Merkez Bankası Neden Çok Önemlidir?

Merkez Bankası Neden Çok Önemlidir?
14.10.2021 22:30
Bilindiği üzere merkez bankası para otoritesi ve rezerv bankası olarak da tabir edilir. Merkez bankası nasıl bir yer, ne zaman kuruldu? Merkez bankası başkanı kimdir? Merkez bankası ile ilgili en çok merak edilenleri sizler için derledik.

Bir ülkenin para politikasını yönetmekten sorumlu olan merkez bankası, para arz ve istikrarının sürdürülmesinden sorumlu bir kurum olarak karşımıza çıkar. Faiz haddinin kontrolünü de elinde tutması gibi bir görevi bulunan merkez bankasının aynı zamanda bankacılık sektörü ile de yakından ilişkili olduğunu belirtmek mümkündür. Dolandırıcılıklar ve tedbirsizliklerinde önüne geçmesi nedeni ile oldukça uygun ve işlevsel bir kurum olduğundan söz etmek mümkün olacaktır. Para politikasının uygulanmasında oldukça etkili bir kurum olduğundan ülkedeki parasal ve finansal faaliyetlerin sürdürülmesi konusunda kritik bir rol oynar.

Ayrıca hem hükümetin hem de bankaların son kredi merci olması nedeni ile de önem arz eder. Genellikle dış borçlanmalarda da karar verme yetisini elinde bulundurması nedenim ile hükümetin de yönlendiricisidir. Buna ek olarak bir ülkede altın ve döviz rezervlerini de yönetiyor olması alım gücü konusunda etkilidir. Merkez bankası özellikle ülkemizde yaşanan enflasyon oranları ile resmi faiz oranını da piyasaya en uygun şekilde entegre eden kurumdur. Bu nedenle oldukça etkili bir kurum olduğundan bahsedebiliriz Öte yandan baktığımızda ise merkez bankası para politikalarının uygulanmasında ve bankacılık faaliyetlerinin de düzenlemesinde faaliyet gösterir. Nereden bakılırsa bakılsın ekonomik ve finansal faaliyetlerde söz söyleme hakkını elinde bulundurur.

Merkez Bankası Nasıl Bir Yer?

Ülkedeki tüm ekonomik faaliyetlerin sürdürülmesinde etkisi bulunan merkez bankasının nasıl bir yer olduğu pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Yaklaşık 91 yıl önce yani 30 Haziran 1930 yılında Ankara merkezli olarak kurulan merkez bankası resmi adı ile Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası olarak da bilinir. Şahap Kavcıoğlu başkanlığında yönetilen merkez bankasının para birimi ise Türk Lirası olarak bilinir.46.2 milyar dolar döviz ve 38.9 milyar dolarlık altın rezervinin bulunduğu merkez bankası bu yıl ise faiz oranları yüzde 18 olarak belirlemiştir. Bu ve bunun gibi pek çok bilginin yer aldığı merkez bankası hakkında diğer verilere baktığımızda ise söz konusu merkez binanın Ankara’da olduğunu ve tüm işlemlerin buradan yönetildiğinde belirtelim. Öte yandan bakıldığında ise para politikasının uygulanması, altın ve döviz rezervlerinin yönetilmesi, genel fiyat istikrarının sağlanması ve sürdürülmesi, ekonomik büyümede katkıda bulunulması, tam bir istihdam yaratılması, enflasyon ve faiz oranlarının belirlenmesi gibi konularda etkin rol oynadığını da belirtmek mümkün olacaktır.

Merkez Bankası Ne Zaman Kuruldu?

Banknot basarak ihraç iden ve Türk Lirası’nın değerlenmesinde etkin bir rol oynadığı bilinen merkez bankasının ne zaman kurulduğu merak uyandırıyor. Türkiye Cumhuriyeti’nin en eski ve işlevsel kurumlarından biri olma özelliğine sahip merkez bankası 11 Haziran 1930 yılında hayata geçirilmiş bir kurumdur. Kurulduğu ilk günden bugüne 91 yıl geçmesine rağmen aynı amaç ve hedeflerle işlemlerini, sorumluluk ve faaliyetlerini yerine getirmiştir. Yasal olarak bağımsız bir kurum olmakla birlikte karma mülkiyete sahiptir. Devletin hem iktisadi hem de mali danışmanlığını yapmakla yükümlü bu kurumun çok çok uzun yıllar boyunca aynı dinamizmini koruyarak ilerleyeceğini belirtmek de son derece mümkün olacaktır.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir