Birkaç kas grubunun bir arada olduğu ve göğüs altı, belimiz arasında kalan bölge core grubu olarak geçmektedir. Bu bölgedeki kasların güçlendirilmesi için farklı egzersizler uygulanmaktadır. Tüm egzersizlerde core bölgesi çalıştığı gibi özel olarak sadece bu bölgeyi çalıştıran egzersizlerde bulunmaktadır. Temel olarak burayı çalıştırırken crunch hareketleri tercih edilmelidir. Farklı varyasyonları yapılarak core bölgesi kuvvetlendirilebilir. Crunch egzersizleri aktif tekrarlar üzerine kurulmaktadır. Bunun yanında static egzersizlerde tercih edilebilir. Bu egzersizlerde arasında da plank varyasyonları bulunmaktadır.
Core bölgesi vücutta göğüs kafesinin altı ile kalça kemiği arasında kalan bölgeyi kapsamaktadır. Bu bölgede bulunan kaslar aktif olarak en sık çalışan kas gruplarından birisidir. Her egzersiz ve hareketin temelinde core bölgesi devreye girmektedir. Bu yüzden core egzersizleri yaparak bu kas grubunu kuvvetlendirmek önemlidir. Bu bölge tek bir kas grubundan oluşmadığı için egzersiz çeşitliliği de fazla olmaktadır. Core egzersizleri yaparak omurga korumasını sağlayarak postürünüzü de düzeltebilirsiniz. Ayrıca omurga eğriliği temelinde olan kifoz, skolyoz gibi hastalıkların tedavisinde core egzersizleri yapılmaktadır.
Core Egzersizleri Fizyoterapi Nedir?
Genellikle omurga temelleri rahatsızlıklarda bu bölgeyi saran kaslar kuvvetlendirilerek tedavi uygulamaları görülmektedir. Omurgamızın büyük bir kısmı da core kasları tarafından desteklenmektedir. Bu yüzden core egzersizleri ile fizyoterapi uygulamaları oldukça faydalı olmaktadır. Kişinin seviyesine göre belirlenen bu egzersizler, başlangıç aşamasında kişiler için vücut ağırlığı kullanılarak yapılmaktadır. Kasların kuvveti arttıkça ekstra ağırlıklar ile de tedavi devam etmektedir.
Core Egzersizleri Önemi Nedir?
Çekirdek anlamına gelen ‘’Core’’ ismi vücudumuzda karın ve bel bölgesinin saran kaslara verilmiştir. Bu bölgedeki kaslar her sporcu için önem taşımaktadır. Her hareketin uygulanmasında core kaslarından güç alınmaktadır. Ayrıca bu kaslar duruş, ve denge gibi durumlar içinde devreye girmektedir. Bunun yanında sporculardan ziyade normal bireylerde de bu kasları geliştirmek önemlidir. Özellikle omurga temelli rahatsızlıkların tedavisinde bu kaslar üzerine çalışmalar yapılmaktadır. Bel ağrısı, kifoz, skolyoz gibi hastalıklar core bölgesi kasların kuvvetlendirilmesi ile tedavi edilmektedir.
Core Egzersizleri Nasıl Yapılmalı?
Core kasları hiç spor yapılmadığında bile sürekli aktif olduğu için çoğu kas grubumuzdan daha güçlü olmaktadır. Bu bölgemizdeki kaslar birden fazla kas grubunu içerisinde barındırdığı için farklı egzersizlerle geliştirmek mümkündür. Kişinin seviyesine göre egzersiz seçimi yapılmalıdır. Başlangıç seviyesindeki kişiler vücut ağırlığı kullanarak egzersizler yapmalıdır. Dinamik hareketlerde zorlanmalar oluyorsa statik çalışmalar yaparak kasların kuvvetlendirilmesi sağlanmalıdır. Daha üst düzey kişiler ise bu kasları güçlendirmek için ağırlık kullanmalıdır. Ağırlık kullanılmazsa kasların sadece dayanıklılığı artacaktır. Güç artışı isteniyorsa mutlaka düzenli olarak ağırlıklar arttırılmalıdır.
Core Egzersizleri Ne İşe Yarar?
Core egzersizleri yapmak core bölgemizdeki kasları kuvvetlendirmemizi sağlamaktadır. Bu kaslar kuvvetlendirmek farklı bölgelerimiz için yapılan egzersizlerde de performansımızı arttırmamıza yardımcı olacaktır. Mesela bench press hareketi bir göğüs egzersizidir. Temelinde göğüs ve omuz kasları çalışıyor gibi gözükse de core kasları da aktif olmaktadır. Bunun yanında bu core kasları kuvvetlendiğinde duruşumuz düzelecektir. Kamburluk gibi duruş bozuklarını düzeltecektir. Ayrıca omurga eğriliklerinin de etkisini azaltmaktadır. Yani kısacası core egzersizleri yapmak hareket kabiliyetinizi arttıracaktır.
Core Egzersizleri Ne Sıklıkla Yapılır?
Core kasları diğer kas gruplarına göre biraz daha dayanıklı olup daha hızlı iyileşmektedir. Bu yüzden core egzersizleri yapılırken biraz daha sık yapılmasında bir sakınca yoktur. Antrenman şiddetine göre dinlenme süresi arttırılabileceği gibi egzersizlerin yapan kişinin performansına göre de sıklık arttırılabilir. Başlangıç düzeyinde ortalama olarak 2 günde 1 core egzersizleri yapılabilir. Bunun yanında ileri düzey veya kendini hazır hisseden sporcuların haftada 5-6 gün yapmasında bir sakınca bulunmamaktadır.