Mülakat Teknikleri Nelerdir?

Mülakat Teknikleri Nelerdir?
26.11.2021 15:00
Mülakat işe alımın ilk adımıdır. Mülakat teknikleri iş başvurusunda bulunan adayların özgeçmişini değerlendirmeyi gerektirir. Mülakatlarda ön plana çıkmak ve mülakattaki belirsizlikleri kaldırmak isteyen kişiler için mülakat teknikleri önemlidir. Sözlü mülakat teknikleri nelerdir? Mülakat teknikleri ile ilgili merak edilen soruları sizler için yanıtladık.

İş sahibi olmak isteyen kişiler pek çok zorlukla karşılaşmaktadır. Bin bir çaba ile iş görüşmesi ayarlayanlar ise daha büyük bir sorun olan mülakat ifadesi ile yüz yüze kalmaktadır. Ayrıca mülakat uygulayan kişi tarafından da sıkıntılı olabilmektedir. Mülakatlar sizlerin işe ilk adım basamağınız olarak ifade edilebilir. Mülakatlarda ön plana çıkmak isteyen, mülakattaki belirsizlikleri ortadan kaldırmak isteyen ya da insan kaynakları departmanında kariyerine ilaveler yapmak isteyen kişiler mülakat tekniklerini bilmelidir. Mülakat teknikleri iş başvurusunda bulunan adayların etkili özgeçmişini değerlendirmeyi gerektirir. İşçi arayan firmalar genellikle 8 mülakat tekniğine başvurmaktadır.

Durumsal Mülakat: Adaylardan olası bir durumu değerlendirmesi istenir. Oluşan sorunlara karşı alacağı tedbirler ve sorunun nedenini nasıl bulacağı hakkında bilgiler alınır.

Davranışsal mülakat: En verimli mülakat tekniğidir. Adayların geçmiş deneyimleri öğrenilerek gelecekteki olaylara karşı tutumları sorgulanır.

Testler ve değerlendirmeler: Adayların başvurduğu alanlarla olan ilgisi ve yeteneğini keşfetmek için başvurulan tekniktir.

Vaka mülakatı: Sorunların nasıl düzeltilebileceği ya da içinde bulunan durumun nasıl geliştirilebileceği ile ilgilidir. Klasik bir tekniktir ve pek çok işletme tarafından kullanılır.

Stres mülakatı: Stres altına giren kişilerin nasıl çalışacağını ve kriz yönetimi becerilerini görmek için uygulanır.

Yapılandırılmış mülakat: İnsan kaynakları tarafından önceden hazırlanan sorular adaylara sorulur ve puanlandırılır.

Yapılandırılmamış mülakat: Mülakat doğal bir muhabbet içinde gerçekleşir ve adayın özgeçmişi muhabbeti şekillendirir.

Yarı yapılandırılmış mülakat: Adaylara hem önceden hazırlanan sorular sorulurken hem de bireysel sorular sorulur.

İnsan kaynakları genellikle belirtilen mülakat tekniklerini uygulamaktadır ve adaylarını bu tekniklere göre işe almaktadır.

Sözlü Mülakat Teknikleri Nelerdir?

Mülakatlarda sözlü iletişim oldukça önemlidir. Kişi ile ilgili ilk izlenim konuşma sırasında oluşmaktadır. Sözlü mülakat olarak adlandırılan bu teknik yüz yüze konuşma ya da telefon ile konuşma şeklinde gerçekleşir. Sözlü mülakatlarda takındığınız tavırlar büyük ölçüde önem taşımaktadır. Sözlü iletişimde dikkat etmeniz gereken ilk şart aşırı şakalardan ve gereksiz kelimelerden kaçınmanızdır. Çünkü bu tavırlar sizi ilk defa tanıyan kişiler üzerinde olumsuz etki yaratacaktır.

Sözlü mülakatlarda kendinizi kısaca tanıtmanız ve başvurduğunu şirkete neden başvurduğunuzu açıklamanız gerekmektedir. Özgeçmişinizi yetkili kişiye açık bir şekilde anlatmalısınız. Söylemlerinizde tutarlı olmaya, yalın olmaya ve dürüst olmaya önem vermelisiniz. Karşınızda bulunan yetkilinin sözünü asla kesmemelisiniz. Firma hakkında daha önce araştırma yapmanız yararlı olacaktır, bu araştırmalar çerçevesinde bilgilerinizi karşınızdakilere aktarın. Sormak istediğiniz soruları güzel ve kibar bir dil ile ilgili kişiye yönlendirin. Maaş konusunda asla tartışmayın, maaş konusu işe alındıktan sonra konuşulan bir konu olmalıdır. Başarılarınızdan mülakatta bahsetmelisiniz. Her soruya karşı hazırlıklı olmalısınız. Jest ve mimiklerinizi sözleriniz ile etkili hale getirmelisiniz. Sözlerinizde kendinize güvendiğinizi ifade eden bir etki bırakmalısınız. Kariyer planlamanızdan ve geçmiş iş tecrübelerinizden sözlü mülakatta bahsetmeniz size yarar sağlayacaktır.


Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir