Bilmeyenler için kısaca bir açıklama yapmak gerekirse iddet müddeti aslında bir bekleme süresidir. Hem dini hem de resmi olarak eşinden boşanan kadının bir sonraki evlenme için beklemesi gerekir. Bunun temel nedeni ise soy bağının karışmasını önlemektir. Öyle ki gebelik boşanmadan çok kısa bir süre önce gerçeklemiş olabilir ve kadının bile bu durumdan haberi olmayabilir. Boşanmanın hemen akabinde başka bir kişi ile evlenilmesi ile birlikte ‘babalık’ soyu karışabileceği için bu durumda Medeni Hukuk kadına bir bekleme süresi sınırı koyar. Bu durumda eşinden henüz boşanmış bir kadın yeni bir evlilik ve dolayısı ile cinsel bir birliktelik için en az 300 yüz gün boyunca beklemelidir. Bu durumda bakıldığında 9 aylık bir süreye tekabül edecektir. Erkekler için böyle bir sınırlama bulunmamakla birlikte, bu süre yeni boşanmış bir kadının tekrar evlenebilmesinin önünde engel teşkil edebilen bir durumdur. Öte yandan eğer kadın hamile olmadığını ispat edebilecekse bu durumda kolaylıklar sağlanabilir. Eğer yeni bir evlilik yapmak isteyen bir kadın 300 günlük bu süreyi beklemek istemezse bu durumda aile mahkemesine bir dava açarak iddet süresinin sonlandırılmasını isteyebilir. Açılan dava neticesinde söz konusu kadın mahkeme tarafından hastanelerin belli servislerine yönlendirilir. Gebeliğin olmadığına dair bir rapor alınabilir.
İddet Müddeti İçin Rapor Nereden Alınır?
İddet müddeti az önce de belirttiğimiz üzere 300 gündür. 300 gün ise yaklaşık 9 aya tekabül eden bir süredir yani, bebeğin doğumunu baz alacak bir süreden bahsedilir. Dolayısı ile bu süre beklenmek durumundadır. Fakat bu süre eski zamanlarda ki gibi beklenmek durumda değildir. Eğer yeni bir evlilik yapmak isteyen kadın kendisinden emin ise aile mahkemelerine iddet süresinin kaldırılması için dava açar. Dava neticesinde ise kadın hastaneye yönlendirilerek bir gebelik testi alabilir. Gebelik testinin olumsuz sonucuna bakılarak mahkeme davayı kabul eder ve iddet süresi bu sayede kaldırılır. Medeni hukukta bu sorun bu şekilde aşılabilir. Dolayısı ile hastaneler bu raporu verebilseler de bu davanın açılması önemlidir. Aksi takdirde bilindiği kadarı ile dava açmadan rapor alınamaz. Doğru yönlendirmelerle birlikte rapor alınması mümkündür.
İddet Müddetinin Kaldırılması İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
İddet müddeti olarak bilinen ve yeni bir evlilik için 300 günlük bekleme süresi tanıyan iddet müddetinin aile mahkemesine açılacak davalarla birlikte kaldırılabileceğinden söz etmiştik. Bunun için ise gerekli evrakların neler olduğunu merak ediyorsanız öncelikle bir dava açmanız gerektiğinden söz edelim. Akabinde ise ihtiyacınız olan evraklar arasında iddet müddetinin kaldırılmasına ilişkin bir dava dilekçesi, hamile olunmadığına dair bir doktor raporu ve boşanmaya ilişkin bir dava dilekçesine ihtiyacınız oluyor.