Tüm hukuk devletleri ve ülkemizde, vatandaşların bazı hakları bulunmakla beraber, bu haklarını mahkeme ile arama yolu vardır. Mahkemelerimizde konusuna göre binlerce dava görülürken, bu davların ismi zaman zaman ilginç olabilmektedir. İşte izale i şüyu davları da ismi bakımından, birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Diğer adı ile ortaklığın giderilmesi olarak karşımıza çıkan davalar, taşınır ve taşınmazlar üzerinde ortaklık olması durumunda, bu paydaşlığa son verilip, kişisel mülkiyete geçmek için açılır. Bu davalar mahkemelerde ortalığı 2 şekilde giderirken, aynen taksim suretiyle izale-i şuyu ve satış suretiyle izale-i şuyu olarak isimlendirilir. İlk dava türünde taşınır ya da taşınmaz mallar ikiye bölünüp, paydaşlar arasında dağıtılır ve ortaklık sona erer. Diğer dava türü ise yine taşınır ve taşınmaz malların icra yolu ile satılıp, paydaşlar arasında bu bedelin paylaşımı ile kişiler arasında ortaklık son erer.
İzale İ Şuyu Davası Açma Şartları Nelerdir?
Bir ortaklığın giderilmesi için açılan izale i şuyu davaları, belli şartlar altında açılabilir. Bunun için gereken ise taşınır ve taşınmaz mallar üstünde, birçok ortağın hak sahibi olmasıdır. Bu ortaklık en az 2 kişiden oluşurken, birçok kişiden de oluşabilmektedir. Davanın açılması için bir diğer şart ise ortaklığı bulunan birinin, paylaşım konusunda anlaşmazlığa düşmesidir. Paylaşım konusunda fikir ayrılığına düşen paydaşlardan biri, bu davayı açabilmektedir. Bu davların açılması ise Sulh Hukuk Mahkemesi’nde olurken, ortaklardan biri bu mahkemenin hakimliğine müracaat etmesi gerekir.
İzale İ Şuyu Davası İle Satış Şartları Nelerdir?
Bu davalarda satış yapılması için öncelikle paydaşlardan birinin, izale i şuyu davasını açması gerekir. Daha sonra üzerinde birden çok kişinin ortaklığı bulunan taşınır ve taşınmaz malları pay edilemeyecek durumda ise mahkemeler satış işlemi uygulamaktadır. Satış işlemi kararı alındıktan sonra, mahkeme tarafından tebligat ile ortaklar haberdar edilmelidir. Bilgilendirmeden sonra bir itiraz gelmez ise mahkeme tarafından satış memuru görevlendirir. Bu memur ortaklığa konu olan malın değeri saptanıp, paydaşlara tebliğ ettikten sonra, satışa açılabilmektedir.
İzale İ Şuyu Davası Açmak İçin Yetki Belgesi Hangisi?
Taşınır ve taşınmaz mallar üzerinde bulunan ortaklıklarda, bu ortaklığı gidermek için açılan davalar izale i şuyu davları olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu davayı açmak için öncelikle paydaşlar arasında bir anlaşmazlık bulunması gerekir. Anlaşmazlık sonunda ortaklardan biri bile bu davayı açabilme hakkına sahip olurken, gerekli şartların yerine gelinmesi gerekir. O yüzden paydaşlardan biri İcra Hukuk Mahkemesi’nden yetki belgesi alarak, bu dava açabilmektedir. Kanunla da bu davaların usul ve esasları belirlenmiştir.
İzale İ Şuyu Davası Ne Kadar Zamanda Sonuçlanır?
Diğer davalara göre pek uzun olmayan süreler içerisinde sonuçlanan izale i şuyu davaları, gerekli şartlar yerine gedikten sonra açılmaktadır. Bu davayı ortaklığı bulunan bir paydaşın başvurması ile açılabilirken, davların sonuçlanması ise dosya niteliği ve taraf sayısına göre farklılık göstermektedir. Yine de ortalama 10 ya da 12 ay kadar bir süre zarfında, bu davaların sonuçlanması beklenmektedir.