IMEI Kayıt Nasıl Yapılır?

IMEI Kayıt Nasıl Yapılır?
05.11.2021 19:18
IMEI yani uluslararası mobil cihaz kodu telefonların üretim aşamasından sonra kullanıma açılabilmesi için kullanılan bir numaradır. IMEI Kayıt sorgulama nasıl yapılır, 2022 ücreti nedir? IMEI Kayıt dışı ise ne yapmalıyım? Sorularını cevapladık.

15 haneden oluşan bu numara sizin cihazınızın kimlik numarası olup bu numaralar sadece üretildikleri cihaza özgüdür. Özellikle yurt dışında getirilen elektronik cihazların IMEI kayıtlarının 120 gün içerisinde ülkeye giriş yaptıktan sonra yapılması şarttır.120 gün geçtikten sonra ise bu kayıt işlemleri yapılamadığı için bazı sorunlar yaşayabilirsiniz. IMEI kaydı yaptırmak için cihazınızın öncelikle IMEI kaydının olup olmadığını bakmalısınız bunu da *#06# tuşlamaları ile birlikte IMEI numarasını sorgulayabilirsiniz. T.C. kimlik numaraları ve yabancı uyruklu kişilerin kimlik numaraları ile birlikte e-devlet üzerinden sisteme giriş yaparak “hizmetler” bölümünde yer alan “cihazın kayıt hakkını sorgulama” bölümüne girerek eğer bu işlemi yapabilecek süre zarfında iseniz gerekli bilgileri eksiksiz şekilde doldurarak kayıt işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz. İşte bu şekilde 120 gün içerisinde belirli bir harç yatırarak işlemi tamamlayabiliyorsunuz. Bu kayıt işlemini e-devlet üzerinden yapabileceğiniz gibi ilgili bankalara yatırılan harç bedeli ile birlikte GSM işlemcisinin ait olduğu abone kayıt merkezinede müracaat edebilirsiniz.

IMEI Kayıt Sorgulama Nasıl Yapılır?

Cep telefonlarınızın güvenliğini sağlamak ve cep telefonunuzu özel bir kimlik oluşturabilmek amacıyla kullanılan IMEI numarası telefon sorgulamaları yapabilmek için kullanılıyor. Bu sayede telefonunuzun sahte olup olmadığı ve kayıt dışı bir telefon olmaması için isterseniz belirli tuşlamalarla kolay bir şekilde IMEI numarasını sorgulayabilir ya da e-devlet aracılığıyla telefonunuzun IMEI numarasını sorgulayabilirsiniz. Telefonunuza aslında kolaylıkla öğrenebileceğiniz IMEI numarasını *#06# tuşlamalarını yaparak 15 haneli IMEI numaranızı öğrenebilirsiniz ya da bir diğer seçeneğiniz ise e-devlet üzerinden IMEI sorgulaması yapmaktır. Buradan kolay bir şekilde de istenen bilgileri girerek IMEI numarasını sorgulayabilirsiniz. Bununla birlikte de telefonunuzu sistemde kayıtlı olup olmadı bilgilerini öğrenebilirsiniz.

2022 IMEI Kayıt Ücreti Nedir?

Telefonunuzun kimliğini oluşturan ve bir kullanıcı olarak sistem kaydı yapılan IMEI numarası, bir telefon için oldukça önemli bir yere sahiptir. Yurt dışından ülkemize getirilen cep telefonları için IMEI kayıt bedeli olarak belirli bir miktar ödeniyordu. Geçtiğimiz yıllarla birlikte de IMEI kayıt bedeli aslında oldukça fazla zamlı hale gelmişti. Öncelerden 1838 lira tutarında olan kayıt bedeli 2021 yılının girmesi ile beraber 2.000 lirayı da aşmış hale geldi. Bunu şu şekilde örneklendirecek olursak Almanya’dan 1200 Euro’ya telefon alan bir kişi bu telefonu Türkiye’de satışa çıkarabilmek ve açtırabilmek için yaklaşık olarak 240 euro Yani 2170 TL civarında bir ücret ödemesi gerekiyor. Bu oran aslında yıllara göre yaklaşık olarak 1 sene içerisinde %36 artmış bulunmaktadır. Yönetmeliğe göre bu oran yüzde yirminin üstünde ve yüzde ellinin altında olmak üzere Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı’nın yetki alanında bulunuyor.2021 yılında bu miktar 2006 TL iken artık 2022’ye girişimiz de bu ücretin 2732 TL'ye çıktığını görmekteyiz.

IMEI Kayıt Dışı İse Ne Yapmalıyım?

Yeni aldığınız telefonlarda özellik de sıfır telefon almaya karar verdiğiniz zaman IMEI kaydı sorunu ile karşılaşabilirsiniz. Telefonların aslında yurtdışından gelmesi sebebiyle pek çok kişi yurt dışından bu telefonları alarak ülkemizde satmak istediğinden bunu ülke getirebilmek için aslında IMEI kaydının bulunması gerekiyor. Bu kayıt suresinin ise 120 gün civarında olmasından dolayı aslında bazı kişiler bu kaydı yaptırmadan direkt olarak telefonu satıp bu sorundan kurtulmuş olabiliyor. Ayrıca bu telefonları ülkede satmak isteyen insanların en büyük problemlerinden biri de gümrük vergisi olduğu için IMEI kaydı yaptırmadan kâr sağlayabilecek şekilde bu telefonu satmaya çalışabilirler. Eğer telefonunuzda IMEI kaydının olmadığını fark edersiniz öncelikle bu kaydı yaptırabilmek için belirli bir harç yatırmanın gerekecektir. Bunu yaptıktan sonra e-devlet üzerinden harcı ödeyip IMEI kaydı yaptırabilmek için gerekli bilgileri doldurduktan sonra işleminizi tamamlayabilirsiniz. Daha sonra kontrol etmek amacıyla da bazı tuşlamalar yaparak telefonunuzdan IMEI kaydını öğrenebilirsiniz.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir