Çek Nedir?

Çek Nedir?
26.08.2021 15:00
Çek, tahsilat ve ödeme işlemlerini düzenlemede yararlanılan özellikle ticaret yaparken kullanılan bir evraktır. Çek nasıl kullanılmalıdır, çek başka bankadan tahsil edilir mi, çek borcundan dolayı hapis cezası var mıdır? Doğru çek nasıl yazılır, çek ile senet arasındaki fark nedir? Çek için fatura nasıl kesilir, çek ödenmezse ne olur?

Çek,tahsilat ve ödeme işlemlerini düzenlemede yararlanılan özellikle ticaret yaparken kullanılan bir evraktır. Çek kullanımı kredi kartlarının kullanılmaya başlamasıyla azalmıştır. Ancak yine de çek hakkında kanunlarda koruyucu hükümler yer aldığından dolayı halen yaygın olarak kullanılmaktadır. Çek kullanımında birçok ödeme kolaylığı olduğundan dolayı ticaret hayatının vazgeçilmez bir unsurudur. Çekin üzerinde hesap sahibinin bankaya karşı düzenlediği tutar, tutarın ödenmesi talimatını içeren kişinin ismi, çeki düzenleyen kişinin ismi, imzası ve o günün tarihi yazılmalıdır. Çeki düzenleyen kişinin kendi imzasının olması şarttır. Parmak izi, imzalı kaşe veya mühür geçerli sayılmayacağı için olmamalıdır. Çeki düzenleyen kişinin vergi kimlik numarası da muhakkak çekin üzerinde olmalıdır. Ayrıca çekin ödeneceği kişinin ismi de açıkça yazılmalıdır. Çek hamiline düzenlenmiş olursa yani çekin alacaklısı yazmaz ise çeki elinde bulunduran kişi, çeki rastgele bir şekilde tahsil edebilir. Eğer çekin ödeneceği kişinin isminin yeri boş bırakılırsa çek hamiline olarak işlem görür. Çek defteri banka tarafından belirlenmiş olan bazı kurallara uyarak kişiye özel olarak yaptırılan çek yapraklarını içerir. Her çek yaprağının üzerinde hesabın olduğu bankanın adı, hesap numarası ve kişinin vergi kimlik numarası olmaktadır. Kişilerin kullandığı çek defteri bankalar tarafından verilmektedir. Çek defteri alabilmek için kişilerin öncelikle çek defterini alacağı bankayı seçmesi, daha sonra da başvuru yapabilmek için kimlik, sabıka kaydı ve ikametgah gibi belgeleri ile o bankaya gitmesi gerekir. Banka çek defteri vermek için kişiden teminat ister. Yani vereceği her bir çek yaprağı için belli bir miktar paranızın olmasını talep eder. Yasal bir zorunluluk olan tutar bankaya yatırılır ve hesapta blokeli olarak kalır. Böylece bankanın çek sahibine ödeme yapması garantiye alınmış olur.

Çek Nasıl Kullanılmalıdır?

Çek bir ödeme aracıdır. Çek kullanımına başlarken öncelikle çek defteri edinmek gerekir. Çek defteri alabilmek için nüfus cüzdanı, sabıka kaydı ve ikametgah belgeleri ile birlikte seçilen bankaya gidilir. Banka çek defteri vermeden önce her bir çek yaprağı için belli bir miktar ücret talep eder. Çek defteri kişiye özel olarak basılır. Üzerinde hesap sahibinin ismi, bankanın adı, hesap sahibinin bankaya düzenlediği tutar, alacaklı kişinin ismi ve tarih yazar. Ayrıca çeki düzenleyen kişinin imzası ve vergi kimlik numarası da yazar. Çek kullanımı şöyle olur; çeki alan kişi çekte yazan tutarı, çekin düzenlenmiş olduğu bankadan tahsil eder. Bu işlem çok kısa sürer.

Çek Başka Bankadan Tahsil Edilir Mi?

Çekin düzenlenmiş olduğu bankadan tahsil edilmesi gerekir. Aynı bankadan tahsil edildiğinde çeki bozdurmak çok hızlı bir şekilde sürer. Ancak çeki alan kişi çek tutarını başka bir bankadan tahsil etmek isterse bunun için takas yaptırmak durumunda kalır. Takas yapılırken çekin tutarının tahsil edilmesi biraz geç olabilir.

Çek Borcundan Dolayı Hapis Cezası Var Mıdır?

Çek borcunun ödenmemesi durumunda, çekin düzenlediği banka tarafından uyarı gelir. Ancak uyarı dikkate alınmıyor ve ödenmiyorsa, karşılıksız her bir çek yaprağı için 1500 güne kadar adli para cezası uygulanır. Bu adli para cezası da ödenmezse kişi denetimli serbestlik veya şartlı salıverilme gibi serbestlik hükümlerinden hiç faydalanmadan doğrudan hapis cezasına çarptırılır.

Doğru Çek Nasıl Yazılır?

Çeki doğru bir şekilde yazmak için öncelikle çekin düzenlendiği tarihi yazmak gerekir. Daha sonra çekin düzenlendiği bankanın adı yazılır. Çekin yazılacağı zaman ödenecek tutar hem yazı ile hem de sayı ile yazılmalıdır. Çeki veren kişinin adı, imzası, vergi kimlik numarası ve çeki alacak olan kişinin ismi yazılmalıdır.

Çek İle Senet Arasındaki Fark Nedir?

Çek banka tarafından basılan ve 3167 sayılı Kanun’undaki yer alan hükümlere uygun olarak kullanılır. Çeki tahsil etmek daha kolaydır, çeki tahsil ederken bir aksilik yaşanırsa bu mahkeme yoluyla da temin edilebilir. Çekin arkasında banka vardır ve ödemeyi banka yapar. Kişinin hesabında para olduğu zaman çeki banka öder. Banka çeki sicili temiz olan ve ticaret yapan kişilere verir. Çek üzerinde yazan tarihte tahsil edilebilir. Senet resmi bir niteliği olmayan ve matbaalarda satılan bir kağıttır. Senedi tahsil ederken bir sorun yaşandığı zaman düzeltilmesi zordur. Senetlerin arkasında banka yoktur. Çeke göre daha az güvenilirdir. Senette ödemeyi kişi yapar. Senet herkes tarafından kırtasiyelerden veya matbaalardan alınabilir. Senet tahsili üzerinde yazılı olan tarihte yapılmayabilir ve bir süre ertelenebilir.

Çek İçin Fatura Nasıl Kesilir?

Çek için fatura yazılım kullanarak, nokta vuruşlu yazıcı kullanarak veya lazer mürekkepli yazıcı kullanarak kesilir. Faturanın üzerinde faturanın düzenlendiği tarih, fatura ibaresi, faturanın seri numarası, faturayı düzenleyen kişinin adı, soyadı, ticari unvanı, vergi dairesi, hesap bilgileri, faturanın düzenlendiği kişinin adı soyadı, unvanı, hesap bilgileri, vergi dairesi, verilen hizmetin adı, birim- toplam fiyatı, KDV oranı, hizmeti veren kişinin imzası veya firmanın kaşesidir.

Çek Ödenmezse Ne Olur?

Çekin ödenmemesi suç olarak kabul edilmektedir. Çekin sahibi eğer çeki ödemezse öncesinde bankadan uyarı alır. Halen ödemiyorsa da adli para cezası alır. Adli para cezasını da ödememişse doğrudan hapis cezası ile cezalandırılır.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir