Beşiktaş Jimnastik Kulübü’nün taraftarlarından oluşan grubun ismine çarşı denilmektedir. 1982 yılında kurulan Çarşı grubu maçları genellikle kapalı tribünden izlemektedir. Bu taraftar grubunun diğerlerinden farklı olmasının sebebi maçlarda yapılan tezahüratlar, açılan pankartlar ve tavırlarıdır. Bu grubun oluşumuna bakıldığında homojen yapıda olmadığı görülmektedir. Her sosyal tabakadan insan bulunmaktadır. Farklı kültürler ile farklı politik görüşleri de içerisinde barındırmaktadır. Bu yapıda bulunmasının yanında Çarşı grubunun genellikle muhalif bir söylem ve görünüme sahip olduğunu söyleyebiliriz.
Çarşı Taraftar Grubu Ne Zaman Kuruldu?
Beşiktaş Jimnastik Kulübü’nün asi taraftar grubu çarşı yaptıkları eylemlerle çoğu kişinin gönlünde taht kurmuş durumdadır. Bu grup 1980 yıllarında ortaya çıkmış olsa da 1982 yılında kurulmuştur. O zamanlar taraftar grubunun maç öncesinde semt olan Çarşı’da buluşmaktaydılar. ‘’Nerede buluşuyoruz?’’,’’Çarşı’ya gidiyoruz, geliyor musun?’’, ‘’Çarşı’da değil mi?’’ gibi cümleler zaman içerisinde ‘’Biz Çarşı’yız’’ olarak dönüşmüştür ve grubun ismi de buradan gelmektedir. Grup 2008 yılında kendini kapatma kararı almıştır.
Çarşı Taraftar Grubu Lideri Kim?
Çarşı taraftar grubuna bakıldığına belli bir düzen içerisinde olduğunu söylemek doğru olmayacaktır. Gruplar halinde hareket eden yapının net bir lideri olmasa da öne çıkan birkaç kişi bulunmaktadır. Bunların başında amigo lideri olarak bilinen Ermeni kökenli Alen Markaryan gelmektedir. Saha içinde taraftar yönetimini bu kişi yapmaktadır. Basketbol maçlarında pota arkası, futbol maçlarında ise kapalı tribünün yönetimi kendisine aittir. Kendisi şu anda aktif yazar olarak Akşam Gazetesi’nde yazarlık yapmaktadır. Ayrıca Aleni Kebap Salonu’nun sahibidir.
Çarşı Alayına Karşı Ne Demek?
Farklı görüşlerde birçok insanın taraftar grubu olarak birleşmesiyle çarşı grubu hayat bulmaktadır. Çarşı grubu maçlarda takımı desteklemenin yanında zaman içerisinde kendine farklı bir duruş edinmiştir. Bu duruşun temelinde ise haksızlığa karşı bir baş kaldırış olduğu söylenebilir. Zaten bu taraftar grubunun bu kadar büyümesinin sebebi doğruyu savunup haksızlığa karşı tepki göstermeleridir. Attıkları sloganlardan olan ‘’Çarşı alayına karşı’’ sözleri de bu grubun ana felsefesinden ortaya çıkmaktadır. Bu sözlerin anlamı güçsüzü, haklı olanı, doğruyu savunmak ve kimseye boyun eğmemek anlamına gelmektedir.
Çarşı Taraftarı Desibel Rekoru Nedir?
24 Ekim 2007 tarihinde UEFA Şampiyonlar Ligi Beşiktaş maçında Çarşı taraftar grubu 132 desibel ses çıkararak dünya rekorunu kırmışlardır. UEFA’nın internet sitesi ve Eurosport’un sitesinde bu rekor kendine yer edinmiştir. Ama Guinness rekorlara girememiştir. Çünkü resmi heyet bu maçta bulunmadığı için rekoru kayıt altına alamamışlardır. Son olarak ise 11 Nisan 2016 tarihinde Vodafone Arena açılış maçında 135 desibel sese ulaşarak yeni bir rekora ulaşmışlardır.
Çarşı Anarşist mi?
Çarşı grubu denildiğine akla tribünlerde görmeye alışık olmadığımız muhalif söylemler gelmektedir. Politik anlamda bakıldığında sağ ve sol görüşlerin bir arada olduğu bu yapıda daha birçok ideolojik görüş bir arada barınmaktadır. Sembollerini incelediğimizde ‘’A’’ harfini anarşizmin sembolü gibi yuvarlak içinde yazmaktadırlar. Aslında anarşizm her türlü her yapıyı reddetmek anlamına gelmektedir. Çarşı grubunun da eylemlerini incelediğimizde genellikle bir itiraz karşı çıkma durumu söz konusudur. Ama bu tam anlamıyla anarşist yapıda olduklarını göstermemektedir. Daha çok anti-faşist bir duruş sergilediklerini söylemek daha doğru olacaktır.
Çarşı Grubuna Ne Oldu?
1982 yılında kurulan Çarşı grubu 2008 yılında varlığını sona erdirme kararı almıştır. Grubun lideri olarak görülen amigosu Alen Markaryan: Çarşı’nın Beşiktaş’ın önüne geçtiği gibi spekülasyonlara son vermek için grubun kapatılacağını söylemiştir. 2008 yılında bu olaylardan sonra 200 kişilik bir grup ise ‘’ Alem biter, ortam biter, Çarşı bitmez’’ diyerek Çarşı grubunun devam edeceğini dile getirmiştir. Günümüzde ise tekrar kurulma aşamasına girmiştir. Ama eskisi gibi olmamakla birlikte bazı kısıtlamalar getirilmiştir.
Çarşı Davası Ne Oldu?
Çarşı grubu içinden 35 üyenin Gezi olaylarında ‘’hükümeti devirmeye teşebbüs’’,’’terör örgütü kurmak’’,’’polise direnmek’’ ve ‘’suç örgütü oluşturma’’suçlarından dolayı müebbet hapis cezaları istenmişti. Bu cezaların istenilmesinin temelinde Gezi parkı olaylarına verilen destek yatmaktadır. 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından yargılanan davada sanıklar bu suçlamalardan beraat etmiştir. Bunun yanında aralarından bazıları silah taşıma, muşta taşıma ve tehlikeli maddeleri taşıma gibi suçlardan ceza almışlardır.