Dolar Endeksi Nasıl Hesaplanır?

Dolar Endeksi Nasıl Hesaplanır?
11.10.2022 19:29
Günlük hayatımızda fark etmeden birçok matematik işlemi yaparız. Dolar endeksi nasıl hesaplanır, diploma notu, depozito geri alınırken nasıl hesaplanır? Emlak vergisi, farkı nasıl hesaplanır? Sizler için araştırıp hazırladık…

Dolar endeksi kavramı ilk kez 1944 yılında yapılan Bretton Woods anlaşması ile belirlenmiştir. Bretton Woods anlaşması ile 44 ülkenin para birimine dolar karşısında sabit bir değer verilmiştir. Doların değeri ise altın üzerinden 1 onsluk altın 35 dolar olacak şekilde karşılaştırma yapılmıştır. Önceleri uygulanan bu sabit kur sistemi yerini daha sonradan serbest kur sistemine dönüştürmüştür. 1973'ten beri devam eden serbest kur sistemi ile doların diğer para birimleri karşısındaki değeri dolar endeksi ile hesaplanmaya başlanmıştır. Dolar endeksini hesaplamak için kullanılan 6 ana para birimini bilmek gerekmektedir. Bu para birimleri; Euro, Yen, Pound, Frank, İsveç Kronu ve Kanada Doları olarak sıralanmaktadırlar. Dolar endeksi, doların bu 6 para birimi karşısındaki geometrik ortalaması alınarak hesaplanmaktadır.

Diploma Notu Nasıl Hesaplanır?

Aslında OBP dediğimiz bu puan, diploma notunun 5 ile çarpılmış halidir. Diploma notu 100 olan bir öğrencinin OBP 500 olarak hesaplanır. En düşük mezun olma notu da 50 olduğu için, alabileceğiniz OBP 250-500 arasında değişecektir. OBP hesaplama, lise diploma puanı hesaplama olarak da bilinmektedir. Hesaplanan OBP’ nin yerleştirme puanına eklenmesi için ise bir adım daha gerekmektedir. Yerleştirme puanına, her aday için hesaplanmış olan OBP’ nin 0.12’si daha eklenerek yerleştirme yapılmaktadır.

Depozito Geri Alınırken Nasıl Hesaplanır?

Her nereyi kiralamış olursanız olun ödeyeceğiniz depozito ücreti 3 aylık kira toplamınızı geçmemektedir. Depozito bedelinin 3 aylık kira karşılığına denk geldiği Borçlar Kanunu'nda açıkça belirtilmiş durumdadır. Mülk sahibi, evi ya da işyerini boşaltan kiracıya, sözleşmelerinde belirtildiği şekilde depozitoyu tek seferde ya da taksitler halinde geri ödeyebilecektir. Kiracının depozito bedelini tam alması için hiçbir borcunun olmaması ve evde olağan eskime dışında bir hasar olmaması gerekmektedir.

Emlak Vergisi Nasıl Hesaplanır?

Emlak vergisini kısaca, kişinin sahip olduğu taşınmazlar için yıllık olarak ödemesi gereken vergi olarak açıklanabilmektedir. Taşınmazlar; ev, arsa, bahçe, ofis gibi sabit varlıklar şeklindedir. Emlak Vergisi Kanunu göz önünde bulundurulduğunda bu varlıklara sahip olan vatandaşların her yıl düzenli olarak emlak vergisi ödemelidir. Hesaplama konusunda ise öncelikle bilmeniz gereken, her konutun veya arsanın vergisinin aynı olmayacağıdır. Emlak vergisi, emlak varlığının değeri ile doğru orantıda olarak artmakta veya azalma göstermektedir. Emlak vergisi hesaplaması emlak varlığının çeşidine göre oransal olarak hesaplanarak yapılır. Konutlar ve araziler için bu oran tüm bedelin %1’i kadar olur. İş yerleri gibi diğer binalar için %2, arsalar için ise %3 oranında vergi ödemesi yapılmalıdır. Büyükşehirlerde; konut ve araziler için %2, diğer binalar için %4, arsalar içinse %6 oranında vergi ödemesi yapılması gerekmektedir.

Enflasyon Farkı Nasıl Hesaplanır?

Belirli iki zaman diliminde enflasyon oranlarının karşılaştırılması ile hesaplanabilen enflasyon farkı, enflasyonda yaşanılan artış veya düşüş oranları belirleyecektir. Bu oranlar aslında ücretler ile enflasyon arasında bir bağlantı oluşturmak amacıyla hesaplanmaktadır. Yapılan hesaplamalar sonucunda maaş vb. ücretler ile enflasyon arasındaki karşılaştırmanın sonucuna göre, ödemelere yapılacak ek ücretler belirlenmelidir. Enflasyon farkı; maaşınız/ücretlerdeki artış oranı-enflasyon oranı şeklinde hesaplanmaktadır. Sonucun artı ya da eksi olmasına göre farkın yansıması bu şekilde yapılmaktadır.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir