Binicilik Sporu Nedir?

Binicilik Sporu Nedir?
29.08.2021 03:30
Binicilik sporu bireyin, at ile birbirlerini tanıyarak, etkileyerek tamamlayarak oluşturdukları uyumu, estetik bir biçimde gösterdikleri bir sanat olarak tanımlanabilir. Bizler de binicilik yerleri, binicilik teknikleri, binicilik nasıl yapılır?, binicilik bölümü, binicilik pahalı bir spor mu?, iyi bir binicilik antrenöründe olması gereken özellikler, binicilik için gerekli malzemeler, binicilik lisansı için gerekli evraklar, binicilik ne kadar sürede öğrenilir?, binicilik kursu ne kadar?, binicilik tehlikeli mi?, binicilik kilo verdirir mi? sorularının cevaplarını sizler için araştırdık.

Binicilik sporu bireyin, at ile birbirlerini tanıyarak, etkileyerek tamamlayarak oluşturdukları uyumu, estetik bir biçimde gösterdikleri bir sanat olarak tanımlanabilir. Bir başka deyişle binicilik, en kısa tabiriyle ata binme becerisi olarak da tanımlanabilir. Binicilik sporu; atı iyi bir şekilde kullanabilme sanatı olup sözü edilen iyi şekil, atı doğru yerinde, sakin, zamanında, güven içinde ve olabildiğince işe uygun güç sarf ettirerek kullanma yeteneğidir. Binicilik sporunun tarihi çok eski zamanlara kadar dayanır. Binicilik sporunun ilk izlerine, tarihte ilk Türk devleti olarak bilinen Chou “Çu” ailesinin hâkimiyeti döneminde rastlanmaktadır. Binicilik tarihinde iz bırakanlar, savaşlarda önemli rol üstlenmiş olan atlı askerlerdir. Çinliler ata binmeyi Hun halkından öğrenmişlerdir. Binicilikte asıl gelişme, 5. yüzyılda eyerin bulunmasıyla gerçekleşmiştir. Daha önceleri ise çıplak atın sırtına binilir ya da bir kilim ve battaniye atılarak oturulurdu. Günümüzde askeri amaçlı binicilik önemini kaybederken, spor amaçlı binicilik önem kazanmıştır. Binicilik sporunda iki tür mevcuttur: Bunlar İngiliz biniciliği ve Batı biniciliğidir. İngiliz biniciliği spor amaçlı yapılan binicilik çeşididir. Batı biniciliği ise Amerika kıtasında kovboy adı verilen sığır çobanlarına ait binicilik çeşididir. Kovboylar, uzun ve oldukça ağır eyerler kullanır ve bacakları düz duracak şekilde ata binerler. İngiliz biniciliği ise, binicinin güvenliğini ve atın rahatlığını ön planda tutar.

Binicilik Yerleri Nerelerdir?

Binicilik sporu, sadece at üzerinde koşturmaktan ibaret bir spor değildir. Diğer spor dallarıyla karşılaştırdığınızda aynı dili konuşup anlaşamadığımız bir canlıyla yapılıyor olması, binicilik sporunu diğer sporlardan farklı kılan en önemli özelliklerinden birisidir. İster amatör olarak, isterseniz ise profesyonel olarak at binin, kendinize ait bir çiftliğe veya ata sahip değilseniz binicilik kulübünde bu sporu yapmak zorundasınız. Biz de Türkiye'de bulunan en iyi 10 binicilik yerlerini araştırdık ve sizin için derledik.

En İyi 10 Binicilik Yerleri

1. S Binicilik Merkezi Kulübü- İstanbul

2. Kemer Country Kulübü- İstanbul

3. İstanbul Atlıspor Kulübü- İstanbul

4. Başkent Binicilik Kulübü- Ankara

5. Bursa Atlıspor Kulübü- Bursa

6. Sipahi Ocağı Kulübü- İstanbul

7. Konvoy Country Club- İzmir

8. Ballıca Atlıspor Kulübü- İstanbul

9. Gürman Binicilik Kulübü- İstanbul

10. Saklıköy Binicilik Kulübü- İstanbul

Binicilik Teknikleri Nelerdir?

Biniciliğe yeni başlayan bir kimse ilk olarak “manej” yani diğer bir değişle kapalı biniş yerlerinde çalışır ve kendini hazır hissetmeye başladıktan sonra araziye çıkar. Binici, öncelikle eyerin üzerinde sağlam durmasını bilmelidir. Baş dik, göğüs hafif önde, bel hafif çukur, dizler eyere yapışık, bacaklar yere dik, topuklar atın karnına değecek biçimde, ayak burunları ise hafifçe dışa dönük olmalıdır. Ayaklar en geniş yeriyle üzengilere basıyor konumunda olmalıdır. At; süratli, herhangi bir engelden atlamaya hazırlanıyor konumundaysa, oturuşu ata yardım edecek şekilde düzeltmek gerekmektedir. Binicilik sporunda ilk kural şudur; Binicinin ağırlık noktası, atın ağırlık noktasından geçen hayali dik çizginin üzerinde olmalıdır. Koşar pozisyonda bulunan bir atın vücudu nasıl öne doğru uzanmışsa, binicinin vücudu ise ata paralel olacak şekilde uzanmalıdır. Hızlı giderken, engellerden geçerken binici de atın durumuna göre kendi pozisyonunu değiştirmelidir. İyi bir binici, atına bazı yardımlarda bulunur. Bunlar ise ağırlık, dizgin ve baldırla yapılacak olan yardımlardır. Ata sağa doğru yön vermek isteyen bir binici yumuşak bir bilek hareketiyle sağ dizgini çeker, sol baldırıyla kolanın az gerisinden hafifçe bastırır, ağırlığını da sağa doğru kaydırır. Atın gerektiği zaman ileriye doğru sürülmesine “sürüş” adı verilir; bu ise baldırların eşit bir kuvvet yardımıyla kolanın üzerine bastırılması ile gerçekleşir. Baldır hareketine tepkisiz kalan sert atlar için mahmuz kullanılmalıdır. Çizmenin topuk tarafına takılan sivri uçlu bir demir çıkıntısı olan mahmuz, özellikle gerektiği zaman ve ustalıkla kullanılmalıdır. Yersiz kullanılan mahmuz hayvanı sinirli ruh haline sokar. Attan yapması beklenen tüm hareketlerin makul olması gerekmektedir. İyi bir binici atından en yüksek verimi alabilmesi için atına yalnız yardımlarda bulunmamalı, gerektiğinde cezalar da vermelidir. Atın hatasını anlayıp düzeltmesi için bu cezaların çok beklemeden verilmesi gerekir. At binicisine itaat edebilmeli, onun üstünlüğünü hissetmeli, ona güvenmeli ve onu sevmelidir.

Binicilik Nasıl Yapılır?

Biniciler bu sporu yapabilmek için özel kıyafetler giyerler. Ata bindiklerinde rahat ve güvenli olabilmek için biniciler kafalarına tok adı verilen kask takarlar. Başlangıç için bunun yanında özel çizme, külot ve pantolon da giyilmelidir. Binici profesyonelleştikten sonra kişi kendini daha rahat hissettiği giysileri tercih etme hakkına sahiptir. Binicilik sporuna başlama yaşı olarak en ideal yaş 10 – 11 kabul edilir. Binicinin fiziki sağlığı elverdiği yaşa kadar da devam etmesinde bir sakınca yoktur. Hobi olarak bu sporla uğraşmak için illaki bir ata sahip olunması gerekmez. Üyesi olunabilecek kulüplerde veya çiftliklerde binicilik sporu yapılabilmektedir. At çok heybetli, güçlü ve hızlı bir hayvan olduğu için bir eğitmenle bu spora başlanması daha doğrudur. İyi bir binici olmak yaklaşık 6 ay ile 5 sene arası bir zamanınızı alabilir ve bu gayet doğal bir süredir. Ata binme aşamasında biniciler atın sol kısmında durur ve dizginleri sol elinde olabilecek biçimde belli bir uzunlukta tutar. Sol ayak ve sağ el kullanılarak üzengiye yerleştirilir sonrasında ayakla üzengi bastırılarak kolanın altına doğru itilir. Ata doğru dönülüp eyerin ortası kavranarak hafifçe zıplayıp sağ bacak atın üstünden geçirilir. Sağ ayak da üzengiye geçirilir ve sonrasında dizginler toplanır. Binici eyerin üstünde başı dik ve ileriye doğru bakarak rahat bir biçimde oturur pozisyonda olmalıdır. Hafifçe eyerin önüne doğru oturulur sonrasında ise denge sağlanmaktadır.

Binicilik Pahalı Bir Spor Mu?

Binicilik sporuna başlamaya karar verdiğinizde kafanızı korumak için en önemli aksesuar tog, biniş esnasında bacaklarımızın yaralanmasını önlemek için binici pantolonu, en son alınması gereken malzeme ise çizmedir. Bu malzemeler bir sefer alınması gereken aksesuarlar kategorisine girerler. Binicilik sporuna başlamak için çokça para harcamaya gerek olan bir durum söz konusu değildir. Sporun devam ettirilme sürecine gelindiğinde ise; Bir binici şahsi bir ata olmadan da bu sporu kolaylıkla devam ettirebilir. Bunun için binicinin at bindiği çiftlikte at kiralaması yeterlidir. Binicilik sporu orta halli bir kişinin deneyimleyebileceği ve spor hayatına binicilik sporuyla devam edebileceği bir daldır.

İyi Bir Binicilik Antrenöründe Olması Gereken Özellikler Nelerdir?

At ile birlikte yapılan sporlara, binicilik sporları denir. Binicilik sporunu hakkını vererek yapabilmek için at ile iyi anlaşmak en önemli kuraldır. Her at spora elverişli olmadığından, atı elverişli hale getirmek de sabır gerektiren zor bir iştir. Bu zorlu süreci yönetmek ise binicilik antrenörünün işinin bir parçasıdır. Binicilik antrenörü, ata doğrudan hakimiyet sağlayabilmelidir. Aynı zamanda bir doğa sporu olan binicilik sporunun belirli kuralları vardır ve belirlenen kurallar çerçevesinde yapılmaktadır. Binicilik spor antrenörünün oturuşu bile değişmekte ve bir düzene girmektedir. Binicilik spor antrenörünün kendine güveni geliştirmeli ve insanlara güvenmeyi de öğrenmelidir. Ata ve diğer hayvanlara saygı duymayı öğrenen bir antrenör, atların bakımı ile ilgileneceğinden sorumluluk duygusu da gelişmiş olmalıdır.

Binicilik İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?

İnsanlar üzerindeki stresi atmak için binicilik sporunu tercih etmektedir. Popüler bir hale gelen binicilik sporuna olan ilginin artmasındaki asıl nedeninde kişilerin doğa ve hayvan sevgisine dayalıdır. Binicilik sporunu yapabilmek için hayvan sevgisinin yanında malzemelere de sahip olmak gerekir. İlk ve en önemli malzemenin adı ise Tog'dur. Diğer bir ismiyle koruyucu başlıktır. Engel atlama ve arazi yarışmalarında da zorunlu olduğu gibi, binicilik sporunda da tog kullanılmalıdır. Binicilik sporu için diğer kıyafet ise pantolondur. Pantolonun diz kısmı sıkmamalı ve vücuda tam olup rahatlık açısından pot oluşturmamalıdır. Bot Chep'ler ise çizme yerine kullanılabilir. Bacakları korur ve binicinin ata daha iyi tutunmasını sağlar. Koruyucu yelek ise arazi engel atlayışlarında binicilerin vücudunu korur. Biniciler eldiven kullanmalıdır çünkü dizginlerin ellerden kaymasını engeller ve doğru tutulmasını sağlarlar. Kamçılar ise at terbiyesi eğitiminde atın sağrısına dokundurularak etki etmesi sağlanır. Mahmuzun ise ne zaman kullanılacağına antrenör karar vermelidir. Mahmuzlar ayak tabanına paralel olacak şekilde ayarlanmalıdır.

