Limited Şirket Nedir?

Limited Şirket Nedir?
23.11.2021 16:13
Limited şirket başka bir şirkete ortak olabilir mi? Limited Şirket bir kişi ile kurulur mu? Limited şirket ile anonim şirket arasındaki farklar nelerdir? Limited şirketlerle ilgili sorulara sizler için cevap verdik.

Yeni şirket kurmayı planlayanların sıkça karşılaşacağı bir soru olan Limited mi Anonim mi? gibi sorular şirket tipinizi belirleyen şirket türü faktörüdür. Bir şirket kurmadan önce ilk olarak Limited şirketi mi yoksa anonim şirketi mi kuracağınızı karar vermeniz gerekmektedir. Bu yüzden limited şirket ve anonim şirket kavramlarına hakim olmak yeni şirket kurmak isteyenlerin bilmesi gereken konulardır. Limited şirket bir veya birden fazla gerçek ya da tüzel kişi tarafından herhangi bir ticaret ünvanı altında kurulan şirketlere verilen isimdir. Esas sermaye paylarının toplamından oluşan bir sermaye sistemine sahiptirler. Sadece sigortacılık ve bankacılık alanlarında faaliyet gösterme yetkisine sahip değillerdir.

Limited şirketleri için ortak sayısı sınırı 50 kişi olmasından dolayı istenilen durumda tek ortaklı bir şirkette kurulabilmesi de mümkün olmaktadır. Ortaklar şirket borçları ile ilgili bir yükümlülük duymazlar ve sadece esas sermaye paylarının ödemekle yükümlü olmaktadırlar. Şirket sermayeleri esas sermaye paylarının içeren pay defteri üzerinde tutulmaktadır. Burada pay sahipleri ile ilgili isim-soyisim, adres bilgileri ve her ortağın sahip olduğu esas sermaye payları gibi bilgiler yer almakta ve bu defter tutulmaktadır. Bu şekilde şirketlerde sermayenin en az 10.000 TL olması gerekmekte ve ortağın sermaye paylarının değerleri de 25 TL ve katları olması zorunlu bir konu olmaktadır. Bu şekilde temsili şirket sözleşmesi altında müdür sıfatını taşıyan bir veya birden fazla kişinin yönetiminde bir Limited şirketi yönetimi söz konusu olmaktadır.

Limited Şirket Başka Bir Şirkete Ortak Olabilir mi?

Limited şirketler bir veya birden fazla kişinin bir ticaret unvanı altında kurdukları şirket mânâsına gelmektedir. Şirketin esas sermayesi belirli bir sermaye olup bu sermaye payları da şirket ortaklarının oluşturduğu sermaye ile toplanmaktadır. Bu şekilde belli bir ortaklık sistemini baz almasından dolayı aslında iki tane Limited şirketinin ortak olarak tek bir Limited şirketi oluşturması mümkün olmaktadır. Bunun için 2 Limited şirketinin tek bir Limited şirketini kurması için bazı sözleşmeler imzalanmaktadır. Bu sözleşmede ilk şirketin ve ikinci şirketin adres ve vergi bilgileri ayrıca isimleri yer alırken şirket sermayesi ile ilgili de bir pay sistemi kurulmaktadır. Bu tür anlaşmalar yapıldıktan sonra şirket müdürlerinin seçilmesi ile şirket yönetimi tam olarak belirlenme yoluna gidilir. Seçilen müdür de şirket için her konuda temsil ve ilzam altına alınır ve şirket yetkilisi olarak belirlenir. Bu şekilde iki Limited şirketi tek bir Limited şirketi kurarak istedikleri şekilde amaçlarını ulaşabilirler.

Limited Şirket Bir Kişi İle Kurulur mu?

Limited şirket genel olarak ortak bir sermaye payı ile pay sahiplerinin paylarına düşen ödemeyi yaparak oluşturduğu şirket yapısı olarak bilinir. Fakat gerektiği durumlarda bu şirketler Anonim şirket ve Limited şirketler dahil olmak üzere tek kişilik bir şirket kurabilmeleri söz konusu olmaktadır. Bu durumda tek kişilik yönetim kurulunun 15 gün içerisinde taşıdığı sıfatı, isim soyisim bilgileri, adres ve vatandaşlık ile ilgili bilgilerin Anonim şirketlerde yönetim kuruluna, Limited şirketlerde ise müdüre bir müdüre veya müdürlere noter aracılığı ile bildirilmesi gerekir. Bu Limited şirketinde de asgari ücret olarak 10.000 TL’lik bir sermaye bulunması söz konusu olmaktadır. Bu şekilde Limited şirketin tek başına kuran kişi tek kişilik bir yönetim kuruluna da oluşturabilecektir.

Limited Şirket İle Anonim Şirket Arasındaki Farklar Nelerdir?

Anonim şirketler Limited şirketinden farklı olarak yönetim kurulu üyesi olmayan ortakların şirketin ödemesi ve tahsil edilmesi gereken hiçbir prim borcundan sorumluluğu bulunmazken, Limited şirketlerinde pay sahiplerinin şirket müdüründen tahsil edilmeyen kısmını tüm malvarlığı ile sorumlu olması ile aralarında büyük bir fark bulunmaktadır. Bununla birlikte anonim şirketlerde şirket pay senedinin belli bir süre zarfında geçtikten sonra satılmasından elde edilen “doğan kazanç tutarı” örneğin 10 milyon lira gibi bir bütçe gelir vergisine tabi değilken Limited şirketinde kazanılan bu 10 milyon lira “değer artışı kazancı” olarak gelir vergisine tabi olmaktadır. Anonim şirket ve Limited şirket arasındaki en büyük farklardan biri de şirket sermayesinin anonim şirketlerde 50.000 TL’yi sınır olarak görürken Limited şirketlerinde bu sınır 10.000 TL ile sınırlandırılmaktadır.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir