Koşarken Ne Kadar Kalori Harcanır?

Koşarken Ne Kadar Kalori Harcanır?
30.10.2021 13:00
Koşarken Ne Kadar Kalori Harcanır? Koşarken hangi kaslar çalışır, vücudumuzda neler olur, koşmak tek başına kondisyon arttırır mı? Sorularını sizler için yanıtladık.

Spor insan sağlığı üzerinde çok olumlu etkilere sahip olup, birçok insan farklı egzersizler yapmaktadır. En güzel egzersizlerden biri olarak da karşımıza koşu egzersizi çıkmaktadır. Koşu egzersizi genelde açık havada yapılırken, çok yağ yakması ile bilinmektedir. Bu yüzden kilo vermeye de yardımcı olan egzersiz, birçok kişi tarafından yapılmaktadır. Koşu yapmanın insan sağlığı üzerinde büyük etkileri bulunurken, günlük 20 dakikalık koşular bile yeterli olabilmektedir. Çok fazla kalori harcatan egzersiz, bu yolla yağ yakmaya da destek olmaktadır. Koşmak, insan vücudunun sağlığı üstünde birçok olumlu etkiye sahip olup, pek faydalı bir aktivitedir. Bunun yanında psikoloji üzerinde de olum etkilere sahip, bu aktivite ile hem mental hem de fiziksel sağlamlık sağlanır. Ortalama 30 dakikalık bir koşu egzersizi, ortalama 300-350 kalori yaktırmasından söz edilebilir. Bu büyük bir oran olurken, düzenli yapılan koşu egzersizi, zayıflama sağlayabilmektedir. Dinlenme ve beslenme ile desteklenen koşular daha iyi sonuçlar doğururken, bu koşularda hedef koymak yararlı olabilmektedir. Haftada 3 ya da 4 defa koşuya çıkmak, kendinize yapabileceğiniz iyilikler arasında yer almaktadır. Bunu yaparak sağlığınıza katkı verebilirken, pek çok sorunun da önüne geçebilirsiniz.

Koşarken Hangi Kaslar Çalışır?

İnsanların koşarken birçok kas grubu doğrudan ya da dolaylı çalışırken, vücut bu koşularda bir bütün halinde çalışır. Yine de bazı kaslar koşarken daha fazla çalışıp, bu egzersizle daha fazla gelişir. Koşarken kaslar ileri doğru yaptığı hareketler sonucunda bu egzersizler oluşmakta olup, birçok insan tarafından yapılmaktadır. Bu konuda en fazla çalışan kas grubu alt kısımda ki bölge olup, kalf kasları, ön bacak kasları ve üst arka bacak kasları çok çalışır. Bunun yanında kalça kasları, bel ve karın kasları da yine bu aktivitede sık kullandığımız kaslardır. Vücudun diğer kasları bu koşularda dolaylı olarak etkilenmektedir.

Koşarken Vücudumuzda Neler Olur?

Koşu sırasında vücudumuzda birçok değişim olurken, ilk saniyeler de ATP isimli madde vücut tarafından kullanılır. Bunu yediğimiz besinlerden üretirken, ATP daha sonra ADP molekülüne dönüşüp, koşmamızı sağlar. Daha sonraki 10 saniye içinde falan ise çok ATP için, kas hücrelerinde ki glikojen parçalanır. Birkaç dakika sonra ise kalp atışlarınız hızlanmakta olup, kan kaslara doğru daha hızlı şekilde akar ve vücut kalori yakma işlemini başlar. Buralarda terleme başlarken, terleme vücudumuzun sıcaklığını dengede tutmak için yapılır. Daha sonra ki süreçler ise eğer kaslarınız ATP ile doluysa, vücut yağ ve şeker yakmaya başlar. Ama daha kilolu kişilerde ise laktik asit salınımı daha kolay sağlanıp, yorulma ve nefes almada zorluk gerçekleşebilir. Koşunun sonlarına doğru ise dopamin hormonu salgılanırken, bu sizi depresyondan da kurtarmaktadır.

Koşmak Tek Başına Kondisyon Artırır Mı?

Doğru yapılan herhangi bir spor kondisyon artırabilirken, koşu gibi hareketli egzersizler özellikle çok kondisyon artırmaktadır. İyi beslenmek ve kaliteli uyku ile desteklenen koşular iyi bir sonuç verebilmektedir. İki şekilde değerlendiren kondisyon aynı zaman da vücudun dayanıklılık için de kullanılırken, bunun için koşu yanına ağırlık egzersizleri konulmalıdır. Yani bu konuda vücut dayanıklılık kondisyonu açısından tek başına yeterli olmazken, diğer yandan vücut kondisyonu için tek başına yeterli olabilmektedir. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir