Kyk Borç Yapılandırma Nedir?

Kyk Borç Yapılandırma Nedir?
22.12.2021 11:35
KYK borçları öğrencilere üniversite öğrenimi boyunca geri ödemeli bir kredi olarak verilen ve her ay düzenli bir şekilde yatırılan burslardır. Fakat genelde pek çok öğrenci eğitim hayatı sonrasında KYK borçlarını ödemek konusunda güçlük çektiğinden dolayı KYK borç yapılandırmalarına başvurur. Kyk borç yapılandırma avantajları nelerdir, KYK borç yapılandırma bozulursa ne olur, yapılandırma başvurusu nasıl yapılır, yapılandırma internetten nasıl yapılır konularını sizler için araştırdık.

KYK bursları öğrencilere üniversite hayatı boyunca gerekli harcamalarını belli bir miktar giderilmesi adına geri ödemeli olarak verdiği bir ödenek olarak nitelendirilebilir. Üniversite hayatı boyunca düzenli olarak belli miktarda verilen bu burslar daha sonrasında üniversite hayatı bittiği zaman geri ödeme sürecini girmektedir. Özellikle bu ödeme dönemlerinde zorluk yaşayan pek çok öğrenci için Haziran aylarında resmi gazetede yayınlanan KYK borç yapılandırma hakkı tanınmıştır. Daha birçok borç yapılandırma işlemini içeren bu kararla birlikte 30 Nisan 2021’den itibaren ki borçlar bu kapsama alınacak. Bu yapılandırma işlemleri borçların ödenme sürecinde insanlara çok daha büyük bir kolaylık sağlayarak yapılandırma için başvurduğunuz gerekli yerlerden bu yapılandırma işlemlerine başlayarak borçların daha kolay bir şekilde ödenebilmesini sağlayacak. Bu yapılandırma sürecinden faydalanan kişiler de ödemelerini taksitli bir şekilde 6, 9, 12 ve 18 aylık taksitlerle kararlaştırılan bir ödeme planı şeklinde ödeme sürecini başlayacaktır.

Kyk Borç Yapılandırma Avantajları Nelerdir?

KYK borçları yapılandırma işlemlerinin en büyük avantajı aslında KYK borcu bulunan kişiye tanınan taksitlendirme fırsatıdır. Belirlenen taksitler doğrultusunda borçlar belli miktarlarda bölünerek belirlenen süre içerisinde ödeme kolaylığı tanınmaktadır. Bu noktada öğrenim süresinin tamamını  ya da bir döneminde öğrenim kredisi kullanan öğrencilerin borçları toplam kredi tutarı yurtiçi fiyat endeksindeki artışlar dikkate alınarak öğrenci için belli bir taksitlendirme belirleniyor. Bu şekilde öğrenci mezun olduktan 2 yıl sonraki tarihte ilk ayı için ödemeler başlıyor. Ayrıca üniversite hayatından sonra işsizlik süreci bulunan, lisans veya doktora eğitimine devam eden ya da askerlik durumu bulunan başvurularda dikkate alınıyor. Eğer bu yapılandırma süreci boyunca ilk taksitte borçlar peşin olarak ödenirse ana paraya eklenen enflasyon miktarı da %10 civarlarında kalıyor. Bu şekilde taksitlendirme sürecinde borçların bitimi ne kadar çabuk olursa enflasyon miktarda bu kadar düşüşe geçiyor.

Kyk Borç Yapılandırma Bozulursa Ne Olur?

KYK borç yapılandırmaları belirlenen taksit sürecinde gerekli tutarın ödenmemesi durumunda en geç son taksiti izleyen ay sonuna kadar ödenmesi istenir ve geç ödenen süre içinde gecikme zammı oranında belli bir zam tahsis edilir. Ayrıca yapılandırma sürecinde kalan birden fazla taksitin süresinde ödenmemesi ya da eksik ödenmesi halinde kanun hükümlerinden yararlanma hakkı da kaybedilmektedir. Bu sebepten dolayı taksitlerin eksik ödenmesi ya da geç ödenmesi durumunda belli zamlar ve bu haklardan men edilme cezaları bulunmaktadır.

Kyk Borç Yapılandırma Başvurusu Nasıl Yapılır?

KYK borç yapılandırma işlemleri genel olarak internet üzerinden Gelirler İdaresi Başkanlığı’nın  ivgb.gib.gov.tr adresinden kolay bir şekilde yapılabildiği için e-devlet bilgilerinizle internet sitesi üzerinden borç yapılandırma başvurularını halledebilirsiniz. Fakat öncelikle bazı şartlar doğrultusunda yapılandırma kanunu kapsamında bu borçların 2021 yılı Nisan ayı ve öncesi dönemlere ait olduğunu kesinleştirmek gerekiyor. İnternet sitesi üzerinden yapılabilen bu başvurular şahsın isteği doğrultusunda bağlı bulunduğu Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü ya da Sosyal Güvenlik Merkezleri’nden de yapılabilecek.

Kyk Borç Yapılandırma İnternet Nasıl Yapılır?

KYK borç yapılandırmaları internet üzerinden kolay bir şekilde başvurularak yapılabilen ve bu şekilde yapılan taksitlendirmeler ile çok daha kolay bir ödeme sürecini içeren bir işlemdir. Bunun için yapmanız gereken Gelir İdaresi Başkanlığı’nın resmi internet sitesine girerek ivd.gib.gov.tr veya e-devlet üzerinden vergi borcu yapılandırma başvurularını gerçekleştirebilirsiniz. Bu noktada öncelikle Gelirler İdaresi Başkanlığı’nın interaktif vergi dairesine giriş yaparak işlemlerinize başlamalısınız. Daha sonra e-devlet bilgilerinizle birlikte giriş yapacağınız bu siteden gerekli talimatlarla ilerleyerek kısa bir süre içerisinde bu taksitlendirme işlemlerine başvuruda bulunabilirsiniz.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir