KPDS Nedir?

KPDS Nedir?
22.11.2021 15:30
KPDS Nedir? KPDS kaç yılda bir yapılır, YDS ile arasındaki fark nedir, KPDS ile nerelere girilir konularını sizin için araştırdık.

Eğitim hayatına adım atan herkesin karşısına çeşitli sınavlar çıkmaktadır. Okul sınavları, lise giriş sınavları, üniversite yerleştirme sınavları, memurluk sınavları ve niceleri. Bütün sınavların adını hatta ne işe yaradığını bilmemiz pek mümkün gözükmemektedir. Kişiler alanlarını ilgilendiren sınavları bilmektedirler. KPDS sınavı da adı pek bilinmeyen bir sınav türüdür. Açılımı Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı şeklindedir. Sınavda amaç personelin çeşitli dillerdeki becerilerini görmektir. Sınavda başarılı olan kişiler yabancı dil tazminatı alma hakkına kavuşabilirler. Yani aylık ücretlerine yabancı dil ücretleri de eklenmektedir. Sınavın adı kamu personeli şeklinde olsa da özel sektör çalışanları da bu sınava girebilirler.

Sınav ÖSYM tarafından yapılmakta ve başvurularda ÖSYM'nin internet sitesi üzerinde alınmaktadır. Ayrıca üniversite rektörlüklerinde de başvurular yapılmaktadır. Almanca, Arapça, Bulgarca, Farsça, Fransızca, İngilizce, İtalyanca, Rusça ve Yunanca dillerinden birine hakim olan herkes bu sınava girebilir. Sınav 100 puan üzerinden değerlendirilir ve her puan aralığı bir seviyeyi ifade eder. 180 dakika süren sınavda 80 soru sorulmaktadır. İlk defa 2013 Nisan ayında uygulanmıştır. Devlet memurları, TSK personeli, yükseköğretim personeli, uzman jandarma personeli, kamu kurum kuruluşlarında çalışanlar, üniversitelerin 3. ve 4. sınıflarında okuyanlar ve mezun olanlar KPDS sınavına girebilirler.

KPDS Kaç Yılda Bir Yapılır?

Ülkemizde sınavların birçoğu her sene yapılmaktadır. KPDS sınavı da her yıl yapılan bir sınav olmakla beraber yıl içinde iki defa geçekleştirilmektedir. İlkbahar ve sonbahar dönemlerinde yapılan sınav Mayıs ve Kasım aylarında düzenlenmektedir. Sınav her ilde yapılmamaktadır. Sınava girecek olan kişiler; Adana, Ankara, Bursa, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, İstanbul, İzmir, Konya, Malatya, Samsun, Sivas, Trabzon, Van ya da Lefkoşa tercihlerinden birini seçmelidir. Belirli bir ücreti olan sınav her yıl farklı ücretlendirmeye tabii tutulmaktadır.

KPDS İle YDS Arasındaki Fark Nedir?

Çeşitli yerlerde çalışmak ve kariyerimize yeni hedefler koymak için sürekli sınavlara girmemiz gerekmektedir. Sınavların pek çoğu birbirine benzemektedir. Aralarında küçük farklar bulunan bu sınavlar karşısında aklımız karışmaktadır. KPDS ve YDS'nin de arasındaki farklar merak edilmektedir. YDS'nin açılımı, Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı'dır. YDS, KPDS sınavının yerine getirilen bir sınavdır. KPDS sınavı yılda iki defa yapılırken YDS yılda üç kez yapılmaktadır. Ayrıca YDS soruları KPDS sorularında daha zorlayıcı bir yapıya sahiptir.

KPDS İle Nerelere Girilir?

KPDS sınavı pek bilinen bir sına olmamasına rağmen birçok kuruma girerken istenmektedir. Kamu kurumları personellerinin yurt dışında çalışması, yut dışı görevine atanmaları için gerekli bir sınavdır. Sözleşmeli olarak çalışacak olan mütercim ya da tercümanlar için KPDS zorunluluğu vardır. Doçentlik sınavına girecek olan kişiler bu sınavda belirli bir barajı geçmek zorundadır. Doçent adaylarının 100 üzerinden en az 70 puan almaları gereklidir. Araştırma görevlisi kadrolarına yerleşmek isteyenler, sanatta yeterlilik sınavına girecek olanlar KPDS sınavına girmek zorundadır. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir