İyi Bir Ortaklık Nasıl Olmalı?

İyi Bir Ortaklık Nasıl Olmalı?
21.12.2021 11:30
Ortaklık kurmak, kurduğunuz marka değerinin, fikirlerin, maddiyatlarına, çabalamaların bölüşüldüğü bir alan yarattığından dolayı bir kişinin tek başına yapamadığı şeyleri beraber yapması aslında pek çok kişiye avantajlı gelebilir. Fakat tabi ki ortaklık kurmanın olumsuz yanları da bulunmaktadır. İslam'a göre ortaklık nasıl olmalı, ortaklık yapmak yararlı mı, ortaklık nasıl bitirilir, şahıs firmalarında ortaklık olur mu, konularını sizin için derledik.

Genelde girişimcilerin tek başına risk almamaları adına tanıdığı veya tanımadığı insanlarla kurduğu ortaklıklar sonrası insanların ortak paydada buluşarak bir arada daha iyi bir yönetim sağlaması için kurdukları bağdır. Bu konuda ortaklık kimilerine göre bir işe girerken mutlaka olmalı denilen bir faktör olsa da olumlu yönleri olduğu gibi olumsuz yönleri de olabilmektedir. Bu konuda insanlar iş hayatından tanıdıkları arkadaşlar veya yatırımcılar ile ortaklık kurabilirler. Fakat genelde ilk ortaklık durumları arkadaşlarla kurulan ortaklıklarla gerçekleşmektedir. İşleri büyütmeye başladığınız zaman artık tek başına kaldığınızda şirketinizi ve işletmenizi büyütebilmeniz adına yatırımcılarla ortaklık etmeyi tercih edebilirsiniz. Bu noktada şirketinizi büyütebilmek ve yatırımcıların dikkatini çekerek büyüme hacmi sağlamak da aslında mantıklı bir yol olarak gözükebilir. Bu yüzden öncelikle ortaklık yapmak istediğiniz kişinin size katacakları konusunda kendinize bir yol haritası çizmelisiniz. Örneğin sizle beraber şirketi yönetecek, beraber fikirler alabileceğiniz ve şirket sorumluluğu beraber üstüne alacağım bir kişi mi yoksa sadece sermaye olarak eksiğinizi kapatacak bir ortaklığa mı ihtiyacınız var bunu belirlemeniz gerekiyor. Tabii ki bu noktada ortaya güven de girdiğinden dolayı güvenebileceğiniz insanlarla ortaklık kurmak oldukça önemlidir. Bu şekilde ortaklık kurmaya karar verdikten sonra ortaklığınız da bazı gelişim evrelerine girecektir.

İslam'a Göre Ortaklık Nasıl Olmalı?

Ortaklık duyguları İslam'da paylaşma bir arada olma ve bütünleşme anlamlarında genelde teşvik edilen bir durum olduğundan dolayı ticarette de ortaklaşma durumları hoş karşılanan durumlardır. Bu noktada İslam dininde ortaklık kurmak, mal ortaklığı, iş ortaklığı kredi ve itibar ortaklığı olmak üzere üçe ayrılır. Mal ortaklığı kuran insanlar sermayelerini belli miktarda ortaya koyarak elde ettikleri karıda gerekli dağılımlar ile paylaşmak üzerine kurulan ortaklıktır. İş ortaklığına geldiğimizde ise ortaklık yapan kişiler sanatlarını ve mesleklerin ortaya koyarak birlikte iş kurabilir, yönetebilir ve karı da belli esaslara göre paylaşım sağlayabilirler. Son olarak kredi ve itibar ortaklığında iki kişinin sermayesi bulunmadan sadece kredilerle yani ödünç para kullanarak elde ettikleri kar ile belli miktarda paylaşımlar sağlaması ile oluşmaktadır. Bu noktada bu üç şekilde İslam’a göre ortaklık kurmak gerekmektedir.

Ortaklık Yapmak Yararlı Mı?

Ortaklık kurmanın hem olumlu hem olumsuz yanları bulunabilmektedir. Çeşitli durumlara göre olumlu ya da olumsuz yanları olabilen ortaklık genelde ilk şirket kuranlar için olumlu olarak bir yol seyretmektedir. O yüzden olumsuz ve olumlu yönleri arasında kendiniz bir tercih yaparak ortaklık kurma konusundaki fikirlerinizi kendiniz belirlemelisiniz. Herhangi şirketlerle beraber ortaklık kurduğunuz takdirde aslında maddi manevi olarak bütün sorumluluğu tek başınıza almadan fikir çeşitliliğinin bulunduğu ortak sermaye ve fikirlerle birlikte şirketiniz için çok daha yararlı çözümlere ulaşabilirsiniz. Tabii ki belli başlı noktalarda ortaklığın olumsuz olarak görülebildiği anlar yaşadığınızda fikir ayrılıkları, eşitsizlik gibi durumlar da olumsuz olarak gözüküyor bilse de aslında ortaklık kurmak olumsuz yanlarını yanında şirketin yararına çok daha faydalı olabilen bir seçenek gibi gözüküyor.

Ortaklık Nasıl Bitirilir?

Ortaklık bitirebilmek için öncelikle ortaklık kurduğunuz kişiyle anlaşmalı olarak ortaklığın giderilmesi yönünde aldığınız kararlarla, ortaklarımızın bittiğine dair evrakların tamamlanması şeklinde bitirme sağlayabilirsiniz. Tabii ki bu sizin öncelikle ortaklık sözleşmenizdeki maddelerin gerçekleştirilmesine dayandığından eğer sözleşmenizde ortaklığınızı sonlandırmada sıkıntı çıkaracak bir madde yoksa ortaklığınızı kolay bir şekilde bitirebilirsiniz. Anlaşmanın feshedilmesi için gerekli kararlar alındıktan sonra eğer ortaklardan bazıları bunu kabul etmezse mahkeme yoluyla bu işlemlere başvurabilirsiniz. Mahkeme de bu yönde ortaklığın bitirilmesi gerektiği hakkında size hak verirse ortaklarımızın bitirmesi için gerekli işlemler yapılır.

Şahıs Firmalarında Ortaklık Olur Mu?

Şirketler bazı şahıs ortaklarıyla beraber şahıs firmaları ile birlikte ortaklık kurarak işlerini idame ettirebilirler. Tabii bu ortaklıklarında eksi ve artı yönleri bulunduğundan bu artı ve eksi yönleri bulunduğunda arada bir seçim yaparak karar vermeniz gerekecektir. Bu noktada şahıs firmalarla ortaklık yapmak herhangi bir izin istemi veya masraf sıkıntıları olmadığından tercih edilebilmektedir. Kararlar oybirliği ile alınarak şahıs firmaların emeği de ortaya sermaye olarak konulabilmektedir. Bu noktada ortaklığın kurulabilmesi için herkesin oyu kullanılarak sonuca varılır ve şahıs firmalarla ortaklık sağlanır. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir