İddet Müddeti Ne Kadar Sürede Kalkar?

İddet Müddeti Ne Kadar Sürede Kalkar?
16.11.2021 13:04
Evlilik kadar boşanmaların da normal karşılandığı günümüz toplumunda, bir evlilik biterken hemen arkasından yeni bir evlilik başlıyor. İddet Müddeti mahkemesi ne kadar sürer, kalktı mı? Erkeklere iddet müddeti var mı? merak edilenleri sizler için araştırdık.

Bir insanın evli olduğu kişiyle bir aradayken yürütemediği bir evlilik bir başka insanla çok farklı bir şekilde ilerleyebiliyor. Erkek ve kadının boşanma davası gerçekleştikten sonra, kadının bir başka kişi ile tekrar evlenmesi için kanunen beklemesi gereken bir süre vardır. Bu süre de iddet müddeti olarak adlandırılmaktadır. Kadının bu süre zarfında bir başkasıyla evlenmesi için iddet müddetinin kalkması gerekçesi ile davası açması gerekmektedir. İddet müddeti halk için boşanma sonrası bekleme süreci olarak da adlandırılmaktadır. İddet müddetinin asıl amacı ise; kadının olası bir hamilelik durumunda doğacak çocuğun soy bağının kesin ve net bir biçimde belirlenebilmesidir. Daha açık bir tanımla bu süreç olası bir durumda doğacak çocuğun haklarını ve çocuğun kendisini korumak amacıyla düzenlenmiştir. Soy bağının karışmaması için bu şartın olması gerektiği kanunen açıkça belirtilmiştir. Buna göre iddet müddetinin kalkması ve kadının kanunen yeni bir evlilik yapabilmesi için boşanmanın üzerinden 300 gün geçmesi şarttır.

İddet Müddeti Mahkemesi Ne Kadar Sürer?

İddet müddeti süreci boyunca yani kanunen 300 gün boyunca yeniden evlenmek için beklemek istemeyen bir kadın, doktor raporu ile hamilelik şüphesi taşımadığını belgelendirerek mahkemeye başvuruda bulunabilir. Söz konusu davanın hukuki süreçlere göre değişkenlik göstereceği unutulmamalıdır. Ancak uzman bir avukat desteği almak, davanın takibi açısından daha hızlı bir sonuç almanızda size yardımcı olacaktır. İddet müddeti mahkemesinin genellikle 1 hafta veyahut 1 aylık bir süreç içerisinde sonuçlandığı söylenmektedir.

İddet Müddeti Kalktı Mı?

İddet müddeti çok uzun bir zamandır yürürlükte olan ve her boşanmanın ardından yaşanan kanuni bir süreç olarak değerlendirilir. İddet müddeti 300 gün olarak yasal bir şekilde yürürlükte devam ediyor. İddet müddetinin yasal olarak kalkması ve yeniden evlenmek için 300 gün kadar beklemek istemeyen kadınlar ise gereken raporlar ile aile mahkemesine başvuruda bulunarak en geç 1 ay içerisinde yeniden evlenebilme hakkını elde ederek iddet müddeti sürecinden kurtulabiliyor. Ancak mahkeme dışında iddet müddeti yasal olarak aktif bir şekilde uygulanmakta olan bir süreç. Ayrıca kadına yeniden evlenmek için boşanmanın ardından 300 gün geçme şartı yalnızca ülkemizde değil Avrupa’nın birçok ülkesinde uygulanan yasal bir düzenleme olarak kabul ediliyor.

Erkeklere İddet Müddeti Var Mı?

İddet müddeti boşanmanın ardından, boşanmış bir kadının yeniden evlenmesi için getirilmiş olan yasal ve kanuni bir kısıtlama olarak kabul edilir. Olası sürpriz bir hamilelik durumunda hem kadının hem de özellikle doğacak çocuğun mağdur olmaması, soybağında herhangi bir karışıklık olmaması açısından bu düzenleme birçok insan tarafından mantıklı ve yerinde bir uygulama olarak kabul görüyor. İddet müddeti boşanan bir erkeği değil, yalnızca boşanan kadını kapsıyor. Boşanmış bir erkek ne zaman isterse o zaman evlenebilme hakkına kanunen sahip. Yani iddet müddeti süreci erkekleri kapsamıyor. Yeni boşanmış bir kadın kanunen 300 gün beklemek ile yükümlü iken, yeni boşanmış bir erkek boşanmanın ardından isterse ertesi gün evlenebilme hakkına sahip. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir