Kat Mülkiyeti Nasıl Alınır?

Kat Mülkiyeti Nasıl Alınır?
24.12.2022 18:48
Birçok kişiyi yakından ilgilendiren kat mülkiyeti kanununa biraz daha yakından bakacağız. Kat mülkiyeti nasıl alınır, alınmazsa ne olur, payı nedir, almak zorunlu mu? Kat mülkiyeti arsa tapulu daireye nasıl alınır, kat irtifakı arasındaki fark nedir, kanunu ne zaman çıktı? İşte tüm detaylar.

Tamamlanmış olan bir binanın içerisindeki iş yeri, depo, mağaza ve daire gibi bölümlerin binanın hak sahiplerinin yani maliklerinin onayı ile ayrılması kanuna kat mülkiyeti kanunu denilmektedir. Bununla birlikte kat mülkiyeti alınması için hali hazırda binanın tamamlanmış olması şartı bulunmaktadır. Ayrıca yapı kullanım izni bulunmalıdır. Bu görev binayı yapan inşaat şirketine tanımlanmış bir görevdir. İskan belgesi ile birlikte Tapu ve Kadastro Müdürlüğüne başvuru yaparak kat mülkiyeti alabilirsiniz.

Kat Mülkiyeti Alınmazsa Ne Olur?

Bir gayrimenkulün bağımsız bölümleri için alınan kullanım belgesine kat mülkiyeti denilmektedir. 2009 yılı itibariyle zamanında almayan kişilere para cezası yaptırımı uygulanmaktadır. Çünkü kat mülkiyeti bir binanın inşaatının bittiğini ve inşaatın tamamlandığını göstermektedir. Tamamlanmış binaya kat mülkiyeti alınmazsa bu hala inşaatın devam ettiği ve iskanı alınmadığı anlamını taşıyacağı için ileride başınıza dert açabilir.

Kat Mülkiyeti Payı Nedir?

Kat mülkiyetinin payının belirlenebilmesi için öncelikle ana gayrimenkulün metrekaresinin hesaplanması gerekmektedir. Gayrimenkulün ve üzerine yapılan arsanın değeri hesaplanarak kat maliklerine eşit şekilde paylaştırılır. Bunun için Tapu Sicil Müdürlüklerine başvuru yapılabilir.

Kat Mülkiyeti Alınması Zorunlu Mu?

Bir binayı ya da bölümlerini kullanabilmek için resmi olarak kayıtlara geçmesi gerekmektedir. Kat mülkiyeti alınması zorunlu bir belge olmasa da gerekli bir belgedir. Tamamlanmış olan bir binada resmi olarak oturabilmeniz ya da iş yeri açmanız için kat mülkiyetinin olması şarttır.

Arsa Tapulu Daireye Kat Mülkiyeti Nasıl Alınır?

Son yıllarda en çok rastladığımız ve ilgi alanımız olmasa bile kulak aşinalığımız olan kat karşılığında inşaatı yapan müteahhitlerin tapu sahibinin arsasına bina yapması bir satış yöntemi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bununla birlikte konunun muhatapları için arsa tapulu daireye nasıl kat mülkiyeti alınacağı merak konusu olmuştur.

İnşaat başlamadan önce alınan kat irtifakında kat mülkiyeti kütüğünde tapunun cinsi bölümünde “arsa “ yazmaktadır. Arsa yazan bölüm “bina“ olarak değiştirildiğinde arsa tapulu daire kat mülkiyeti olarak değiştirilmektedir.

Kat İrtifakı İle Kat Mülkiyeti Arasındaki Fark Nedir?

Kat irtifakı ve kat mülkiyeti sürekli olarak birbirine karıştırılan ancak tamamen farklı iki durumdur. Kat irtifakı için inşaat başladığında başvuru yapmış olmanız gerekmektedir. Yani henüz inşaatın bitmemiş olması hükmü bulunmaktadır. Ancak kat mülkiyeti, tamamlanmış bina için alınmaktadır. Yani varsa kat maliklerinin onayı ile birlikte bitmiş olan inşaat için başvuru yapılarak alınan ve binanın resmiyete kavuşması için alınan belgedir.

Kat Mülkiyeti Kanunu Ne Zaman Çıktı?

Belirli bir alan üzerine yapılmış ve birden fazla bağımsız bölümü olan ve mağaza, iş yeri, daire olarak kullanılacak alanların resmi olarak kullanılabilmesi için çıkarılmış bir kanundur. Kanun 23.06.1965 yılında kabul edilmiştir. Kanunun yürürlüğe girme tarihi ise 2.01.1966 yılında gerçekleşmiştir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir