Becayiş Nedir?

Becayiş Nedir?
15.08.2021 11:30
Becayiş kelimesi Türk Dil Kurumu’nun açıklamalarına göre karşılıklı yer değiştirmedir. Becayiş kaç yılda bir yapılır, kuralları nelerdir, gerekli evraklar nelerdir, ne kadar sürede sonuçlanır? Becayiş reddedilir mi?

Becayiş kelimesi Türk Dil Kurumu’nun açıklamalarına göre karşılıklı yer değiştirmedir. Bu iş ise genelde devlet kurumlarında yapılabilmektedir. Aynı görevi yapmakla meşgul olan iki devlet memurunun karşılıklı yer değiştirmesi anlamlarında kullanıldığı bilinmektedir. Özellikle Osmanlı zamanında kullanılan ve dilimize Farsça’dan geçen bu kelime genelde ikileme halinde de kullanılmaktadır. Bu eylemin gerçekleştirilebilmesi için değişim işlemini sağlayacak iki kişinin iş ve meslek tanımları bakımlarından birbirilerine senkronize olmaları gerekmektedir. Kısacası aynı göreve olanlar birbirleri ile değişim işlemlerinde bulunabilmektedir. Özellikle eylemin gerçekleştirilmesinde aranan ilk şart budur. Kamu yararının gözetildiği becayiş eylemi günümüzde memuriyet kavramı ile özdeşleşen bir kelime olarak bilinmektedir.

Atama ile hemen hemen aynı anlamlarda kullanılan becayiş, 657 sayılı Devlet Memurları kapsamında ele alınan bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır. Van iline fen bilgisi öğretmeni olarak atanana bir kişi ile Ankara iline fen bilgisi öğretmeni olarak atanan kişilerin, kamu yararı gözetilerek birbirlerinin yerlerine geçmesi eylemine kısaca becayiş dendiği bilinmelidir. Peki tüm yönleri ile becayiş nedir? Becayiş kaç yılda bir yapılır? Becayişin ne gibi kuralları bulunur? Becayiş işlemi için gerekli evraklar nelerdir? Becayişte yolluk ücreti ödenir mi? Becayiş caiz olarak görülür mü gibi pek çok soru ve bu soruların ayrıntılı yanıtları sizler için derlendi…

Becayiş Kaç Yılda Bir Yapılır?

Karşılıklı olarak birbirlerini yerine geçme anlamında kullanılan ve genelde devlet memurluğu özdeşleşmiş bu kavrama göre becayiş yapılmasının belli bir süresi bulunmaktadır. Her yıl yapılması zorunlu değildir ve genelde isteğe bağlıdır. Becayiş işlemi yaptırmak ve başka bir ile atanmak isteyen devlet memurlarının bu işlemden faydalanabilmesi için halihazırda çalışmakta olduğu iş yerinde en az bir yıl boyunca çalışmış olması gereklidir. Kısacası bu işlemin yılda bir kez yapılabileceğinden bahsetmek mümkündür.

Becayiş Kuralları Nelerdir?

Karşılıklı olarak aynı görev için farklı illerde görev yapmak isteyen kişiler tarafından sıklıkla merak edilen becayiş için 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na göre bazı kurallar koyulmaktadır. Bu kurallar ise şu şekilde listelenebilir;

·        Becayiş talebinde bulunulması için sadece aynı kurumdaki memurlarla anlaşma yapılacağı ve değişim olacağı bilinmelidir.

·        Bu kanunlar 657 sayılı kanun etrafından şekillendiği için devlet memurları bu kurallara riayet etmekle yükümlüdür.

·        Becayiş işleminde hem yapılan iş hem de mesleki unvanların değişim yapılacak kişi ile aynı olması şartı aranır.

·        İşlemlerin onay alma süresi bireysellikten daha uzaktadır.

Becayiş İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?                      

Becayiş için tüm şartlar sağlandığında aynı zamanda da bu işleme ilişkin bir belge beyan edilmesi gereklidir. Becayiş için gerekli evraklar arasında ilk olarak dilekçe yer almalıdır. İlgili kuruma verilecek dilekçede de olması gereken ibareler şu şekildedir;

·        Kişinin görev tanımına ilişkin bilgilerin tamamı dilekçede yer almalıdır. Ayrıca sicil numarası, anne ve baba adı, amirin unvanı ve memuriyetin başlangıç zamanına ilişkin bilgilerin tamamı yer almalıdır.

·        İstendiği durumda kimlik kartı fotokopisi ve vesikalık fotoğraflar da verilmesi gerekebilir.

Becayiş Ne Kadar Sürede Sonuçlanır?

Becayişin ne kadar süre sonunda yanıt verdiği pek çok dilekçe veren kişiler tarafından merak konusu olmaktadır. Bu süre dilekçenin verildiği zaman dilimine göre ve memurun hangi kapsamda devlet memuru olarak görevini icra edip etmemesine göre değişkenlik gösterir. Bu nedenle net bir süre verilemez fakat bilinir ki, bu süre en geç on beş gün içinde tamamlanabilir.

Becayiş Reddedilir Mi?

Evet. Becayişin gerektirdiği tüm şartlara uyulması ve tüm kurallara riayet edilmesine rağmen bu işlem en son ilgili amirin onayından geçer. İlgili amir ister kabul eder ve becayişi onaylar, istemezse onaylamaz. Bu durum biraz kurum içi çalışma prensiplerine bağlıdır. Fakat becayişi amiri nedeni ile onaylanmayan memurların bu durumda dava açma hakkı bulunmaktadır.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir