Damga Vergisi Nedir?

Damga Vergisi Nedir?
17.12.2021 13:34
2022 Asgari ücretin açıklanması ile birlikte Damga vergisi de merak konusu oldu. Asgari ücretlerin açıklanmasının ardından binlerce vatandaş damga vergisi ile alakalı gelişmeleri sorgulamaya başladı. Damga vergisi ile ilgili sevindirici haber ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan geldi. Damga vergisi cezası nasıl hesaplanır, ne zaman kaldırılacak? Damga vergisi borcu sorgulama nasıl yapılır? Gibi merak edilenleri sizler için derledik.

Damga vergisi;  taraflar arasında gerçekleşen her türlü resmi sözleşmeler için alınması zorunlu olan vergi türü olarak bilinmektedir. Kişiler ve kişiler, kurumlar ve kişiler, kurumlar ve kurumlar arasında imzalanan ve hukuki anlamda geçerliliği bulunan bütün sözleşmeler damga vergisine tabi kabul edilir. Damga Vergisi Kanununa göre; imzalanan ve ibraz edilen tüm sözleşmelerden damga vergisi alınması mecburidir. Damga vergisi oranları her yılın başında belirlenerek, Damga Vergisi Kanunu Genel Tebliği’nde resmi olarak açıklanır. Damga vergisi oranları işlem türüne göre farklılık gösterir. Damga vergisi hesaplanırken sayfa sayısı ve nüsha sayfaları dikkate alınır. Nüshaların her biri için ayrı ayrı damga vergisi talep edilir. 2021 yılında dâhil asgari ücretten de damga vergisi kesintisi alınıyordu. Brüt ücretten kesilen damga vergisi, net ücrete bu şekilde yansıyordu. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz gün 2022 asgari ücret açıklaması yaparken; 2022 asgari ücretlerinden damga vergisi alınmayacağını belirtti.

Damga Vergisi Cezası Nasıl Hesaplanır?

Makbuz karşılığında ödeme yapacak olanlar, yaptıkları işlemlere ait verginin ödemesinden sorumludurlar. Damga vergisi cezası, cezanın miktarına ve gecikme faizine göre farklılık göstermektedir. Ayrıca, damga vergisi cezasının hangi işlem için kesildiği de belirleyici unsur olarak kabul edilmektedir. Ödenmeyen veya geciken damga vergisi ödemeleri, ilgili kişiden tahsil edilmek zorundadır. Damga vergisi cezasını hesaplamak için kullanabileceğiniz internet üzerinde bir takım siteler bulunuyor. Hesaplama işlemini kolaylıkla yapabileceğiniz online sitelere vergi ücretini ve gecikme süresini yazarak güncel bir şekilde damga vergisi ceza hesaplaması yapabilirsiniz. 2021 yılı itibariyle NOTER tarafından onaylanan ve ödenmeyen her türlü damga vergisi ücreti için; maktu vergilerde %50, nispi vergilerde ise %10 oranında ceza uygulandığı biliniyor.

Damga Vergisi Ne Zaman Kaldırılacak?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz gün yaptığı asgari ücret açıklamasında; asgari ücrete tabi olan damga vergisinin kaldırılacağını duyurdu. Haberin ardından vatandaşlar damga vergisi ücretinin ne zaman kaldırılacağını sorgulamaya başladılar. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapılan açıklamaya göre; yılbaşından itibaren asgari ücretlere uygulanan gelir ve damga vergisi kaldırılacak. Böylece işverenler toplam 450 TL’ye mal olan bir ücretten muaf olacaklar.

Damga Vergisi Borcu Sorgulama Nasıl Yapılır?

Damga vergisi borcunuz olduğunu biliyor ancak borcun miktarını bilmiyorsanız, internet üzerinden damga vergisi borcunuzu sorgulayabilirsiniz. Borç tutarınızı, Gelir İdaresi Başkanlığı İnternet Vergi Dairesi veya E-Devlet üzerinden sorgulama yaparak öğrenebilirsiniz. İnternet Vergi Dairesinden sorgulama yapacaksanız; öncelikle kişisel bilgileriniz ile siteye giriş yapmanız gerekiyor. Ardından, ‘’Borç Sorgulama ve Ödeme’’ kısmına geçmeniz gerekiyor. Bu kısımda damga vergisi borç tutarınızı görebilir ve internet ortamından borcunuzu kolaylıkla ödeyebilirsiniz. Eğer E-Devlet üzerinden borç sorgulama yapacaksanız; kişisel bilgileriniz ile siteye giriş yaptıktan sonra, arama kısmına ‘’Vergi Borcu Sorgulama’’ yazmanız ve gelen linke tıklamanız gerekiyor. Link sizi otomatik olarak ilgili ekrana yönlendirecek ve borç bilgilerinize ulaşmanızı sağlayacaktır. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir