Ortaklığın Giderilmesi Hakkında Merak Edilen Bilgiler

Ortaklığın Giderilmesi Hakkında Merak Edilen Bilgiler
01.12.2021 11:00
Hukuk terimleri insanlar tarafından karışık olarak algılanıp, bu yüzden davalarda avukatlardan yardım alınmaktadır. Mahkemelerde görülen davalar da çok çeşitli olup, ortaklığın giderilmesi de dava konulardandır. Ortaklığın giderilmesi davası çok detaylı olurken, yazımızda bütün bu detaylara değindik. Ortaklığın giderilmesi nedir, şartları nelerdir, nasıl olur? Ortaklığın giderilmesi için intikal şart mı? Ortaklığın giderilmesi davası ne kadar sürer, kime karşı açılır, avukatsız açılır? Gibi merak edilenleri sizler için araştırdık.

Ülkemizde ki davalar mahkemelerde görülürken, bu davalar çeşitli konular ile ilgili olabilmektedir. Birçok dava insanlara karışık gelse de bunlar belli başlı durumlara göre açılabilmektedir. Hukukta yer alan ortaklığın giderilmesi davası da bunlardan biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Ortaklığın giderilmesi için belli şartların bir araya gelmesi gerekirken, daha sonra bu davalar açılabilmektedir. Kanununda yer alan maddelere göre ortaklık giderilirken, taraflar birçok kişiden ya da iki kişiden oluşabilir. Günümüzde ortaklığın giderilmesi için pek çok kişi mahkemelere başvurup, bu durumu sonlandırmaktadır. Kişisel mülkiyeti geçişi sağlaya bilen davalar, aynı zamanda ortaklığı da sonlandırmaktadır.

Ortaklığın Giderilmesi Nedir?

Bu dava türü taşınır ya da taşınmaz malların üzerinde bir ortaklık varsa, bu ortaklığın sonlanması için dava açmak gerekmektir. Duruma göre iki farklı yöntemle ortaklık sona erdirilirken, bunlar Aynen Taksim Suretiyle ve Satış suretiyle olmaktadır. Birinci yöntem mal bölünüp, paylaştırılır, diğer yöntemde ise mallar icra yolu ile satılır ve paydaşlar arası bölüşülür. Bu davanın diğer adı ise İzale-i Şuyu olarak bilinmektedir.

Ortaklığın Giderilmesi Şartları Nelerdir?

İzale-i Şuyu davası açmanın bazı şartlar bulunurken, taşınır ya da taşınmaz mallar üstünde bir ortaklığın olması gerekmektedir. Böyle bir paydaşlık varsa, ortaklardan birinin mahkemeye başvurup dava açması gerekir. Bu şartlar oluştuğu zaman, ortaklığın giderilmesi için davalar görülüp ve kanuna uygun olarak bu ortaklık sona erdirilir. Daha çok miras anlaşmazlıklardan sonra gündeme gelen dava, mirasın bölüştürülmesi ile sona erer.

Ortaklığın Giderilmesi Nasıl Olur?

Bu ortaklığın giderilmesi için öncelikle gerekli şartların bir araya gelmesi gerekir. Bir araya gelen durumlar sonrası, paydaşlar arasında sorun ve uyumsuzluk çıkması halinde dava açılabilir. Bu davaya ortaklığın giderilmesi ismi verilirken, paydaşlardan bir tanesi uygun mahkemeye başvurup açar. Mahkeme taşınır ya da taşınmaz malları eşit parçalara bölerek ortaklığı bitirebilir ya da mal icra yolu ile satılıp, paydaşlar arası bölüştürülür.

Ortaklığın Giderilmesi İçin İntikal Şart Mı?

Kişiler arasında taşınır ya da taşınmaz mallar üzerinde bir paydaşlık varsa, ortaklığı giderme hakkına da sahiptirler. Eğer bu konuda paydaşlar uyumsuzluk içerisinde bulunuyorsa, mahkemeye başvurup ortaklığın giderilmesi istenebilir. Mahkeme duruma uygun bir şekilde, kanunla belirlenen çerçevede ortaklığı sonlandırabilir. Paydaşlar tapuda kayıtlı olan mal için intikal şartını yerine getirme zorunluluğu bulunmamaktadır.

Ortaklığın Giderilmesi Davası Ne Kadar Sürer?

Belirli şartlar bir araya geldikten sonra ortaklığın giderilmesi davası açılabilirken, mahkemelerde görülen davalar, kanunlara uygun bir şekilde kararlar alır. Alınan karar ile ortaklık sona ererken, bu iki yöntemle yapılmaktadır. Bu davaların süreli değişebilirken, paydaşların durumu, malın durumu ve mahkemenin yoğunluğuna göre süreler değişmektedir. Bir aksilik olmadığı zamanlar, ortalama 1 yıl gibi bir sürede mahkeme sonuçlanabilmektedir.

Ortaklığın Giderilmesi Davası Kime Karşı Açılır?

Mahkemelerde birçok dava görülürken, İzale-i Şuyu davası da ismi ile dikkat çekmektedir. Bilinen adı ile ortaklığın giderilmesi olan davalar, taşınır ya da taşınmaz malların üzerinde ki ortaklıklar ile alakalıdır. Böyle bir durumda olan paydaşların ortaklığı giderme hakları bulunurken, uyuşmazlık durumunda davalar açılabilir. Buna bağlı olarak bir mal üzerinde ortaklık bulunuyorsa, kişi diğer paydaşlara bu davayı açabilme hakkına sahiptir.

Ortaklığın Giderilmesi Davası Avukatsız Açılır Mı?

Bu davalar bir mal üzerinde paydaşlar bulunuyor ve aralarında anlaşmazlık varsa, paydaşlardan birinin başvurusu ile açılabilmektedir. Bu davlar avukatsız açılabilirken, alanında iyi bir avukat size çok yardımcı olabilmektedir. Özellikle konu ile alakalı bir bilgisi bulunmayan kişiler, avukat yardımı almalarında fayda sağlayabilmektedir. Avukat tutmaya maddi durumu olmayan kişiler, il barosuna başvurup, adli yardım kapsamında avukat talep edebilir. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir