Kinesiyoloji dilimize Latinceden geçiş yapmıştır. ''Kinesis'' Latincede hareket ve ''logia'' da bilim anlamına gelmektedir. Kinesiyoloji de bu iki kelimenin bir araya gelmesiyle oluşmuştur. Anlamı insanların hareketlerini inceleyen ve bu alanda çalışan bilim dalıdır. Kinesiyoloji kısaca insan kinetiği olarak adlandırılabilir. Kinesiyolojide amaç insan hareketlerini inceleyip vücudun işte ve oyunda performansını artırmaktır. Kinesiyoloji ile uğraşan kişilere kinesiolog denir. Kinesiologlar, spor eğitim tesislerinde çalışma imkanına sahip olduğu gibi spor salonlarında da çalışabilirler. Beden eğitimi eğitmeni, antrenör ve fitness yönetimi yapan kişiler kinesiologlar olabilirler. Ayrıca kinesiyoloji yapılan kas testleri sonucunda duygusal enerjideki değişimleri de inceler.
Kinesiyoloji Egzersizleri Nelerdir?
Kinesiyoloji egzersizleri kolay öğrenmeyi amaçlar. Özellikle çocukların beyin gelişimini desteklemektedir. Avrupa'da pek çok okulda uygulanan kinesiyoloji günden güne yayılmaktadır. Kinesiyoloji egzersizleri beden ve zihni birlikte yönetmeyi hedefler. Kinesioloji egzersizinde ilk amaç oksijen toplamaktır. Vücutta yeterli oksijen bulunması ile enerji toplanır ve düşünce sistemi gelişir. Ayrıca öğrenmede kolaylık sağlarken daha anlaşılır konuşmayı destekler. Duyuları uyarmak ise ikinci görevidir. Bu aşamada denge ve rahatlama çocuklar için hedeflenendir. Kinesiyoloji egzersizleri arasında uygulanan güzel yazı da çocukların yaratıcılığını destekler.
Kinesiyoloji Faydaları Nelerdir?
Kinesiyoloji pek çok faydası bulunan bir daldır. Özellikle çocukların gelişimini desteklemektedir. Çocukların kolay öğrenmesini sağlamaktadır. Okuma ve yazma zorluğu çeken çocukların eğitimi için kinesiyoloji egzersizleri uygulanmaktadır. Hiperaktivite sorunu olan kişiler için uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir. Kinesiyoloji, depresyonun geçmesine katkı sağlar. Konsantrasyon bozukluklarında ve düşünme zorluklarında kinesiyoloji egzersizleri işe yaramaktadır. Ayrıca sırt ağrısı tedavisinde, migren tedavisinde, sindirim bozuklularında tavsiye edilen kinesiyoloji obezite oluşumunun önüne geçmektedir. Adale ve çakralar ile ilişki içinde olmasından dolayı adale ağrılarına etkilidir. Adale üzerinde oluşan dengesizlikler adale testleri ile tespit edilebilmektedir. Bu dengesizlikler de kinesiyoloji egzersizleri ile düzeltilebilir.
Kinesiyoloji Nasıl Uygulanır?
Kinesiyoloji egzersizleri özellikle çocuklar üzerinde uygulanmaktadır.
Çocuğunuz ayakta durup ellerini karnının üstüne koyarak ilk harekete başlar. Öncelikle doğru nefes almayı öğrenmeli. Derin nefes alan çocuğunuz yavaş yavaş nefesini bırakır. Bu işlemle çocuğunuzun beyni oksijenle dolar. Beyne oksijen gitmesiyle çocuğunuzda kolay öğrenme becerileri gelişme gösterecektir. Çocuğunuzun duyularının gelişmesi için, çocuğunuz düz durarak sol kolunu öne doğru uzatır. Başını yasladığı kolunu yani sol omzunu yukarı kaldırır. Bu duruşta sol kolu ile havaya yatay sekiz çizmeye çalışır. Bu işlemi 5-6 kez tekrarlar. Bu egzersiz ile beden koordinasyonu sağlanır ve duyularının gelişmesi desteklenir. Güzel yazı egzersizi olarak bilinen ince motor hareketleri de önemlidir. Bu egzersizde çocuğunuz öncelikle sol kolunu düz olacak şekilde yukarı kaldırır. Ardından sağ elini başının arkasından dolaştırıp sol kolunu tutar. Bir koluyla başını öne iterken diğer koluyla kendini geri çeker. Bu hareketler sayesinde çocuğunuz daha konsantre bir yapıya ulaşabilir.