Altın Alırken Zarar Etmemek İçin Ne Yapmalı?

 Altın Alırken Zarar Etmemek İçin Ne Yapmalı?
15.08.2021 15:30
Dünya üzerindeki ekonomik sistemler oluşmaya başladığından beri altın en önemli yatırım araçları arasında yer almaktadır. Bizler de altın alırken zarar etmemek için ne yapmalı?, ne kadar vergi ödüyoruz?, altın alırken mi satarken mi vergi ödenir?, alış fiyatına mı bakılır?, pazarlık yapılır mı? fatura alınır mı? Ve nelere dikkat etmeliyiz? sorularının cevaplarını sizler için araştırdık.

Dünya üzerindeki ekonomik sistemler oluşmaya başladığından beri altın en önemli yatırım araçları arasında yer almaktadır. Paranın icadından önce bile kullanılan eski bir ticaret aracıdır. Nadir bulunması ve parlak rengi, kolay işlenebilmesi ve çoğu kültürde büyük değer görmesi sonucunda dünyada bulunan en eski ticaret araçları arasında bulunmaktadır. En değerli ticari unsurlar arasında bulunan altın para kavramının ortaya çıkış sebeplerinden bir tanesidir. İlk banknot paraları, finans ve devlet kuruluşlarını hazinelerinde bulunan altın miktarını belirtmektedir. Bir anlamda altın yerine verilen senetler olan bu ilk banknot paraları altını tarihin en değerli emtiaları arasında yer almasına olanak sağlamaktadır. Altın günümüzde halen yüksek maddi değere sahip en önemli yatırım araçları arasında kabul edilmektedir.

Altın Alırken Zarar Etmemek İçin Ne Yapmalı?

Yatırım yapmak için altın alan kişiler zamanla paraya ihtiyaç duymakta ve sahip olduğu altınları bozdurmak zorunda kalmaktadırlar. Altınlar bozdurulurken bir takım unsurlara dikkat edilmesi gerekmektedir. Bunun sebebi altın bozdurulurken zarar riskini oluşması ve bu riskin dikkat edilmediği takdirde artarak kişiye yüklü miktarlarda zarar verebiliyor olmasıdır. Altın iki şekilde bozdurulabilir. İlk yöntem işçilikli altın, ikinci yöntem işçiliksiz altın olarak adlandırılır. İşçiliksiz altınlar saf olarak satılır ve işçilik parası alınmadığından zarara uğrama olasılığı oldukça düşüktür. 24 ayar altın, külçe altın ve gram altın bu altınlara örnek olarak gösterilebilir. İşçilikli altınlar ise genel olarak yatırım için değil düğünlerde takılır veya yastık altına konulur. Çoğunlukla ihtiyaç halinde bozdurulan bu altınlara bilezik, küpe ve alyans örnek gösterilebilir. Özellikle işçilikli altınlarda altın bozdurmalar çoğu zaman karlı olmayabilir. Bunun sebebi altın fiyatıyla beraber işçilik fiyatının da artması olduğu söylenebilir. Bu gibi durumlarda tek bir kuyumcu yerine farklı kuyumculardan fiyat alınarak ve altının yükseldiği vakitler gözetilerek satım yapılması veya bozdurulması kişi için karlı olacaktır.

Altın Alırken Ne Kadar Vergi Ödüyoruz?

Yapılan yeni düzenlemeye göre altın ve döviz alımlarında ödenecek vergi oranı binde 2 üzerinden alınacaktır. İşlem tutarı üzerinden %1 olarak belirlenen miktar yeni işlemlerde %1 olarak alınacaktır. Yani 100 TL tutarında alınacak olan altında 1 TL BSM oranı banka tarafından hesaplanacak ve kişiye beyan edilecektir. Bu kapsamda kişi 0,2 altını vergi olarak ödeyecektir.

Altın Alırken Mi Satarken Mi Vergi Ödenir?

Daha önceleri altın alım satımları kambiyo işlem olarak değerlendirilmedikleri için vergi kapsamına alınmıyordu. Hazine tarafından bankalara gönderilen yeni yazıda ise altın alım satımının kambiyo işlemi olarak değerlendirilmeye alınacağı bildirildi. Yapılan bu son düzenlemeye göre hem altın hem döviz alım satımında BSMV vergisi alınmaya başlanmıştır.

Altın Alırken Alış Fiyatına Mı Bakılır?

Altın alınırken alış fiyatları yerine satış fiyatlarına bakılmalıdır. Alış fiyatları altın veya döviz bozdurulacağı zaman bakılacak olan tablodur. Altın satın aldığınızda hemen bozdurursanız büyük ihtimalle zarara uğrayacaksınız çünkü alım satım fiyatı aralarındaki fark bulunmaktadır. Bu farkın değişmesi kuyumcudan kuyumcuya ve bankadan bankaya farklılık göstermektedir. Alış fiyatı denildiği vakit altını satın alacak kurumun belirlediği alış fiyatın; satış fiyatı ise altını satacak kurumun satış için belirlemiş olduğu fiyatı göstermektedir.

Altın Alırken Pazarlık Yapılır Mı?

Altın alırken pazarlık yapılmamaktadır. Bunun sebebi kuyumcuların alış ve satış fiyatları arasındaki makas adı verilen farkın kendi ticaretlerine göre uygulamasıdır. Aradaki makas çok açıldığı vakitlerde kuyumcular oldukça yüksek oranda kar sağlayabilirler, yatırım veya tasarruf yapacak kişiler bu makas daraldığı vakitlerde kar sağlayabilmektedir. Bu makas aralığını belirleyen ve fiyatların bu denli oynamasına sebep olan etmen ise kur olayıdır. Bu sebeple altın alınıp satılırken genellikle pazarlık yapılmamaktadır.

Altın Alırken Fatura Alınır Mı?

Son dönemlerde artan düğünler sebebiyle altın fiyatlarında artışların olması ve bununla birlikte piyasaya sahte altın sokulması en çok mağduriyet yaratan konular arasında öne çıkmaktadır. Akıl almaz hilelerle vatandaşı kandırmak isteyen sahtekarlar altın veya takılarda sahteleme yaparak kişileri tuzağa düşürmektedir. Bu tuzağa yakalanmamak için kuyumculardan mutlaka fatura istenmelidir. Mücevherler için GLT, takılar için TSE belgelerini sorgulayın. Sanal ortamlardan alışveriş yaparak dikkatli olun ve işlemi yaptığınız yerin vergi levhası olduğundan emin olun.

Altın Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Altın alınırken dikkat edilmesi gereken bazı durumlar mevcuttur. Bu durumlarda dikkatli olunmazsa yatırım için alınan altınlar kar sağlamayabilir. Gerçek altın aldığınızı düşünürken dolandırılmak gibi durumlardan kaçınmak için yapılması gerekenler şu şekilde özetlenebilir;

1.      Takı olarak alınan altınlarda TSE belgesi aranmalıdır.

2.      Altının üzerindeki ayara, imalatçı firmanın veya kuyumcunun patent damgasına bakılmalıdır.

3.      Mutlaka faturayı alın.

4.      Alıp satma işleminde altının gram fiyatını ve gram işçiliğini öğrenerek yapılan hesap kontrol edilmelidir.

5.      Gram işçiliğinin fiyatının bilinmesi ilerleyen dönemlerdeki satış durumlarda hangi oranda fiyat düşüleceğini hesaplamaya yarar sağlar.

6.      Altının modeline göre işçilikleri değişmektedir. Altın takının işçiliği genelde 24 ayar altının gram fiyatının dörtte biri kadar, özel takının işçiliği ise 24 ayar altının gram fiyatına eşit olmalıdır.

7.      Tasarruf için altın alınacaksa Cumhuriyet altını veya işçiliği az olan bilezik şeklindeki altınlar tercih edilebilir.

8.      Altını alırken tanıdığınız ve güvendiğiniz kuyumcudan alışveriş yapın.

9.      Cumhuriyet altınlarında altının baskısı net olmalıdır. Kulpsuz olan altın rengi ise kızıla yakın olmasına dikkat ediniz. Cumhuriyet altınlarında eski ve yeni tarihli almanın bir sakıncası bulunmamaktadır.

10.  Osmanlı altını alırken dikkat edilmesi gerekir. Tedavüle çıktıkları tarihten itibaren yaklaşık 100 yıl geçtiği için çoğu kulplu halde bulunmaktadır. Kulpsuz olanlarının daha çok değerli olduğu bu sektörde altını alırken ön ve arka yüzünün, kenar çizgilerinin net olmasına ve kulplu iken kulpsuz hale getirilmemesine dikkat edilmelidir.

11.  Halk tarafından en çok tercih edilen Reşat altınlarının taklitler oldukça çoktur. Bu sebeple Sultan Reşat altını alınırken titiz davranılmalıdır.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir