Dünyanın dört bir yanından gelen verilere göre birçok ülke sorunuyla karşı karşıya kaldı. Koronavirüs salgınının ortaya çıkmasıyla birlikte arz miktarlarının iyice azalmasıyla talep patlaması yaşandı. Birçok sektörde arz-talep dengesinin aşırı bozulması sonucunda fiyatlar denge düzeyi bozuldu ve fiyatlar yukarıya doğru çıkmaya başladı. Fiyatların yukarıya çıkmasıyla enflasyon oranları tüm dünyada artış gösterdi ve küresel ekonominin en önemli sorunu haline geldi.
Üretici ve tüketici fiyatlarındaki artış dünya genelinde artış yaşamaktayken kimi ekonomistlere göre salgın sonrası dönem enflasyon çağı olarak adlandırılıyor. Enflasyonun küresel olarak bu denli artmasının ekonomik kriz ortaya çıkarabileceği görüşüne sahip birçok kişi uzman olduğu bildiriliyor. Pek çok sektörde ve üründe yaşanan arzın azlığı sonucu dünya nüfusunun yaklaşık olarak 1,2 milyarı iki haneli enflasyon rakamlarıyla yaşamak zorunda kaldı. Yüksek enerji fiyatları, iş gücü eksikliği, lojistik sıkıntılar gibi pek çok nedenden dolayı ortaya çıkan ve küresel fiyat baskılarının oluşması birçok uzman tarafından enflasyonun geçici olmaktan öteye gittiğinin göstergesi olarak yorumlandı.
Gelişmiş ülkelerde görülen enflasyon oranları son yıllarda görülen enflasyon oranlarının üstünde seyir ediyor. ABD’de son 39 yılın enflasyon zirvesi yaşanırken, Almanya’da son 29 yıl ve Çin’de son 26 yılın en yüksek enflasyon oranıyla karşılaşıldığı belirtildi. Enerji, gıda, yaşam maliyeti, tedarik sıkıntısı, talep patlaması, üretici fiyatlarının artması gibi pek çok nedenden dolayı enflasyon oranları çift haneli rakamları görmeye başladı. Açıklanan verilerden derlenen bilgilere göre 25 ülkede enflasyon oranı %10-20 arasında değişkenlik gösteriyor. Bu ülkeler içerisinde ise Burundi, Belarus, Gürcistan, Gine, Kırgızistan, Türkiye, Nijerya, Etiyopya, İran, Arjantin, Suriye, Venezuela ve Sudan gibi ülkeler bulunuyor.
Amerika Enflasyon Oranı Nedir?
Amerika’da yıllık enflasyon oranı açıklandı. Açıklanan enflasyon verilerine göre yıllık enflasyon oranı %6,8 oldu. Enflasyondaki bu oran 1982 yılının Haziran ayından bu yana kayda geçen en yüksek enflasyon oranı oldu. Petrol fiyatları, ikinci el araba, kira ve gıda gibi sektörlerin fiyatlarında yaşanan bu artış hem Amerika’yı hem de diğer ülkeleri yakından ilgilendiriyordu. Açıklanan enflasyon oranıyla birlikte ABD’de enflasyon son 39 yılın en yüksek seviyesini gördü.
Rusya Enflasyon Oranı Nedir?
Rusya’da enflasyon oranları açıklandı. Yıllık enflasyon oranı %8,3 çıkarak 2016 yılı Şubat ayından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Salgın dönemindeki gıda fiyatları, enerji fiyatları ve hızla artan talep gibi sebeplerle arz ve talep piyasasındaki dengesizliğin oluşması Rusya ekonomisini etkilediği açıklandı. Son 5 yılın en yüksek enflasyon oranın ulaşan Rusya’da ilerleyen dönemde enflasyon oranının daha da artması bekleniyor.
İngiltere Enflasyon Oranı Nedir?
İngiltere’de açıklanan enflasyon oranı yıllık %5,1 oldu. 2011 yılının Eylül ayından bu yana en yüksek zirvesine ulaştı. Ülkede enflasyonun artmasına neden olarak salgın döneminde yakıt, giyim, enerji ve ikinci el araba fiyatlarındaki artışın sebep olduğu söyleniyor.
Almanya Enflasyon Oranı Nedir?
Almanya’da enflasyon oranı %5,2 ile 1992 yılının Haziran ayından bu yana görülen en yüksek enflasyon seviyesine ulaştı. Enflasyondaki yükselişin neden olarak gıda ve enerji fiyatlarındaki dalgalanmalar gösterildi.
Fransa Enflasyon Oranı Nedir?
Fransa’da enflasyon oranı %2.8 oldu. Euro bölgesinde en büyük ikinci ekonomiye sahip ülkede son 10 yılın zirvesini gören enflasyon oranlarının salgın döneminde ortaya çıktığı ve geçici olduğu belirtiliyor. Gıda, giyim ve enerji fiyatlarının kademeli olarak artış gösterdiği salgın dönemi sonrasında enflasyon oranlarının düşmesi bekleniyor.
Venezuela Enflasyon Oranı Nedir?
Dünyada en çok enflasyon görülen ülke konumunda bulunan Venezuela’da enflasyon oranı %1946 olarak belirlendi. Daha da artması beklenen enflasyon oranının %2000’lerin üstünde seyredeceği ve enflasyon listesinde tekrardan zirvede yer almasına kesin gözüyle bakılıyor.