Binicilik Lisansı İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Binicilik sporu ile ilgilenmek isteyen kişinin öncelikle Türkiye Binicilik Federasyonundan lisans alması ve her yıl vize ettirmesi gereklidir. Federasyondan lisans alabilmek için spor kulüpleri adına kayıtlı olma şartı yoktur. Federasyondan ferdi sporcu lisansı da alınabilir. Lisans çıkartabilmek için başvuru sırasında gerekli olan evraklar vardır. Bu evrakların eksiksiz bir şekilde ulaştırılması gerekir. Bu evraklar; Nüfus cüzdanı fotokopisi, 3 biyometrik adet fotoğraf, ferdi sporcu için 2 adet fotoğraf, 18 yaşından küçük sporcular için veli izin belgesi, Sağlık izin belgesi, kulüp lisansı alacaklar için 2 adet, ferdi sporcu lisansı alacaklar için 1 adet imzalı tescil fişi, lisans tescil bedeli, sporcu için ferdi sigorta bedeli, sigorta poliçesinin imzalı aslı olmalıdır.

Binicilik Ne Kadar Sürede Öğrenilir?

Tarihin her zamanında Türk toplumu savaşlarda at binmeyi iyi bilen bir toplum olarak tanınmaktadır. Türk kültüründe ise hala önemini korumaya devam etmektedir. Günümüzde genellikle hobi biçiminde yapılsa da at biniciliğinde, atı tek başınıza kontrol edebilmeniz için yaklaşık 4 haftanızı bu spora vermeniz gereklidir, devamında ise ata arazide sürekli pratik bir şekilde binebilirsiniz.

Binicilik Kursu Ne Kadar?

Binicilik kurs fiyatları yüksek fiyatlar değildir. Herkes kendi bütçesine uygun olarak kurs programlarına kayıt olabilir ve bu binicilik sporunu yapabilir. Kaç ay eğitim alınacağı ve eğitimin ne kadar süreceği gibi hususlar kurs fiyatlarını etkilemektedir. Bu nedenle; at binme fiyatları değişkenlik gösterir.

Binicilik Tehlikeli Mi?

Binicilik Sporu yapmak isteyen kişilerin ilk aşama olarak temel bir binicilik eğitiminden geçmesi gerekmektedir. Her ne kadar uysal bir at üzerinde binicilik kolay gibi görünse de atın hırçınlaşması ile birlikte oldukça tehlikeli sonuçlara neden olabilir. Temel bir eğitim alındıktan sonra ilk olarak kişinin atı ile bütünleşmesi ve benimsemesi gerekmektedir. Bu bütünleşme at ile aranızdaki sevgiye ve güvene bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Bundan dolayı at seçerken oldukça özen göstermeli ve dikkatli bir şekilde seçim yapmalısınız. Binicilik sporunu gerçekleştirme aşamasında kullanmanız gereken ekipmanlar ve malzemeler mevcuttur.

Binicilik Kilo Verdirir Mi?

Binicilik sporuyla uğraşan kişiler, binicilik sporu sayesinde güçlü bir ruh ve iyi sağlık oluşturabilir, kas geliştirebilir ve kendilerini uyumlu bir figür haline getirebilirler. Temiz havadaki düzenli binişler, bağışıklık sistemini arttırır ve efor sarf ederek kilo vermeye yardımcı olurlar. At binerek geçtiğiniz her bir dakika daha fazla kalori yakmanıza, yağlarınızı kasa çevirmenize ve formunuzu sabit tutabilmenize yarar sağlar. Bilimsel çalışmalar binicilik sporunun bitimine doğru artan oksijen tüketiminin yağ depolarının yakılmasında etkili olduğunu kanıtlamıştır.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir