İş Güvenliği Uzmanı Nedir?

İş Güvenliği Uzmanı Nedir?
17.11.2021 14:00
Hayat şartları gereği hepimiz farklı yerlerde ve koşullarda çalışmaktayız. İş yerimizde geçirdiğimiz süre günlük yaşantımızda büyük paya sahiptir. İş güvenliği uzmanı başka bir işte çalışabilir mi? İş görüşme uzmanı ne kadar maaş alır, tehlike sınına göre çalışma süreleri ne kadardır? gibi merak edilenleri sizler için derledik.

Artık evimiz olarak nitelendirmekteyiz iş yerlerimizi. Ofisler, fabrikalar, şantiyeler ya da doğa bizim çalışma ortamlarımızdır. Bu ortamların güvenilir olması bizler için oldukça önemlidir. Fakat hepsi de kendine göre bir tehlike içermektedir. Bazen hayatımızı riske bile atmaktayız. Çalıştığımız işlerde ve çalışma ortamlarımızda birileri tarafından güvenliğimizin sağlanması gerekmektedir. İş güvenliği uzmanları istediğimiz bu güvenli ortamları bize sunan meslek dallarıdır. Her türlü güvenlik önlemlerinin alınması ve düzenli olarak iş yerlerinde denetimlerin yapılması iş güvenliği uzmanları tarafından yapılmaktadır.

İş yerlerinde işçilerin güvenliğini riske atacak her durum ve davranış iş güvenliği uzmanı tarafından değerlendirilmektedir. 50 kişi ve üzerinde işçi çalıştıran fabrikalar başta olmak üzere her kurum en az bir tane iş güvenliği uzmanı bulundurmak zorundadır. İş yerinde riskleri belirleyen uzman raporlarını firma sahibine bildirip gerekli önlemlerin alınmasını sağlamalıdır. Firma yetkilisi tarafından şartlar yerine getirilmiyorsa bakanlığa bildirmek zorundadır. Çalışma ortamında personelin hayatını tehdit eden bir tehlike söz konusu ise iş güvenliği uzmanı işi durdurma yetkisine sahiptir. Makine ve teçhizatın periyodik olarak bakımının yapılması bu meslek dalının bir görevidir. İş güvenliği uzmanı olmak için gerekli eğitimleri almanız gerekmektedir. Üniversitelerin mimarlık, fen ya da mühendislik fakültelerinden mezun olan kişiler iş güvenliği uzmanlığı eğitimlerine başvurmaları gerekir. Gerekli eğitimleri olan adaylar bakanlığın düzenlediği sınavda başarı elde ederek iş güvenliği uzmanı unvanına sahip olabilirler. Tehlike sınıfına göre üçe ayırılırlar. C sınıfı; az tehlikeli, B sınıfı; orta tehlikeli ve A sınıfı; yüksek tehlikeli olarak gruplandırılır. En düşük riske sahip olan C sınıfından yukarı seviyelere gitmek için ilgili sınavlara girilmelidir.

İş Güvenliği Uzmanı Başka Bir İşte Çalışabilir Mi?

Hayat şartları gereği hepimiz kendi mesleğimizi icra edemiyoruz. Ya da mezun olmuş olduğumuz bölümlerde istediğimiz seviyeye ulaşamamamız ve mesleğimizde aradığımız mutluğu bulamamış olduğumuzdan dolayı farklı meslek gruplarına yönelim göstermekteyiz. Bu durum iş güvenliği uzmanları için de geçerlidir. İş yerlerinde aldıkları sorumluluk çok fazla olduğu için birçok uzman işini bırakmak istemektedir. Ayrıca çalıştıkları yerlerde farklı konumlara gelip mesleklerinde ilerlemek isteyen kişilerde çift görev üstlenmektedir. Böyle durumlarda kişilerin aklına da hangi meslekte çalışabilirim sorusu gelmektedir. Öncelikle iş güvenliği uzmanları yasalar gereği bir iş yerinde 195 saatten fazla çalışamazlar. Tam zamanlı bir sözleşme imzalayarak girmiş olduğunuz yerler dışında bir yerde çalışmanız hukuken yasaktır. Ancak mesleğini değiştirmek isteyen iş güvenliği uzmanları aldıkları eğitimler ve hobileri gereği istedikleri işlerde çalışabilirler.

İş Güvenliği Uzmanı Tehlike Sınıfına Göre Çalışma Süreleri Ne Kadardır?

İş güvenliği uzmanları iş yerlerinde kesinlikle bulunması gereken meslek dallarından biridir. Yapmış oldukları görev dışarıdan bakınca çok kolay gözükse de almış oldukları sorumluluk çok büyüktür. İş yerlerinde oluşacak kazaların önüne geçmek için neredeyse her saat çalışma ortamında bulunmaları gerekmektedir. Ayda en az 195 saatini çalışarak geçiren iş güvenliği uzmanları seviyeleri arttıkça çalışma ve mesai saatleri de artmaktadır. A sınıfı iş güvenliği uzmanları ayda en fazla 20 saat, B sınıfı olan uzmanlar en fazla 20 saat ve C sınıfı kimliğine sahip iş güvenliği uzmanları ise ayda en fazla 10 saat çalışmaktadırlar.


Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir