Hukuk kapsam olarak çok geniş bir alanda faaliyet gösterirken, insanlar tarafından biraz karmaşık olarak bilinmektedir. Bu yüzden insanlar birçok hukuk alanını merak edip, bu konuda araştırmalar yapmaktadır. Daha çok avukatlardan yardım alarak yapılan işlemler, vatandaşında bu konulara merakını artırmaktadır. İşte bu alanda olan kıymetli evrak hukuku, pek çok kişi tarafından merak edilmektedir. Kıymetli evraklar genel olarak bir değeri olan, yani çek, senet gibi ve hak bildiren belgeler olarak bilinmektedir. Başkalarına devredilemeyen kıymetli evraklar, bu yüzden hak ve senedin birbirine sıkıca bağlanması olarak karşımıza çıkar. Hukuk değeri olan bu evraklara, kıymetli evrak derken, bu kıymetli evrak hukuku altında incelenir. Günümüzde birçok davası olan bu belgeler, zaman zaman karşımıza çıkmaktadır. Birçok özelliği olan kıymetli evraklar, farklı türlerde bulunabilmektedir. Özellikle borsada işlem gören evraklarda, yine bu evraklar olarak biliniyor. Kıymetli evraklar devredildiği zaman, alacak hakkı doğurup, bu yüzden iş hayatında da sıkça kullanılır.
Kıymetli Evrak Hukuku Özellikleri Nelerdir?
Bu evrakların günlük hayatta isimlerini duysak da özellikleri hakkında bazılarımızın pek bilgisi olmayabiliyor. Bu evrakların önemli özelliklerinde biri de sınırlı sayıda üretilmemiş olup, sınırı bulunmamaktadır. Bunların içinde sadece kanunda da olan kambiyo senetleri, belirli bir sayıda üretilip fazlası üretilememektedir. Özellikle hisse senetleri sonradan da üretilebilirken, evraklar borç ve alacaklı durumunu meydana getirebilmektedir. Bono, çek, poliçe gibi evrakların imzalanmasından sonra, üzerinde yazan miktar alıcıya ödemek zorunluluğu oluşturur.
Yani sebebi önemli olmaksızın, borç ve alacaklıyı meydana getirir. Bunun için bu evraklarda önemli olan imzaların atılması olurken, sözlü olarak anlaşılan rakamın bir önemi yoktur. Bu evrak şekil unsuruna bağlı olurken, kambiyo senetleri ve menkul kıymetlerde buna uyulması zorunlu olmaktadır. Eğer bunlarda şekil unsuruna bağlılık yoksa evraklar geçersiz sayılmaktadır. Buda alacak hakkının iptali yani olmaması anlamına gelmektedir. Yine bu evrakların devredilmesinden sonra, alacak hakkı doğmakta olup, ticaret hayatında çok büyük öneme sahiptir. Bu yüzden bir ödeme şekli olarak karşımıza çıkıp, bu alanda iş hayatında bazı kolaylıklar sağlamaktadır.
Kıymetli Evrak Hukuku Zor Mu?
Kıymetli evrak hukuku, ticaret hukuku dalı altında işlenirken, zor ve karmaşık bir alan olarak bilinmektedir. Özellikle hukuk fakültelerinde ders olarak da görülen, bu hukuk alanı öğrencilerinde zorlandığı bir ders olarak bilinir. Kıymetli evrak hukuku kapsamlı bir konu olurken, özellikle türleri, şartları ve ne anlama geldiği özellikle bilinmelidir. Birçok kişi bu senetler yüzünden, sadece imza attığı için epeyce bir borcun altına girmektedir. Böyle sorunların yaşanmaması için bu konuda dikkat edilmesi gerekirken, kişiler bu konuda bilinçlendirilmelidir. Dışardan baktığımızda hepsi kağıt parçası olarak gözükse de bunların farklı anlamları olduğu için epeyce zor olmaktadır. Öğrenildiği zaman ise ya da hakim olunduğu zaman, o kadar da zor gelmeyebiliyor. Yine de birçok insan bu konuda, avukatlardan yardım almaktadır.