Bilişim Sektörü Nedir?

Bilişim Sektörü Nedir?
15.08.2021 12:30
Bilişim sektörü, internet ve bilgisayarların hayatımıza girmesi ile birlikte geniş bir kapsama alanı bulunan bir sektör olarak bilinmektedir. Bilişim sektörü nedir, alanları hangileridir, bilişim sektörü için vergi ve teşvikler nelerdir, sertifikaları nelerdir? Bilişim sektöründe iş bulmak mümkün mü?

Bilişim sektörü son yıllarda hayatımıza internet ve teknolojinin girmesi ile büyük bir çıkış yakalamış olan sektördür. Bu sektör bilimden siyasete, sanattan tarihe, teknolojiden sosyal hayata kadar pek çok şeyi etkisi altına alan ve bu sayede büyük bir istihdam yaratma olanağı tanıyan bir sektör olarak karışımıza çıkmaktadır. Hem büyük firmalar, şirketler hem küçük işletmeler hem de devlet kurumlarının bilgi analizlerinde, bilgi değerlendirmesi ve depolanmasında en çok yararlandığı alanlardandır. Eskiden tek tek dosyalar halinde kayıt altında tutulan bilgilerin tek bir bilgisayarda ve ana bellekte depolanmasına olanak sağlayan internet ve teknoloji ile iç içe girmiş bir sektör olarak karşımıza çıkmaktadır.

Bilişim sektörü, internet ve bilgisayarların hayatımıza girmesi ile birlikte geniş bir kapsama alanı bulunan bir sektör olarak bilinmektedir. Hem ek iş hem de asıl iş imkanı tanıyan bilişim sektörü, hem online ütün ve hizmet satışlarında hem de diğer faaliyetlerde sıklıkla kullanılan bir alandır. Ayrıca büyük şirketler ve firmalar tarafından da sıklıkla kullanılan ve hem denetleyici hem de düzenleyici etkileri bulunan bir alan olarak karşımıza çıkmaktadır. Bir bilginin hızlı bir şekilde akışını sağlayan bilişim sektörü, bu özelliği sayesinde de yüzlerce ve hatta binlerce istihdam sağlamaktadır. Yeni nesil televizyonlar, android telefonlar ve yeni nesil bilgisayarlarla sürdürülebilen bilişim sektörünün günümüzde süper güç olarak da adlandırıldığı bilinir.

 Çünkü eskilerin silah gücü yerini teknolojiye bırakmıştır. Global bir haberleşme sistemi de bilişim sektörü ile sağlandığından dolayı oldukça önemlidir. Özellikle ticarette en fazla önemsenen şey küresel anlamda yapılan duyurulardır. Dünyada yaşanan her bir gelişmenin anında öğrenilebilmesi de bilimin bir parçasıdır ve bilişim sektörü, sanattan siyasete, ticaretten bilim kadar pek çok alanda önem arz etmektedir. Ülkemizde bilişim sektörünü bu denli önem kazanması ise online alışverişlerin artması ve akıllı telefonların hızla hayatlarımıza girmesi ile mümkün olmuştur. Hemen hemen her alanda istihdam sağlayan ve bu alanda vasıflı elemanlar yetiştirilerek iş hayatına katkıda bulunan bilişim sektörü hakkında tüm merak edilenler ve çok daha fazlası sizler…

Bilişim Sektörü Alanları Hangileridir?

Az önce de bahsettiğimiz üzere bilişim sektörü pek çok sektörü de içine alan ve onları kapsayan bir sektördür. Bilişim sektörü denildiğinde akla birçok alt dal ve alan gelmelidir. Bunların içinde en bilinen diğer alanlar ise;

·        Bilgisayar mühendisliği

·        Yazılımmühendisliği

·        Veri tabanı programcılığı

·        Bilgisayar teknik servisleri

·        Network uzmanlığı

·        Web tasarımı

·        Web programcılığı

·        Sosyal medya uzmanlığıdır.

Bilişim Sektörü İçin Vergi Ve Teşvikler Nelerdir?

Vergi düzenlemeleri bilişim sektöründe de uygulanabilmektedir. Bu düzenlemeler pek çok girişimci, yatırımcı ve iş insanı için hem bir risk hem de bir fırsat olanağı tanımaktadır. Teknolojini yön verdiği bilişim sektörü, vergilendirmeye henüz yeni yeni tabi tutulmaktadır. Web sitesi mülkü olarak bilinen sitelerden elde edilen kazançlar ve youtuber olarak bilinen yeni akım mesleklerin vergi sistemine tabi tutulduğu, diğer bilişim sektörlerinin de yakın zamanda tutulacağı unutulmamalıdır.

Bilişim Sektörü Sertifikaları Nelerdir?

Yeni akım bir meslek dalı haline gelen ve hemen hemen her sektörü kendi bünyesinde barındıran bilişim sektörlerine ilişkin alınacak her bir sertifika bu alanla ilgilenen kişiler tarafından oldukça rağbet görmektedir. Bilişim sektörüne ilişkin alınabilecek sertifikalar arasında ise Microsoft uygulamalarının sertifikaları, altyapı sertifikaları, veri tabanı ve web tasarım sertifikaları, proje yönetim uzmanlığı sertifikaları ve Cisco sertifikaları yer almaktadır. Buna ek olarak Adobe Photoshop, Adobe Illustratör gibi sertifikalar da bulunmaktadır

Bilişim Sektöründe İş Bulmak Mümkün Mü?

Evet. Bilişim sektörü hemen hemen pek çok sektörde de sıklıkla kullanılan bir sektör olarak karşımıza çıkar. Küçük esnaflardan, online pazaryerlerine kadar, kamu kurum ve kuruluşlarından profesyonel şirketlere kadar pek çok alanda bilişim sektöründe kendini geliştirmiş kişiler iş bulabilmektedirler.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir