas nedir, iflas etme sebepleri neler? İflas sonuçları neler, iflas göstermek ne anlama geliyor, iflas ve konkordato arasındaki farklar neler? İflasın kaldırılması nasıl olur, iflas takibi nedir? İflas tasfiyesi ne kadar sürer, işyeri iflası nasıl verilir?

Borcunu ödemediği için hakkında belirli usuller kapsamında iflasına karar verilen borçlu kişinin iflas masasına giren tüm mal ve alacaklarının paraya çevrilmesi ve paraya çevrilen bu değerlerinde bütün alacaklılara alacaklarının ödenmesini sağlayan takip yoluna iflas denmektedir. İflas, icra takibinden biraz farklı olarak ortaya çıkmaktadır. Açılan ilan üzerine iflas masasına alacaklıların kendilerini yazdırmalara yeterli olacaktır. Alacaklıların herhangi biri tarafından başlatılmış olan iflas takibi veya iflas davasının kabulü edilmesi halinde iflas tasfiyesinden tüm alacaklı olan kişiler yararlanabilmektedir. Hakkında iflas kararı çıkartılan borçlunun mal, hak ve alacaklarının tasfiyesi sonucu bir para elde edilir. Elde edilen bu para alacaklılar arasında alacaklarına eş olan oranlarda eşitse paylaştırılır. İflas kararı alan ve iflas takibi başlatan alacaklının diğer alacaklılara karşı herhangi bir öncelik hakkı bulunmamaktadır.

Son yıllarda sıklıkla duyulan iflas kavramı borçlu durumdaki kişinin alacaklı olan kişilere borçlarını geri ödeyememesi durumu ile karşılaşılan süreci ifade etmek için kullanılır. Mevcut borçlarını alacaklı kişilere geri ödeyemeyen bir işletme veya kişiyi tanımlamak için kullanılan terimdir. Genellikle borçlu durumda olan kişi veya kurum tarafından bildirilen iflas, mahkeme kararının başlattığı yasal bir süreçtir. Borcun sahibi para borcu olan taraf olarak, alacaklı olan kişi veya kurumu ise borçluluk durumunu oluşturan parayı ödünç veren taraftır. İflas durumunu sadece borçlu olanlar değil dilekçe veren alacaklı kişi veya kurumlarda başlatabilmektedir.

İflas Etme Sebepleri Nelerdir?

·        İş planının olmaması: Yapılan bir işin tüm yönüyle bilinmesi işin başarısı için yeterli değildir. Bunun için bir iş planının olması gereklidir.

·        Yanlış sebepler: Küçük ölçekli bir işe başlamak kolaydır fakat deneyim olmadan sadece planlama odaklı iş yapmak son derece yanlıştır.

·        Yetersiz yönetim: İşletme sahipleri çoğunluk olarak işletmelerin çok yönlü özellikleriyle ilgilenmez veya bilgileri olmadan hareket eder.

·        Sermaye eksikliği: Genel kanıya göre başlangıç ve yatırım faaliyetleri için kaynakların büyük kısmını kısa sürede harcamak ve kara geçeceğini düşünmek son derece yaygındır. Olası tüm masraflar düşünülmeli ve zayıf veya zararlı satışlara rağmen işletmeyi ayak tutacak bir miktar para kenarda bulundurulmalıdır.

·        Kötü lokasyon: Hedef kitleyi, hedef kitlenin alışkanlıklarını ve çevredeki rekabeti dikkate almadan devam ettirilen bir işin ömrü uzun olmayacaktır.

·        Online mevcudiyetin olmaması: Günümüzde gelişen teknoloji ve internet sayesinde e-ticaret oldukça gelişmiş bir seviyeye çıktı. İnternet sitesinin veya sosyal medya sayfalarının olmaması işletmenin sanal görünürlüğü engeller ve işletmenin imajına kötü yönde etki eder.

·        Kontrol dışı büyüme: Gelir üreten ve kontrol edilebilir büyüme her işletme için iyidir. Fakat stratejiye bağlı kalınmadan yapılacak yeni yatırımlar iflas etmenize yol açabilir.

·        Finansal ihmaller: İşletmelerin can suyu olarak görülen nakit finansal ihmallere bağlı olarak azalırsa işletmeyi zor duruma sokabilir. Bu sebeple işletmeler finansal kayıtlarını tutmalı ve ihmalden kaçınmalıdır.

·        Cansız icraatlar: Bir iş planına sahip olmak son derece önemlidir. Fakat iş planı oluşturulurken çalışma ortamının ve nitelikli faaliyetleri garanti altına alınması gereklidir.

·        Zayıf pazarlama: İşletmelerin daha kurumsal ve markalaşmış işletmelerle rekabet edebilmesi için markalarını pazarlamaları gereklidir. Pazarlama yapılırken dikkat edilecek hususlardan bir tane doğru kanallar aracılığıyla yapılmasıdır. Yeterli miktarda doğru yatırım yapılmadığı sürece işletme rekabet etme özelliğini yitirebilir ve bu işletme için son derece kötüdür.

İflas Sonuçları Nelerdir?

·        Borçlu kişinin haczedilebilir tüm mal varlığı belirlenir ve iflas masasına kaydedilir.

·        İcra takipleri durdurulur ve alacaklılar kendilerini iflas masasına yazdırırlar.

·        Vadesi gelen borçların tamamı muaccel olur.

·        Alacaklı olan kişiler iflas kararına kadar olan süre için faiz işletimi isterler.

İflas Göstermek Ne Anlama Geliyor?

Tacir veya tacir statüsünde olan borçlunun artık borcunu ödeyemez hale gelmesi iflas olarak tanımlanır. Borçları alacaklarından fazla olan kişilerin veya şirketlerin finansal verileri bozulduysa iflas istemekle yükümlüdürler. İflas istemeyenler İcra ve İflas Yasası’na göre suç işlemektedir ve bundan sorumlu olan kişiler hapis cezası almaktadırlar. Bu cezalardan kaçınmak için şirket iflasını istemeli veya iflas ertelemeye başvurmalıdır.

İflas ve Konkordato Arasındaki Farklar Nedir?

·        İflas erteleme hakkı sadece anonim şirketlere verilirken konkordato şahıs şirketlerine verilir.

·        İflas maliyeti konkordato maliyetine göre oldukça fazladır.

·        İflasta borçlunun birikim hakkı elinden alınır, konkordatoda bu hak devam eder.

·        İflas ertelemede borç faizi işlerken konkordato sürecinde faiz işlemez.

·        İflas 5 yıllık bir sürece yayılabilir fakat konkordato bu süre en fazla 23 aydır.

İflasın Kaldırılması Nasıl Olur?

  • Bütün alacaklıların taleplerini geri almış olması
  • Bütün alacaklıları itfa edilmiş olması
  • Konkordatonun tasdik edilmiş olması

Bu şartlar sağladığında ve tüm alacakları ile anlaşarak onları tatmin eden borçlu ticaret mahkemesine başvurarak iflasın tüm sonuçları ile kaldırılmasını isteyebilir.

İflas Takibi Nedir?

Alacaklı borcunu tahsil etmek için borçlu tarafa icra takibi yollarına başvurulabilir. İcra takibi yollarının yanı sıra iflas takip yoluna da başvuru yapabilir. Başvuru yapılan ticaret mahkemesi aracılığıyla borçlunun iflas kararı sonrasında haczedilebilen tüm malvarlığının paraya çevrilmesi ile kendi alacağını tahsil edebilme imkanına sahip olabilir. Alacaklının alacağını tahsil edebilmesi için başvurabileceği iflas takip yolları arasında şunlar vardır;

1.      Adi iflas takibi

2.      Kambiyo senetlerine özgü iflas takibi

3.      Doğrudan doğruya iflas takibi

İflas Tasfiyesi Ne Kadar Sürer?

Ticaret Kanunu’nda yapılan değişikliklere göre iflas tasfiyesinin süre değiştirmiştir. Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması hakkında çıkarılan kanun ile birlikte bu süre altı aya indirildi. Bu karara ve süreye göre şirketler üçüncü ilandan sonra altı ay geçmekle tasfiyelerini tamamlama hakkı kazanmıştır.

İşyeri İflası Nasıl Verilir?

İcra dairesinde yapılacak iflas talebi ile alacaklı takibe başlar. Borçlu kişi veya kuruma bir iflas ödeme emri gönderilir. Borçlu kişi veya kurum yedi gün içerisinde borcunu öderse takip son bulur. Borç ödenmediği taktirde alacaklı ticaret mahkemesinde dava açar. Açılan iflas davası sonucunda borçlu kişi veya kurumun iflasına karar verilmesini talep eder.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir